αντιεισαγγελέας-αρ-πάγου-όχι-στην-έκδ-67190
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.01.2017 | 18:46

Αντιεισαγγελέας Αρ. Πάγου: Όχι στην έκδοση των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών

Κατά της έκδοσης και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών στην πατρίδα τους από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου τάχθηκε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.

Στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις των αντεισαγγελέων του Α.Π. που πρότειναν τη μη έκδοση των άλλων τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών.

Κατά την πρώτη εκδίκαση που αφορούσε δύο στρατιωτικούς η εισαγγελέας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου είχε κρίνει απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».

Η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της ανέφερε ότι είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο, ενώ οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας δεν έχουν απαντήσει επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών, σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας.

Τη γραμμή της συναδέλφου του Βασιλικής Θεοδώρου είχε ακολουθήσει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος πρότεινε ενώπιον του ποινικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην εκδοθούν άλλοι δύο Τούρκοι αξιωματικοί.

Ο κ. Βουρλιώτης έκρινε κι εκείνος ότι εάν οι στρατιωτικοί εκδοθούν στην Τουρκία για να δικαστούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ είπε ένα βροντερό όχι στην έκδοση των επόμενων δύο Τούρκων σε μία χειμαρρώδη αγόρευση, προκαλώντας χειροκροτήματα.

«Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν. Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Το δικαστήριο συναξιολογει και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον» ανέφερε.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ακόμη ότι οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί, αλλά οι εκζητούμενοι ήρθαν εδώ ως ικέτες.