Βαρουφάκης: Καμιά αύξηση στο ΦΠΑ των νησιών μέχρι το Σεπτέμβριο, παρά τις πιέσεις

Τη δέσμευση ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο, έδωσε από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάνου Κόνσολα. Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως όποιο φορολογικό καθεστώς και να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο, θα δίνει την δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και θα λαμβάνει υπόψη του τους «ευάλωτους» του τουριστικού κλάδου.

«Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο υπουργός αλλά αποκάλυψε πως έχει δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ των νήσων, μάλιστα «σε βαθμό που πρέπει να αναχθεί σε θέμα της ψυχιατρικής», όπως είπε.

«Δεν είναι λογικό να σου βάζουν αυτό το θέμα στην Ουάσιγκτον όπου έχεις τόσο σοβαρά θέματα να συζητήσεις. Υπάρχουν ιδεολογήματα, ιδεοληψίες των θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ξόδεψε πολύ καιρό για να εξηγεί στην κα Μέρκελ ποιο είναι το νόημα του ΦΠΑ στα νησιά».

Ο κ. Βαρουφάκης πάντως χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι πέρσι υπήρξε μείωση των εσόδων από ΦΠΑ αν και σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Σε κάθε περίπτωση είπε πως δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός του ΦΠΑ, ωστόσο γνωστοποίησε πως μέσω μιας απλής ηλεκτρονικής διαδικασίας και χωρίς να πηγαίνουν στις εφορίες οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να εισπράττουν την διαφορά καταχωρώντας την απόδειξη. «Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ» δήλωσε κατηγορηματικά.

Απαντώντας ο κ. Βαρουφάκης σχετικά με τον λεγόμενο φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οριζόντιας επιβολή του, επισημαίνοντας πως στο σκεπτικό της κυβέρνησης έχει υπάρξει (χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο) μία πιθανή προοδευτική κλίμακα επιβολής που όμως να αφορά ξενοδοχεία πολλών αστέρων και πάντως όχι νοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων. «Δεν θα αφορά τους ευάλωτους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα «της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης», όπως το έθεσε ο ερωτών βουλευτής, είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαπραγμάτευση, όμως «όταν έχουμε τέτοια αγκάθια είναι πιο δύσκολο». «Και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ είναι άλλα 100 αγκάθια», είπε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΦΠΑ ΝΗΣΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!