ΥΠΕΣ -προσλήψεις: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του 1 προς 5

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η αναλογία προσλήψεων -αποχωρήσεων από το Δημόσιο σε σχέση με το 1 προς 5 που έχει εξαγγείλει η ΝΔ αφήνει σε συνέντευξή του στο στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Πρέπει να έχουμε τη συνολική εικόνα και τον συνολικό προγραμματισμό, για να μπορεί να βγει οριστικό συμπέρασμα για αυτό».

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων για την κάλυψη των κενών στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Έχουμε ζητήσει από όλα τα υπουργεία να μας ενημερώσουν για τα κενά που υπάρχουν στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού, ούτως ώστε να υπάρξει ένας τετραετής προγραμματισμός για το πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά. Θα καλυφθούν με δύο μεθόδους: Η μία είναι η κινητικότητα και η άλλη είναι οι νέες προσλήψεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Άρα, η κινητικότητα θα υπάρξει, ούτως ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένες συζητήσεις και εξαγγελίες για αυτό θα κάνουμε αφού έχουμε την εικόνα του πόσες είναι οι θέσεις που θα καλύψουμε μέσω της κινητικότητας».

Αναφορικά με τον σχεδιασμό για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους διευκρίνισε: «Έχουμε συζητήσει ότι μέσα στην τετραετία θα πρέπει οργανωμένα, προγραμματισμένα να περάσει στους δήμους, αλλά αυτό απαιτεί μία ξεχωριστή μελέτη, γιατί πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο, που να μη δημιουργηθούν προβλήματα».

Σε σχέση με την κατάργηση της απλή αναλογικής στους ΟΤΑ για την κυβερνησιμότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπονται στις διατάξεις του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζει,  φέροντας ως παράδειγμα την αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος στον καταμερισμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα στον αέρα, δεν αλλοιώνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε αλλοιώνουμε το εκλογικό σύστημα με το οποίο έγινε», καθώς «ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει», αλλά «πρέπει να διοικηθεί ο δήμος».

«Το νομοσχέδιό μας -πρώτον- δίνει πλειοψηφία στα δημοτικά όργανα -στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής- στην παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου και -δεύτερον- ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις να συμφωνήσουν και να δημιουργήσουν συμπράξεις, να συνεργαστούν, να συγκλίνουν και να συλλειτουργήσουν, προκειμένου να διοικηθεί ο δήμος, υπό την ασφαλή προϋπόθεση ότι σε αυτές τις συμπράξεις θα συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου», προσθέτει ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε απομονωμένος από την ελληνική κοινωνία και οι δεσμοί του με τον χώρο της αυτοδιοίκησης ήταν πάρα πολύ περιορισμένοι, εκδικήθηκε την Αυτοδιοίκηση και την οδήγησε σε διαλυτικές καταστάσεις», ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας ότι «ο δήμαρχος που πήρε 50% συν μία ψήφο και ο περιφερειάρχης που πήρε 50% συν μία ψήφο, στον δεύτερο γύρο δεν έχουν πλειοψηφία ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο ούτε στις βασικές επιτροπές που διοικούν τους δήμους και τις περιφέρειες» και διερωτώμενος «πώς θα λύσουν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τα θέματα, όπως αυτά που αφορούν τα σκουπίδια, όταν δεν έχουν πλειοψηφία να παίρνουν αποφάσεις».

«Το πρώτο άρθρο της νομοθετικής μας παρέμβασης αφορά τις συνεργασίες, τις συγκλίσεις και τις συμπράξεις δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, τις οποίες ευνοούμε και ενθαρρύνουμε, ακριβώς επειδή με άλλον τρόπο δεν μπορεί να διοικηθεί ο χώρος της αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν συμπράξεις δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες διατηρούν την αυτοτέλειά τους, αλλά θα συνεργάζονται και θα στηρίξουν τη νέα δημοτική Αρχή».

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια των παρεμβάσεων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι «από εδώ και πέρα θα είναι άλλου χαρακτήρα, θα αφορούν το μέλλον σε ευρύτερη έννοια». «Θέλουμε να απλοποιήσουμε τον κώδικα της Αυτοδιοίκησης, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πλήρως τις αρμοδιότητες, τι έχουν να κάνουν οι δήμοι, τι έχουν να κάνουν οι περιφέρειες και ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, γιατί σε όλα αυτά υπάρχει μία θολούρα, υπάρχουν μπλεξίματα, υπάρχουν πράγματα που αλληλοσυμπλέκονται και πρέπει να δώσουμε λύση σε αυτό, για να μπορέσει να δουλέψει αποτελεσματικά και η αυτοδιοίκηση και το κράτος, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να εξυπηρετούνται οι πολίτες, άρα μία συνολική παρέμβαση θα εκδηλωθεί μέσα στον χειμώνα», γνωστοποίησε.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΛΛΑΓΗ, 1 ΠΡΟΣ 5, ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!