ασθενής-επιτέθηκε-με-σουγιά-σε-νοσηλε-235234
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 31.01.2018 | 11:15

Ασθενής επιτέθηκε με σουγιά σε νοσηλευτή γιατί δεν του άρεσε το φαγητό

Σκηνές που θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα εκτυλίσσονται στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό πέφτουν «θύματα» εξαγριωμένων ασθενών ή συνοδών και πολλές φορές τραυματίζονται ή κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους.

Πιο πρόσφατο περιστατικό, αυτό το απόγευμα της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας όταν ασθενής επιτέθηκε με… σουγιά σε νοσηλευτή επειδή δεν του άρεσε το φαγητό του!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που αυξάνουν τις ώρες αναμονής στα Επείγοντα, αλλά και για τα περιορισμένα κονδύλια που δεν φτάνουν για την επαρκή φύλαξη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, το απόγευμα της Δευτέρας ασθενής ρουμανικής καταγωγής, που νοσηλευόταν στη Γ΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Νίκαιας, επιτέθηκε με σουγιά σε νοσηλευτή βάρδιας επειδή δεν του άρεσε το φαγητό. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες της Ομοσπονδίας, ο νοσηλευτής τραυματίστηκε, αλλά ευτυχώς ελαφρά, καθώς παρενέβησαν εγκαίρως άλλοι εργαζόμενοι.

Του περιστατικού αυτού είχε προηγηθεί, την περασμένη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, άλλο συμβάν βίας, αυτή τη φορά στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας. Κατά την εφημερία του νοσηλευτικού ιδρύματος, άνδρας Ρομά προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) συνοδεύοντας τον πατέρα του, που φέρεται να έπασχε από καρκίνο τελευταίου σταδίου. «Οι γιατροί εξέτασαν τον ασθενή, έδωσαν οδηγίες και θεραπεία και έκριναν ότι η κατάστασή του δεν χρήζει εισαγωγής. Ο γιος πήρε τον πατέρα του φωνάζοντας και βρίζοντας και την πλήρωσε μία υπάλληλος βοηθός θαλάμου, η οποία μετέφερε εκείνη την ώρα σεντόνια στα χέρια της», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία επιτέθηκε στη βοηθό θαλάμου χαστουκίζοντάς την! Προσθέτει, δε, ότι στο Θριάσιο σημειώνονται κατ’ επανάληψη καταστροφές σε αυτοκίνητα του πάρκινγκ, καθώς και κλοπές σε τσάντες ασθενών, συνοδών και προσωπικού.

Οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αυξάνουν τις ώρες αναμονής για την εξυπηρέτηση των ασθενών στα ΤΕΠ και προκαλούν τέτοιες συμπεριφορές κατά την ΠΟΕΔΗΝ. «Οι γιατροί όμως δεν είναι ταχυδακτυλουργοί, ένας σε κάθε ιατρείο να εξετάζει ταυτόχρονα 40 και 50 ασθενείς. Οι παραβατικές συμπεριφορές βέβαια δεν επιτρέπονται επ’ ουδενί, ούτε όταν προέρχονται από αγανάκτηση και ταλαιπωρία των ασθενών. Την πληρώνει όποιος βρίσκεται μπροστά τους», γράφει σε ανακοίνωσή της.

Τα περιστατικά βίας και προπηλακισμών στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι αλλεπάλληλα. Μέσα στον Ιανουάριο η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει προπηλακισμό γιατρού στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κέρκυρας. Παράλληλα, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη άστεγος φέρεται να έσπασε το χέρι θυρωρού γιατί του εμπόδισε την είσοδο στο νοσοκομείο. Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή Πρωτοχρονιάς, στον Αξονικό Τομογράφο του Νοσοκομείου Λαμίας, συνοδός απειλούσε ότι θα σκοτώσει εργαζόμενους, ενώ μόλις λίγες ημέρες πριν είχε προηγηθεί άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο Νοσοκομείο της Νάουσας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος