ΥΠΕΣ: Η Ελλάδα δεν χορηγεί ιθαγένεια λόγω επένδυσης & λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Διευκρινήσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν σε δηλώσεις της Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, για τη χορήγηση Ιθαγένειας και ταξιδιωτικών εγγράφων λόγω επενδύσεων έδωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών. Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Οι δηλώσεις της Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, Věra Jοurová, τουλάχιστον όπως μεταφέρθηκαν από τα διεθνή και ελληνικά Μέσα ενημέρωσης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καθώς οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν τύχει ευρείας διάδοσης σε όλο τον κόσμο, διευκρινίζουμε τα εξής:

Α) Η Ελλάδα δεν ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ που χορηγούν ιθαγένεια λόγω επένδυσης, αγοράς ακινήτου και λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Β) Η μόνη θεσμική αλλαγή που έγινε (το 2017), αφορά τη δυνατότητα αίτησης για πολιτογράφηση μετά από επτά χρόνια παραμονής στη χώρα σε όσους κατέχουν άδεια παραμονής σε αυτή, λόγω επένδυσης ή αγοράς ακινήτου. Ότι δηλαδή ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες πολιτών που κατέχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής. Οι προϋποθέσεις αποδοχής της αίτησης είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τους άλλους αιτούντες (συνεχής διαμονή στη χώρα, καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας κ.λπ.), ενώ το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία πολιτογράφησης τους.

Επομένως, οι δηλώσεις της Επιτρόπου, αν αυτές μεταφέρονται σωστά από τα Μέσα, είναι εσφαλμένες ή ενδεχομένως συγχέουν την παροχή άδειας διαμονής με αυτή της κτήσης ιθαγένειας. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναφερθεί το αυτονόητο, ότι οι άδειες παραμονής δεν «οδηγούν» σε χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΥΠΕΣ, ΧΟΡΗΓΕΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!