αρκαλοχώρι-ληξιπρόθεσμες-οφειλές-πρ-980994
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.03.2023 | 17:00

Αρκαλοχώρι: Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ απειλούν με διακοπή ηλεκτροδότησης τους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο διακοπής ηλεκτροδότησης είναι οι σεισμόπληκτοι του δήμου Μινώα που 17 μήνες μετά τον φονικό σεισμό εξακολουθούν να ζουν στους καταυλισμούς. Και αυτό λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ που, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Επιχείρησης προς τον δήμο Μινώα Πεδιάδος και τις επιστολές του δημάρχου Μανόλη Φραγκάκη προς τους αρμόδιους υπουργούς, παραμένουν ανεξόφλητες.

Το οφειλόμενο ποσό προς τη ΔΕΗ για τους επτά οικισμούς των σεισμόπληκτων ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ποσό το οποίο ο δήμος Μινώα Πεδιάδος αδυνατεί να καλύψει. Όπως τόνισε ο κ. Φραγκάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δεσμευτεί ότι αυτές οι οφειλές θα καλυφθούν κεντρικά, χωρίς να επιβαρυνθεί ο σεισμόπληκτος δήμος. Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι δεσμεύσεις αυτές δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ΔΕΗ να έχει στείλει δέκα επιστολές, ενημερώνοντας για το ύψος των οφειλών και ζητώντας την πληρωμή τους, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος έχει στείλε από τις Ιανουάριο του 2022 μέχρι και χθες τέσσερις επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την κάλυψη των δαπανών ηλεκτροδότησης των καταυλισμών των σεισμόπληκτων. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» τόνισε ο κ. Φραγκάκης, σημειώνοντας πως, παρότι κανείς δε μπορεί να διανοηθεί ότι η ΔΕΗ πράγματι θα διακόψει την ηλεκτροδότηση στους οικισμούς, η εκκρεμότητα για τον δήμο παραμένει.

Σε νέα του επιστολή, την τέταρτη κατά σειρά, ο δήμαρχος Μινώα, ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν πρωτοβουλίες.

Όπως αναφέρεται σε αυτή: «Έως σήμερα, δεν έχει απαντηθεί από πλευράς της Πολιτείας το πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κάλυψης των δαπανών: (α) σύνδεσης με το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και (β) παροχής-κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας σεισμόπληκτων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την ίδια στιγμή που ο Δήμος μας έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης δεκάδων επιστολών οχλήσεων από τη ΔΕΗ ΑΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προκύψει από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των παραπάνω εγκαταστάσεων και για το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταυλισμούς σεισμοπλήκτων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκάκης: «Οι οφειλόμενες δαπάνες σύνδεσης και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των καταυλισμών σεισμοπλήκτων ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 316.188,02 €, ποσό για το οποίο ο Δήμος δεν διαθέτει τους ίδιους οικονομικούς πόρους για να το αποπληρώσει, ούτε υπάρχει η δυνατότητα – εν μέσω αυτής της δυσμενούς κατάστασης που έπληξε το Δήμο και τους ανθρώπους του – να μετακυλήσει το κόστος αυτό στο σύνολο των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών» ενώ υπενθυμίζει ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί από το Αρκαλοχώρι, αμέσως μετά το σεισμό, ότι το Κράτος – θα αναλάμβανε την κάλυψη της εν λόγω αυτονόητης υποχρέωσης και της δαπάνης που αυτή συνεπάγετο προκειμένου ούτε ο Δήμος που επλήγη αλλά ούτε και οι σεισμόπληκτοι να επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η προσωρινή φιλοξενία στους καταυλισμούς».