Υπουργείο Περιβάλλοντος: Να απομακρυνθεί η δομή προσφύγων στο Λαύριο -Κίνδυνος θανάτων - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
6
Ιανουάριος
Back

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Να απομακρυνθεί η δομή προσφύγων στο Λαύριο -Κίνδυνος θανάτων

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Να απομακρυνθεί η δομή προσφύγων στο Λαύριο -Κίνδυνος θανάτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τη δομή προσφύγων που λειτουργεί στο Λαύριο, προειδοποιώντας για πολύ μεγάλο κίνδυνο έκρηξης, πυρκαγιάς και ενδεχομένως τραυματισμού ή και απώλειας ζωής των ανθρώπων που φιλοξενούνται.

Σε επιστολή της Γενικής διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος προς το Διοικητή της Δομής Λαυρίου, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης και Ασύλου, χαρακτηρίζεται ως «μονόδρομος» η απομάκρυνση της δομής μεταναστών από τον εν λόγω χώρο και η μετεγκατάστασή τους σε άλλη έκταση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Περί επεμβάσεων σε εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας στη θέση «Πασά Λιμάνι» περιοχής Σουνίου, ΔΕ Λαυρεωτικής, περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου Λαυρίου

Σε συνέχεια της ανωτέρω (1) σχετικής με την οποία ανακλήθηκε η αριθ. πρωτ. 175677/4972/24.07.1985 απόφαση παραχώρησης κατά χρήση δημοσίου δάσους για εγκατάσταση και λειτουργία κατασκηνώσεων του τότε Υπουργείου Γεωργίας στη θέση «Πασά Λιμάνι» περιοχής Σουνίου, ΔΕ Λαυρεωτικής, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Α. Σύμφωνα με την ανωτέρω (2) σχετική επιστολή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μας γνωστοποίησε τη θέληση του ΥπΑΑΤ, να συνεχίσει να λειτουργεί ο χώρος ως κατασκήνωση, όπως συνέβαινε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέχρι το έτος 2016, όπου έγινε κατεπείγουσα μεταφορά προσφύγων με την ευθύνη τότε του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Β. Σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα έγγραφα των οικείων Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Δασαρχείο Λαυρίου – Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής – Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών – Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων), υφίσταται πολύ μεγάλος κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιάς και ενδεχομένως τραυματισμού ή και απώλειας ζωής των ανθρώπων που φιλοξενούνται ως πρόσφυγες – μετανάστες στους ξύλινους οικίσκους που υπάρχουν στον εν λόγω χώρο. Μάλιστα, το Δασαρχείο Λαυρίου αναφέρεται και σε συγκεκριμένο περιστατικό πυρκαγιάς που έλαβε χώρα στις 28.07.2019.

Γ. Αναμφισβήτητα, τόσο η σύνθεση της βλάστησης (κυρίως πεύκα), όσο και η χωροταξική διαρρύθμιση του χώρου, σε συνδυασμό με τα υλικά κατασκευής των οικίσκων διαμονής (ξύλινα λυόμενα), καθώς και το μέγεθός τους, έχουν σαν βάση αναφοράς και υλοποίησης της χρήσης της έκτασης μόνο ως κατασκήνωση παιδιών, με συγκεκριμένες δυνατότητες φιλοξενίας συνολικού αριθμού ατόμων και διαμονής αυτών ανά οικίσκο. Σύμφωνα μάλιστα με το περιεχόμενο των αριθ. πρωτ. 7463/22.01.2021 και 8648/26.01.2021 πρόσφατων εγγράφων του Δασαρχείου Λαυρίου, ακόμα και σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας του χώρου από πυρκαγιά.

Κατά συνέπεια των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η απομάκρυνση της δομής μεταναστών από τον εν λόγω χώρο και η μετεγκατάστασή τους σε άλλη έκταση, που θα συγκεντρώνει τα κατάλληλα για την εν λόγω χρήση χαρακτηριστικά, προκύπτει ως μονόδρομος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα οι διατάξεις του άρθρου 146 του ν. 4759/20 (Α΄245). Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία επί του εν λόγω θέματος.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!