υπερψηφίστηκε-επί-της-αρχής-το-ν-σ-για-τ-714578
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 29.01.2020 | 22:56

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων

Ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Υπέρ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Από την πλευρά τους, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Χθες η συζήτηση επί του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από έντονες επικρίσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.Παρουσιάζοντάς το στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για ένα σύγχρονο και φιλόδοξο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στους νέους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Χρυσοχοίδης μίλησε για «ένα νομοσχέδιο δύσκολο, αλλά που είναι ο μόνος δρόμος».

Αντίθετα, η αντιπολίτευση αντιμετώπισε με επιφυλάξεις το νομοσχέδιο, θεωρώντας τις διατάξεις του αναποτελεσματικές, ασαφείς και μη λειτουργικές.

Η πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο «για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών και κινδύνων» και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αξιοποιήσει το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί ερωτηματικών σχετικά με τις απόρρητες δαπάνες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι είναι «μία απολύτως συνταγματική, νόμιμη διαδικασία, που άπτεται της εθνικής ασφάλειας όπως η κυβερνοασφάλεια».

«Η διαχείριση απόρρητων δαπανών δεν αποτελεί προνόμιο κάποιου που πληρώνει κατά βούληση», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοίδης. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, είχε υποστηρίξει ότι «οι προβλεπόμενες απόρρητες δαπάνες στη Πολιτική Προστασία είναι ο ορισμός του σκανδάλου».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, τόνισε ότι «ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, που έχει εθνικά χαρακτηριστικά, είναι επιτακτική ανάγκη να απαντά στην ουσιαστική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας». Ωστόσο όπως είπε, «η νομοθετική πρωτοβουλία είναι ένα συνονθύλευμα που δεν απαντά στα σύγχρονα προβλήματα».

«Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ακούσαμε για ορθή νομοθέτηση. Ωστόσο βλέπω ένα νομοσχέδιο, που μόνο σε αυτόν τον όρο δεν ανταποκρίνεται», επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης, μίλησε για «μεγάλες ασάφειες του νομοσχεδίου», ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων. «Πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού ή οι εποπτευόμενοι χώροι για χρήση ναρκωτικών ουσιών, δεν συνάδουν με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Δεν έγινε καμία διαβούλευση για αυτές τις διατάξεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν εκ των υστέρων», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντηχάκης, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, που όπως είπε, παρουσιάζεται δήθεν καινοτόμο, ενώ ουσιαστικά κρύβουν τον αντιδραστικό πυρήνα που προωθεί η ΕΕ και είναι υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, και όχι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, μίλησε για την απουσία εθνικού μηχανισμού αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων με ένα ευέλικτο, μικρό και ουσιαστικό σχήμα.

«Πήρατε το αμερικανικό και το ρωσικό σχέδιο, το αντιγράψατε, και πιστεύετε ότι με αυτό το δαιδαλώδες νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσετε τις κρίσεις», ανέφερε..

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «για μια ακόμα φορά κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, ενώ στην πραγματικότητα απουσιάζει ένα ουσιαστικό σχέδιο, κυρίως για τη πρόληψη, με δεδομένη μάλιστα τη κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή».