άσκηση-αντιρρύπανσης-πετρελαιοειδών-78964
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.11.2016 | 20:49

Άσκηση αντιρρύπανσης πετρελαιοειδών στον κόλπο της Ελευσίνας

Άσκηση αντιρρύπανσης πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στον κόλπο της Ελευσίνας, από την εταιρεία Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεών της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Η άσκηση διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες. Περιελάμβανε διαρροή βαρέως κλάσματος πετρελαίου (Heavy Fuel Oil – HFO) κατά τη σύγκρουση δύο δεξαμενόπλοιων.

Το μικρό δεξαμενόπλοιο «AKTEA OSRV» έκανε χρήση του ειδικού Ραντάρ Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ για να εντοπίσει με ακρίβεια τις ποσότητες που διέρρευσαν προκειμένου να τις περισυλλέξει, ενώ ανέφερε τα ευρήματα στις αρμόδιες λιμενικές αρχές, ώστε να είναι δυνατή η κατάστρωση αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση περισυλλογής πετρελαίου με την άρτια ανάπτυξη του ειδικού εξοπλισμού από το «AKTEA OSRV», που περιλαμβάνει πλωτά φράγματα ταχείας ανάπτυξης, βραχίονες περισυλλογής κατάλληλους για χρήση ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα.

Το ρυμουλκό ΑΙΓΙΣ Ι κλήθηκε να δράσει επικουρικά στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, με την πόντιση πνευστών φραγμάτων κατάλληλων ελαιοσυλλεκτών και λοιπού αντιρρυπαντικού εξοπλισμού.