από-το-απόγευμα-έως-την-κυριακή-η-δεύτε-538595
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.01.2019 | 13:21

Από το απόγευμα έως την Κυριακή η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας

Πρόσκαιρη ύφεση παρουσιάζει η κακοκαιρία «Φοίβος» από το πρωί της Πέμπτης, με εξαίρεση το νότιο και το ανατολικό Αιγαίο, όπου συνεχίζουν να σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από το απόγευμα.

Σε χάρτη που δημοσιεύει ο κόμβος meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), παρουσιάζονται οι νεφώσεις, οι κεραυνοί που καταγράφονται από το σύστημα «ΖΕΥΣ» του ΕΑΑ και το κέντρο του χαμηλού το πρωί (10:45) της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ένα νέο κέντρο χαμηλών πιέσεων που κινείται από την Τυρρηνική Θάλασσα προς το Ιόνιο συνδέεται με τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Φοίβος». Σε χάρτη φαίνεται η θέση βαρομετρικού χαμηλού το πρωί της Πέμπτης (με κόκκινο L), το οποίο προκαλεί προβλήματα στην Ιταλία και αύριο Παρασκευή θα επηρεάσει σημαντικά και την Ελλάδα.

Σε άλλον χάρτη αποτυπώνεται η αναμενόμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, καθώς και η διεύθυνση των ανέμων που αναμένονται (με βελάκια).

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο με βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στη συνέχεια στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Ισχυρά αναμένονται να είναι τα φαινόμενα στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο έως το πρωί, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Αιγαίο στη συνέχεια και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο από το απόγευμα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 8 μποφόρ την Πέμπτη και έως 9 μποφόρ την Παρασκευή. Στο Ιόνιο, οι νότιοι άνεμοι έως 9 μποφόρ που θα πνέουν την Πέμπτη θα εξασθενήσουν σταδιακά την Παρασκευή, οπότε θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Τα αναμενόμενα ολικά ύψη βροχής έως το Σάββατο 26/01

Το Σάββατο τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Την Κυριακή θα περιοριστούν στο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Σε χάρτη παρουσιάζονται τα αναμενόμενα ολικά ύψη υετού (βροχή, χιόνι, χαλάζι) έως το Σάββατο.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση από το βράδυ του Σαββάτου, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι που το Σάββατο στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ, θα εξασθενήσουν την Κυριακή και δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.