ΥΠΕΣ: Χαρίτσης παρέδωσε σε Ρουπακιώτη -Κάλεσμα για συμμετοχή στις εκλογές (φωτο)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Υπουργού Εσωτερικών. Ο απερχόμενος Υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στον υπηρεσιακό Υπουργό, Αντώνη Ρουπακιώτη, παρουσία της Υφυπουργού, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελου Καπετάνιου και του Ειδικού Γραμματέα Ιθαγένειας, Λάμπρου Μπαλτσιώτη.

Ο κ. Χαρίτσης ήταν εμφανώς συγκινημένος όταν ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους υπαλλήλους του υπουργείου για τη συνεργασία που είχαν από τα τέλη Αυγούστου έως σήμερα.

Καλωσορίζοντας τον κ. Ρουπακιώτης έκανε λόγο για «έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία και ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης απ’ όλο το πολιτικό φάσμα».

Στον απολογισμό της θητείας του στάθηκε ιδιαίτερα  στην αύξηση της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) κατά 60%, αλλά και από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ο «ΦιλόΔημος», που εξασφάλισε στους Δήμους της χώρα, πρόσθετη χρηματοδότηση άνω των 2 δισ. ευρώ για έργα υποδομής.

  • Υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των ΟΤΑ, με 8.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και την ύδρευση, με 3.200 προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που έγινε μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με την προκήρυξη για προσλήψεις προσωπικού σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και με τον προγραμματισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για 1.500 προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού μέσα σε μία τριετία.
  • Επισήμανε τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας και τη χρηματοδότηση των Δήμων με 95 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή τους στα νέα πρότυπα, αλλά και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη χρονιά 2019-2020, ώστε ούτε ένα παιδί να μείνει εκτός.
  • Αναφέρθηκε με έμφαση στην μεγάλη προοδευτική τομή που έφερε στην Αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του «Κλεισθένη» με την απλή αναλογική και την ενίσχυση της δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικότητας, στο νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, αλλά και στην ολοκλήρωση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015, με τις ρυθμίσεις για την απόδοση της ιθαγένειας, με απλό και αποτελεσματικό τρόπο, σε όσους συμπολίτες μας το δικαιούνται βάσει του νόμου.
  • Τόνισε τη συμβολή της Δημόσιας Διοίκησης, συνολικά, στην επιτυχή διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών της 26ηςΜαΐου, την οποία χαρακτήρισε έναν πραγματικό άθλο.

Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Ρουπακιώτης υπογράμμισε τα εξής:

«Εκτιμώ βαθύτατα τη συγκίνηση του Υπουργού. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Όπως και τα άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, τα στελέχη που συμπαρίστανται σε αυτή τη στιγμή που κλήθηκα να αναλάβω για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο το Υπουργείο Εσωτερικών.

            Δέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόταση του Πρωθυπουργού να καλύψω – γι’ αυτό ορκίστηκα – κατά θεσμική επιταγή, τη θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, ενόψει των εθνικών εκλογών. Συναφώς να αντιμετωπιστούν και τα κατεπείγοντα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.    Οι αυτοδιοικητικές, οι περιφερειακές και πρωτίστως οι ευρωεκλογές, κατά γενική ομολογία διεξήχθησαν άψογα και ανήκουν τα συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία, στα στελέχη και στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών.

            Αυτό μου δίνει την βαθιά πίστη ότι και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην εντέλεια. Τι μένει; Το πρώτιστο και το μέγιστο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όσες και όσοι ψηφίζουν, να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί στο νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα, δοκιμάζονται κόμματα και προγράμματα και καλούνται όλες και όλοι να τα κρίνουν και να αποφασίσουν, γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ενστάσεις ή ενδεχομένως και υπερβολές ως προς την ποιότητα λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος. Ας το αντιληφθούμε. Αυτό είναι και οφείλουμε να το βελτιώσουμε και να το υπερασπιστούμε.

            Ή με άλλα λόγια, εθνικές εκλογές σημαίνουν την ώρα των πολιτών».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΤΕΛΕΤΗ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!