Βουλή -προαπαιτούμενα: Ιδού οι πέντε τροπολογίες -Συντάξεις, Φορολογία, Συλλογικές Συμβάσεις

Κατατέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οι πέντε συνολικά τροπολογίες για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της β’ αξιολόγησης, τις οποίες η κυβέρνηση περνά στη Βουλή, μέσω σχεδίου νόμου για την αλιεία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση της κοινοβουλευτικής τάξης.

Συνολικά, κατατέθηκαν πέντε τροπολογίες το περιεχόμενο των οποίων συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.

Η πρώτη τροπολογία αφορά στο πάγωμα των συντάξεων (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣκαι για το 2022, η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με τον χρόνο αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΣΕ)ενώ η 3η αναδιατυπώνει τη διάταξη που επιτρέπει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου όχι από το 2020 όπως προβλέπεται κανονικά αλλά από το 2019 (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ).

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για το πάγωμα των συντάξεων: «Μετατίθεται για την 1/1/2023 από την 1/1/2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων βάσει των οριζόμενων συντελεστών (δηλαδή του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή). «Από τον κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ»

Στην τροπολογία για τα εργασιακά, αναφέρεται ότι «με την υπόψη τροπολογία ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (αντί για την υφιστάμενη διατύπωση που λέει για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής):

  1. Η διάταξη σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και

2 .Η αναστολή των διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής με υπουργική απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.

Η τρίτη τροπολογία αναδιατυπώνει το άρθρο 15 που θέτει τις προϋποθέσεις πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019.

Οι υπόλοιπες δύο αφορούν τους ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ  και τη XΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Αντιπολίτευση: Υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας μιλώντας στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για ευτελισμό της διαδικασίας και πρόσθεσε πως με την πρακτική αυτή η  κυβέρνηση επιχειρήσει να περιορίσει τη δημοσιότητα και τη συμμετοχή των βουλευτών. Η ΝΔ πρόσθεσε ο κ.Τσιάρας εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της σε αυτή τη διαδικασία τόσο για τον τρόπο όσο και και για τον χρόνο.

Θεοδωράκης: Περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε για την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει αύριο με τροπολογίες τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

«Έκτακτο: με τροπολογίες στην σύμβαση για την αλιεία (!) έρχονται τα νέα μέτρα! Λογικό. Αφού περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους», έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ. Βούτσης διέκοψε τη Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να διαβουλευθεί με την κυβέρνηση και λίγη ώρα αργότερα, επαναλήφθηκε η συνεδρίαση και ανακοινώθηκε ότι τα προαπαιτούμενα θα έρθουν αύριο στη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην αυριανή συζήτηση της Βουλής για τα νέα μέτρα, που έρχονται προς ψήφιση με τροπολογίες-εξπρές σε άσχετο νομοσχέδιο, θα δείξει την αντίθεσή της αποχωρώντας από την Ολομέλεια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!