Aττική: Καταλύτης ανάπτυξης το ΜΕΤΡΟ για τη «Δυτική Όχθη»

Τομή για την αναπτυξιακή πορεία των δυτικών συνοικιών του Λεκανοπεδίου αλλά και μοχλός αναβάθμισης της ποιότητας ζωής χαρακτηρίζεται η επίσημη παράδοση που γίνεται σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, των τριών σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό στον Πειραιά, «Αγ. Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια».

Ουσιαστικά το ΜΕΤΡΟ φέρνει τρεις μεγάλους δήμους της δυτικής πλευράς πιο κοντά στο κέντρο και τις άλλες περιοχές του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς ενοποιώντας έτσι ένα σημαντικό κομμάτι του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Έτσι πλέον όποιος διαμένει σε αυτές τις περιοχές θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να μετακινηθεί προς κάθε κατεύθυνση. Φυσικό επακόλουθο η  τόνωση του ενδιαφέροντος για ακίνητα σε αυτές τις περιοχές. Παρά τη συγκυρία με το πάγωμα της αγοράς λόγω πανδημίας εκτιμάται ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση οι περιοχές αυτές θα δουν τις αξίες ακινήτων να ανεβαίνουν, όπως άλλωστε συνέβη κι αλλού όπου πήγε το ΜΕΤΡΟ ανεβάζοντας τις αξίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών ακινήτων SPI (Spitogatos Property Index), το φετινό δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές πώλησης κατοικιών στα δυτικά προάστια αυξήθηκαν κατά 8,5% ετησίως.  Η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 1.300 ευρώ/τ.μ. από 1.200 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Ο δείκτης του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos προκύπτει με βάση την μέση ζητούμενη τιμή πώλησης. Μάλιστα καθώς σε άλλες περιοχές οι αξίες έχουν εκτοξευθεί τα σημαί α αυτά ενδείκνυνται για όσους επιδιώκουν να αγοράσουν κάτι πιο οικονομικό. Είναι ενδεικτικό ότι π.χ. στα νότια προάστια  οι τιμές είναι διπλάσιες και διαμορφώνονται πλέον σε 2.600 ευρώ/τ.μ., ενώ  στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή πώλησης ξεκινά από τα 1.570 ευρώ/τ.μ. με βάση τα στοιχεία  το SPI.

Σύμφωνα, πάντως,  με τον δείκτη SPI, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι τιμές στα δυτικά προάστια ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8,2%. Αντίστοιχα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η αύξηση ήταν ακόμα υψηλότερη αγγίζοντας το 10% (9,7%).

Επίσης οι τιμές ενοικίασης στα δυτικά προάστια αναμένεται να ανεβούν. Στα δυτικά ποάστια  κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο, σημειώθηκε αύξηση κατά 10,9% σε 6,4 ευρώ/τ.μ. Αύξηση της τάξεως τoυ 8,90% είχε σημειωθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα που παρατηρείται κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν τα ενοίκια στα δυτικά προάστια είχαν αυξηθεί με ποσοστό 14,4% ετησίως,

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2018, η μέση τιμή ενοικίασης στις δυτικές συνοικίες διαμορφωνόταν σε 5,3 ευρώ/τ.μ. Ουσιαστικά δηλαδή, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. νοικιαζόταν αντί περίπου 500-550 ευρώ πριν από 18 μήνες. Σήμερα, η αντίστοιχη ζητούμενη τιμή ενοικίασης έχει αυξηθεί σε σχεδόν 650 ευρώ, δείγμα της σημαντικής ανόδου που έχει συντελεστεί.

Οι τρεις σταθμοί

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο σταθμός της «Αγ. Βαρβάρας» βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ελεούσας, του «Κορυδαλλού» στην πλατεία Ελευθερίας και της «Νίκαιας» στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Οι τρεις νέοι σταθμοί εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούν ημερησίως 60.000 επιβάτες, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2022, όταν ολοκληρωθεί η επέκταση έως τον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» του Πειραιά. Η συχνότητα των δρομολογίων της ΣΤΑΣΥ στις ώρες αιχμής (07.30-17.30) στο τμήμα Αιγάλεω – Δουκίσσης Πλακεντίας θα είναι 4 λεπτά, και στο τμήμα Αιγάλεω – Νίκαια θα είναι 8 λεπτά. Το πρώτο δρομολόγιο από τον σταθμό Νίκαιας, θα ξεκινά στις 05.30 το πρωί και το τελευταίο στις 12.05 το βράδυ. Η απόσταση από τη Νίκαια στο Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 14 λεπτά και από τη Νίκαια στο Αεροδρόμιο σε 55 λεπτά.

Με την επέκταση κατά 4 χιλιόμετρα έως τη Νίκαια, η γραμμή 3 του μετρό θα έχει 24 σταθμούς που θα φτάσουν τους 27 το 2022, με την προσθήκη των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

Γιώργος Αλεξάκης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΕΤΡΟ, ΑΤΤΙΚΗ, ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!