από-αυτή-την-περιοχή-της-σαχάρας-έρχετ-432228
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.04.2019 | 18:59

Από αυτή την περιοχή της Σαχάρας έρχεται η σκόνη που σκεπάζει την Ελλάδα

Από την κεντρική Λιβύη προέρχεται η «σκόνη», επί της ουσίας αφρικανική άμμος, που έχει σκεπάσει τον ουρανό σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με γράφημα του meteo.gr, «με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, είναι δυνατόν να βρούμε τις πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας».

«Το απόγευμα της Μ. Τρίτης 23/04 η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης εντοπίζεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3 km και όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα οι πηγές της εντοπίζονται στη Λιβύη σε περιοχές με αλλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας. Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα την Μ. Τετάρτη 24/04 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.»