Βράβευσαν μαθητές που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής Μητσοτάκης & Θεοδωρικάκος

Σε εκδήλωση που οργάνωσε, σήμερα, το Υπουργείο Εσωτερικών βραβεύθηκαν οι διακριθέντες μαθητές, οι οποίοι έλαβαν μέρος στον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Γκιόρ της Ουγγαρίας.

Στην εκδήλωση οποία παρέστησαν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι βράβευσαν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι 21 μαθητές που βραβεύτηκαν φοιτούν  στη Ράλλειο Σχολή Πειραιά, στο Πειραματικό Σχολείο της Πάτρας, στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση, στο Αρσάκειο, στο 4ο Δημοτικό  και 4ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής, στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πάτρας και στο Γενικό Λύκειο Καστριτσίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιος και οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Μιχ. Σταυριανουδάκης (Εσωτερικών και Οργάνωσης), Βιβή Χαραλαμπογιάννη (Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα) και Αθανάσιος Μπαλέρμπας (Ιθαγένειας).

Στην εκδήλωση η χορωδία του Υπουργείου Εσωτερικών ερμήνευσε τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Ο Πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του (διανέμεται σε ξεχωριστό Δελτίο Τύπου) συνεχάρη τους μαθητές για την επιτυχία τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών  κ. Θεοδωρικάκος στον χαιρετισμό του είπε τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Αγαπημένα μας παιδιά που μας κάνατε περήφανους με τις διακρίσεις σας στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Είναι ξεχωριστή η χαρά μας σήμερα που είστε μαζί μας σε αυτή την τιμητική εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη σε εσάς. Και γι’ αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία ότι είναι μαζί μας ο Πρωθυπουργός της χώρας. Πετύχατε κάτι σπουδαίο. Σε έναν τομέα που σχετίζεται ευθέως με την έρευνα και την τεχνολογία, ανταγωνιστήκατε με μεγάλη επιτυχία παιδιά από χώρες που βρίσκονται πολύ μπροστά σε αυτούς τους τομείς. Αυτό σημαίνει πολλά. Πρώτα απ’ όλα ότι έχετε ικανότητες, δεξιότητες που καλλιεργείτε ακόμη περισσότερο με σκληρή δουλειά και μεθοδική προσπάθεια.

Έχετε θέληση, δημιουργικότητα, φαντασία, ομαδικότητα. Συνεργάζεστε αποτελεσματικά, αξιοποιείτε την επικοινωνία με τους δασκάλους σας, τη γνώση, την εμπειρία τους.

Έχετε προλάβει να μάθετε ότι την επιτυχία τη φέρνει το πάθος της δημιουργίας και η συνεχής προσπάθεια να γίνεται κανείς καλύτερος. Να βάλει τον πήχυ ψηλότερα, να κερδίζει τα καθημερινά στοιχήματα και τις προκλήσεις. Και μέσα απ’ αυτό τον αδιάκοπο αγώνα να προσφέρει στην ομάδα που συμμετέχει, στην μικρή του κοινωνία, στην κοινωνία της γνώσης, της επιστήμης, της εφαρμογής, αλλά και στη μεγαλύτερη, στην ίδια την πατρίδα μας.

Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι αξίες που εμπνέουν την ενασχόλησή σας με τη ρομποτική και την έρευνα, θα σας συνοδεύουν σε όλη την πορεία σας στη ζωή και σε όλους τους τομείς. Είστε ήδη άξιοι ερευνητές, μπορείτε να είστε πάντα δημιουργικοί άνθρωποι, που πορεύονται με την αξία της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Με την ταχύτητα που εξελίσσονται οι τεχνολογικές εφαρμογές, η τεχνητή νοημοσύνη, η Επιστήμη των Δεδομένων και η «ευφυΐα» των μηχανών, χαρακτηριστικά της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης, θα αποτελούν την καθημερινότητα μας.

Η χώρα μας, με τις τόσες δυνατότητες και τα τόσα πολλά προτερήματα αλλά και τα μεγάλα προβλήματα, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλαπλών εφαρμογών για τις ομάδες σας.

Μπορείτε να δημιουργήσετε εφαρμογές για την ενέργεια, την  ανακύκλωση, την προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη των μοναδικών σε ποιότητα ελληνικών προϊόντων, την παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που ζουν σε απομακρυσμένες δυσπρόσιτες περιοχές ή σε μικρά νησιά, ή ακόμη μια σειρά εφαρμογών που θα διευκολύνουν τους πολίτες αλλά και την ίδια τη λειτουργία του κράτους ή των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας μας. Αναπτύσσετε ιδέες που θα κάνουν την καθημερινότητάς μας πιο απλή , πιο λειτουργική, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας και θα δημιουργήσουν έξυπνες πόλεις, με ασφάλεια, θα δώσουν λύσεις στο κυκλοφοριακό και ιδέες που θα βρίσκουν εφαρμογή στην προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη. Και μέσα από την αγάπη σας για τον διπλανό σας προχωρήστε σε εφαρμογές που θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας με κινητικά ή άλλα προβλήματα καθιστώντας τη ζωή τους πιο εύκολη, θέτοντας την επιστήμη και τα αποτελέσματα της ρομποτικής στην υπηρεσία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ήδη άλλωστε οι εφαρμογές που έχετε δημιουργήσει έχουν αυτό τον προσανατολισμό.

Που σημαίνει ότι το ταξίδι της γνώσης που έχετε ξεκινήσει έχει προορισμό τον άνθρωπο.

Μας γεμίζετε υπερηφάνεια και ελπίδα ότι η Ελλάδα του αύριο έχει προοπτική, καθώς μπορεί να εμπιστευθεί το μέλλον της σε ανθρώπους σαν κι εσάς και μυαλά σαν τα δικά σας.

Όσα έχετε πετύχει αποτελούν πηγή έμπνευσης και παράδειγμα δημιουργικότητας για όλους. Η διαδρομή σας και οι επιτυχίες σας αλλά και οι γνώσεις που αποκτάτε μέσω της ρομποτικής και της ανταλλαγής πληροφοριών με συνομήλικους σας από άλλες χώρες, σας κάνουν από μικρή ηλικία πολίτες του κόσμου. Στην πορεία σας, όπου και αν τελικά καταλήξετε, μη ξεχάσετε ποτέ από πού ξεκινήσατε. Μη λησμονήσετε την πατρίδα και τον τόπο που σας γέννησε. Γιατί η πατρίδα μας στην προσπάθειά της για αναγέννηση, για να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να σηκωθεί ψηλά, έχει ανάγκη όλους τους Έλληνες. Προ πάντων όμως έχει ανάγκη εσάς και τις γνώσεις σας. Γιατί η δική σας γενιά θέλουμε να ζήσει εδώ, στην Ελλάδα. Να είστε οι πρωτοπόροι μιας πατρίδας πιο φωτεινής. Εσείς μπορείτε να πάτε την Ελλάδα πολύ ψηλά!

Να την κάνετε διεθνές κέντρο γνώσης, έρευνας, καινοτομίας, όπως αγωνίζεται ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος και της κυβέρνησής μας.

Και όπως μας κάνετε περήφανους με τις διακρίσεις σας, όλοι οι Έλληνες που είμαστε περήφανοι για την ιστορία της χώρας μας, να γίνουμε περήφανοι για την ιστορία που όλοι μαζί θα γράψουμε!».

Η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, αξιότιμε κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, αξιότιμοι εκπαιδευτικοί και αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες.

Δύο μόνο σκέψεις από εμένα.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια σε σας, για όχι μόνο και τη διάκριση σας. Πάνω από όλα για τη συμμετοχή και την προσπάθεια.

Γιατί αυτό που είναι πιο σημαντικό πάνω από όλα για μας, είναι η θέληση σας για συμμετοχή και η βούληση και η πρόθεσή σας να προσπαθείτε κάθε μέρα να ξεπερνάτε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Γιατί για μας αυτό είναι αριστεία.

Το να ξυπνάτε το πρωί και να λέτε: «σήμερα θα γίνω καλύτερος, από αυτό που ήμουνα χθες»!

Σας αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια.

Δεν αξίζουν όμως μόνο σε σας, αξίζουν και στους γονείς σας, στις οικογένειες σας και στους εκπαιδευτικούς σας που σας στήριξαν σε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Δεύτερη σκέψη: Τέτοιες επιτυχημένες δράσεις μας ενδυναμώνουν την απόφαση που έχουμε πάρει με τον κ. Πρωθυπουργό, να ενισχύσουμε το σχολείο, να το δούμε ευρύτερα από έναν απλό φορέα μεταλαμπάδευσης γνώσεων.

Για μας αποστολή του σχολείου δεν είναι μόνο να μαθαίνει γράμματα με την κλασική έννοια του όρου. Αποστολή του σχολείου είναι να βγάζει στη κοινωνία πιο σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες. Πολίτες με μία ευρύτερη διαπαιδαγώγηση και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε αποφασίσει και ήδη μελετούμε την εισαγωγή νέων θεματικών στο σχολείο. Νέες θεματικές που επενδύουν σε αυτό που λέμε ήπιες δεξιότητες και ψηφιακές δεξιότητες. Νέες θεματικές που έχουν να κάνουνε και με την ρομποτική.

Γι’ αυτό λοιπόν εργαζόμαστε ήδη για μία ευρύτερη εφαρμογή της Ρομποτικής στα σχολεία. Πρέπει να σας πω λοιπόν,  προς μεγάλη μου χαρά, ο Φίλιππος και ο Γιώργος που κάθονται δίπλα μου, μόλις τους ρώτησα αν θα συμφωνούσανε ότι η Ρομποτική θα εφαρμόζεται σε περισσότερα σχολεία και περισσότερες ώρες, η απάντηση ήτανε ναι, θα ήτανε πάρα πολύ ωραίο.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης πρόεδρος του οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Ελλάς, στον χαιρετισμό του είπε:

«Το να παρευρίσκεται σε μια τέτοια εκδήλωση ο πρωθυπουργός και οι δύο υπουργοί σημαίνει ότι κάτι καλό θα γίνει σε αυτή τη χώρα. Κάτι αλλάξει. Πάμε προς  μια κατεύθυνση άλλη, αυτή που ζητάει ο καθένας μας, όπως την έχει ονειρευτεί και όπως θέλει να γίνει. Αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι η σημερινή νεολαία της πατρίδας μας μπορεί να μας δώσει μια χώρα που να τη ζηλεύουν οι υπόλοιπες. Ήμουν πάρα πολύ συγκινημένος όταν  στην πιο δύσκολη κατηγορία σηκώθηκε η σημαία μας δίπλα από τις ρωσικές και είπαμε όλοι ότι είμαστε έτοιμοι. Το λέω αυτό γιατί το 2017, είχε έλθει ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός στο Ολυμπιακό Στάδιο και κάθισε μαζί μας περισσότερο από δύο ώρες, μιλώντας με όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό. Και έβλεπες στα μάτια των παιδιών αλλά και στα μάτια του ίδιου, ότι είμαστε εδώ και θα δώσουμε δύναμη σε αυτή τη νεολαία να μας κάνει κι εμάς καλύτερους.

Επίσης αυτό που βλέπετε σήμερα, τις πέντε ομάδες που είμαστε εδώ, είναι αποτέλεσμα μιας σημαντικότατης δουλειάς. Δηλαδή, για να πάρεις μέρος στην Ολυμπιάδα πρέπει να κερδίσεις τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Για να έλθεις στον πανελλήνιο Διαγωνισμό πρέπει να κερδίσεις στην Περιφέρεια. Έχουμε 13 γεωγραφικές Περιφέρειες. Και για να πας στην Περιφέρεια πρέπει να κερδίσεις στο νομό. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, ο Κώστας Τσατσαρώνης έχει αναβάλει ένα webinar που κάνουμε στο οποίο συμμετέχουν 250 εκπαιδευτικοί της πατρίδας μας. Η χώρα μας λοιπόν είναι πανέτοιμη. Και δεν είναι πανέτοιμη επειδή πήρε τα μετάλλια, αλλά γιατί μπορεί να κατασκευάσει, μπορεί να προγραμματίσει, μπορεί να εμψυχώσει μαθητές να συμμετάσχουν. Και όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει σημασία τι επάγγελμα θα κάνει, σημασία έχει να ανήκεις σε αυτόν τον αιώνα.

Εμείς αποκτώντας όλη αυτήν την εμπειρία τα τελευταία 12 χρόνια, έχουμε λάβει προσκλήσεις σημαντικές και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις, μια εκ των οποίων είναι στη Λουϊζιάνα της Αμερικής. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτό. Γιατί εκεί ακριβώς ο Οργανισμός ο δικός μας θα κάνει τα ίδια που κάνει και στην Ελλάδα. Και με την ευκαιρία θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι έχουμε ανάγκη και αυτούς για να αλλάξουν την πατρίδα. Στο Illinois λοιπόν, στο McNeese, dean  είναι Έλληνας, ο Νίκος Κυρίτσης. Κλείνοντας θέλω να πως συγχαρητήρια για το νόμο και να σας ευχαριστήσω γιατί η εκπαίδευση μπορεί να γίνει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και συζήτησης. Σας ευχαριστώ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!