αδμηε-κίνδυνος-για-μπλακ-άουτ-το-πάσχα-1158011
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.03.2023 | 08:49

ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος για μπλακ άουτ το Πάσχα

Τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας δοκιμάζει η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΑΔΜΗΕ, ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής των ΑΠΕ που παρατηρείται την άνοιξη και το φθινόπωρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μπλακ άουτ.

Σημαντικές προκλήσεις θέτει για τον ΑΔΜΗΕ η περίοδος που ήδη διανύουμε, με τη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, σε συνδυασμό με την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ. Μάλιστα, το πρόβλημα θα κορυφωθεί μέσα στις γιορτές του Πάσχα εγκυμονώντας ακόμη και κίνδυνο για μπλακ άουτ. Μπροστά σε ένα τέτοιο κίνδυνο, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ βρέθηκε το σύστημα την 25η Μαρτίου, ημέρα αργίας με υψηλή ηλιοφάνεια και ο Διαχειριστής υποχρεώθηκε να περικόψει για κάποιες ώρες παραγωγή ΑΠΕ αλλά και εισαγωγές.

Χαρακτηριστικές για το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες ο ΑΔΜΗΕ ήταν οι σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου του Διαχειριστή, Ιωάννη Μάργαρη, στο 4ο Power & Gas Forum. «Η λειτουργία μας κινείται στα όρια», σημείωσε περιγράφοντας τις περιόδους που συνδυάζονται τα χαμηλά φορτία με τις υψηλές διεισδύσεις ΑΠΕ, προσθέτοντας καθώς το πρόβλημα θα οξύνεται όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, «το Πάσχα θα είναι μεγάλη δοκιμασία».

Όπως πρόσθεσε, μία παρενέργεια από αυτόν τον συνδυασμό είναι οι ιδιαίτερα υψηλές τάσεις που αναπτύσσονται – φαινόμενο όχι μόνο του ελληνικού συστήματος αλλά πολλών περιοχών του Ευρωπαϊκού συστήματος από την μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και τη μαζική απόσυρση συμβατικών μονάδων.

Σύγκλιση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων από τη ΡΑΕ

Μετά την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ η ΡΑΕ συγκαλεί την Παρασκευή 31/3την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον φόβο ακόμη και ενός μπλακ άουτ τις ημέρες του Πάσχα. Δεν πρόκειται για κατάσταση συναγερμού του συστήματος, διευκρινίζουν κύκλοι της ΡΑΕ, αλλά για μια καλύτερη προετοιμασία και συνεργασία των Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Να προσδιοριστούν οι κρίσιμες ώρες και να εξετασθεί τι παραγωγή μπορεί να κόψει ο καθένας και τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να μην διαταραχθεί η ευστάθεια του συστήματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα εκ περιτροπής περικοπών παραγωγής ΑΠΕ και να το εφαρμόσει στην περίπτωση που δοθεί εντολή από τον ΑΔΜΗΕ. Οι κρίσιμες ημέρες είναι η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.

Σε ένα σενάριο υψηλής ηλιοφάνειας και ανέμων πέντε μποφόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ για να διατηρηθεί όρθιο το σύστημα μπορεί να χρειαστεί να περικοπεί και το 50% της παραγωγής των ΑΠΕ. Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμη περικοπές εισαγωγών και λειτουργία έξι αντλιών στα υδροηλεκτρικά Θησαυρού και Σφηκιάς της ΔΕΗ για να απορροφήσουν την αυξημένη παραγωγή.

Όταν τα φορτία είναι χαμηλά και έχει ηλιοφάνεια , οι ΑΠΕ εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες από το σύστημα καλύπτοντας υψηλά ποσοστά της ζήτησης. Τα προβλήματα ευστάθειας εμφανίζονται με το που βραδιάζει και αρχίζει να πέφτει απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να μπορεί να ανέβει άμεσα η παραγωγή ευέλικτων συμβατικών μονάδων, κάτι που δεν είναι εύκολο, εξ ου οι περικοπές φορτίων ΑΠΕ κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και να διασφαλιστεί η ευστάθεια.

Και ενώ το σύστημα πετάει απ’ έξω τις θερμικές μονάδες σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ, δεν μπορεί να σταθεί όρθιο χωρίς να δουλεύουν στο φουλ σε συνθήκες που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους καύσωνα. Αυτή είναι μια νέα κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται εδώ και δύο χρόνια και έχει φτάσει πλέον στα όριά της από άποψη διαχείρισης.