αντιδράσεις-για-τη-λειτουργία-του-χυτ-911399
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.06.2021 | 20:24

Αντιδράσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας

Σε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές «πληγές» του νησιού, τον χώρο του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι που δέχεται τα απορρίμματα όλης της Κέρκυρας, συγκεντρώθηκαν περιβαλλοντικοί σύλλογοι, συλλογικότητες και φορείς για να «γιορτάσουν» την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και να προβάλουν τις ανησυχίες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Απειλή για τη δημόσια υγεία

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και στην ατμόσφαιρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια και απειλεί τη δημόσια υγεία.

Η περιοχή του Τεμπλονίου είναι επιβαρυμένη πάνω από 40 χρόνια αρχικά με τη λειτουργία χωματερής και αργότερα με την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ.

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, όπως τόνισαν με έμφαση οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που βρέθηκαν σήμερα στην εγκατάσταση, δεν αφορούν μόνο την περιοχή του Τεμπλονίου αλλά όλο το νησί.

Ήδη μετά από αίτημα των κατοίκων το περιφερειακό συμβούλιο έχει πάρει απόφαση και αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Δημόκριτο προκειμένου κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών να έρθει στην περιοχή και να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες μετρήσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και την ατμόσφαιρα.

Γύρω από την εγκατάσταση όπου συσσωρεύονται τα απορρίμματα βρίσκονται και πάνω από 80 χιλιάδες δέματα, ενώ οι εξαγγελίες για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς τους παραμένει “κενό γράμμα”. Τα στραγγίδια από τα σκισμένα δέματα που είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες εδώ 5 χρόνια, καταλήγουν στις γειτονικές λίμνες.