Ξενογιαννακοπούλου για Μητσοτάκη: Θέλει να εκχωρήσει υπηρεσίες σε ιδιωτικά συμφέροντα

Την αντίδραση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκάλεσε η δήλωση* του προέδρου της ΝΔ στη σημερινή συνέντευξή του ότι θα καταργήσει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και «το κομμάτι που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση θα ενσωματωθεί σε ένα νέο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα είναι Υπουργείο Επικρατείας, ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στο γραφείο του Πρωθυπουργού».

«Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνει με σαφήνεια την αντίληψη του για μια μικρή, συρρικνωμένη δημόσια διοίκηση, και την πρόθεση του να προχωρήσει σε εκχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών της σε ιδιωτικά συμφέροντα, εκτός δημοκρατικού ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας», ανέφερε η υπουργός.

Όπως σημειώνει «το Πρόγραμμα που παρουσίασε αναφέρει με σαφήνεια την επιστροφή στον μνημονιακό κανόνα 1:5 στις προσλήψεις, αδιαφορώντας για τις πραγματικές  ανάγκες του δημοσίου και του κοινωνικού κράτους, καθώς και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της πρόνοιας και του ασφαλιστικού συστήματος» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόθεση να τεθεί  αυτό το νέο Υπουργείο Επικρατείας υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού ερμηνεύεται ότι «θέλει να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις» που υλοποίησε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίες ως γνωστόν αφορούσαν απολύσεις, καθεστώς διαθεσιμότητας, τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, και τη δια νόμου κατάργηση όλων των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης   και την αντικατάσταση τους με απλή υπουργική απόφαση χωρίς κρίσεις».

«Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις» έλεγε ο κυνικός φιλόσοφος Αντισθένης, επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης με τη δήλωση κατάργησης των Υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής  και δημιουργίας ενός νέου Υπουργείου Επικρατείας απευθείας στον Πρωθυπουργό «είναι φανερό ότι επιδιώκει ένα  συρρικνωμένο, υποστελεχωμένο και πλήρως ελεγχόμενο κράτος».

Η υπουργός κατέληξε στο διακύβευμα στις 7 Ιουλίου λέγοντας ότι είναι καθαρό και ισχυρό: «Δίκαιη ανάπτυξη, ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση προς όφελος των πολιτών ή μνημονιακή παλινόρθωση και εφαρμογή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών του ΔΝΤ  προς όφελος κρατικοδίαιτων συμφερόντων και εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας».

*Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, για αυτό και ίσως η μεγαλύτερη καινοτομία της επόμενης κυβέρνησης είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή πολιτική και την εφαρμογή της. Το παλιό Υπουργείο στο οποίο ήμουν υπεύθυνος, που λεγόταν Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταργείται. Και το κομμάτι που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, τις διαδικασίες δηλαδή, ενσωματώνεται στο νέο ισχυρό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο πια για συμβολικούς λόγους θα είναι ένα Υπουργείο Επικρατείας. Δηλαδή πιο κοντά στο γραφείο του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε η ψηφιοποίηση του Δημοσίου να μην είναι παραπάνω ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Διότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να έχουμε εφαρμογές διαθέσιμες στο κινητό μας.  Είναι να μπορεί όλη η γραφειοκρατία η οποία υπάρχει από πίσω, περιττές διαδικασίες να απλοποιηθούν.  Αλλά αυτό να γίνει μέσα από μια ψηφιακή διάσταση. Έχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά στο κομμάτι της ψηφιακής προετοιμασίας με σημαντικά έργα τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν με πρώτο και σημαντικότερο βέβαια το έργο της  νέας ψηφιακής ταυτότητας όπου δεν μπορούμε να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση. Η ψηφιακή ταυτότητα είναι το κλειδί για να μπορεί ο πολίτης να επικοινωνεί με το Δημόσιο με απόλυτη ασφάλεια, με απόλυτες και ασφαλείς διαδικασίες ταυτοποίησης. Διότι αν δεν ξέρει το Δημόσιο ποιος είσαι, προφανώς δεν μπορείς να διεκπεραιώνεις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο. Άρα αυτό είναι το πρώτο έργο.  Είναι άξιο απορίας πως μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ασχολείται με τον κόσμο της τεχνολογίας, αντί να ασχολείτε με αστροναύτες και με διαστημική πολιτική, 4,5 χρόνια εξακολουθούμε να έχουμε ταυτότητες οι οποίες είναι όχι θλιβερές αλλά και απολύτως επικίνδυνες. Διότι πλαστογραφούνται πάρα πολύ εύκολα και ακόμα δεν έχουμε εργαλεία για την ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη, της επιχείρησης με το Δημόσιο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ, ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]