Τσίπρας σε Τούσκ: «Δώστε μας ανθρωπιστική βοήθεια» – «Να τιμωρηθούν οι χώρες που αδιαφορούν»

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση για κατασκευή υποδομών και πρόσληψη απαραίτητων στελεχών. Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια και η χρηματοδότηση θα δίνονται σε ταχύς ρυθμούς ροές επί τη βάση αξιολόγησης από τις ελληνικές αρχές» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσιπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει κυρώσεις για όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν τηρούν την αρχή της αλληλεγγύης για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρα

«Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος από μόνη της. Είναι μέλος ένωσης με ιδρυτική αρχή αυτή της αλληλεγγύης που σημαίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Θα ζητησούμε να υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν τη σεβαστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει χώρους προσωρινής διαμονής αλλά «δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών».

Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα όπως είπε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει χρηματοδότηση απαραίτητων υποδομών αλλά και προσλήψεων.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας τη ζωή παιδιών.

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» τη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας ανακοινώνοντας ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Σμύρνη για το 4ο ανώτατο συμβούλιο με την Τουρκία λέγοντας ότι «στο επίκεντρο των συνομιλιών μας θα βρίσκεται μια σημαντική συμφωνία ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ότι «η Ελλάδα ως προς την προσφυγική κρίση έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας όμως ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ, αφορά κυρίως το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και τον πολιτισμό μας. Έτσι έχουμε μάθει, όταν έχουμε στη χώρα ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια ο πολιτισμός μας επιβάλει να τον προστατεύσουμε και όχι να ασκούμε βια σε βάρος της. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός άλλων είναι διαφορετικός».

Τουσκ: Η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, παραδέχθηκε στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τουσκ. Το να βγει όμως από την Σένγκεν δεν θα λύσει το πρόβλημα, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει, τόνισε και συνέστησε οι χώρες – μέλη να αποφεύγουν τις μεταξύ τους διαφωνίες που δεν λύνουν τα προβλήματα: «Μονομερείς ενέργειες, αν και ίσως να μπορούν να γίνουν κατανοητές σε εσωτερικό επίπεδο, κάνουν πολύ κακό στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε.

Παράλληλα, είπε ο κύριος Τουσκ, αυξάνουμε την υποστήριξή μας στους πρόσφυγες, που χρειάζονται την βοήθειά μας.

Κλείνοντας επισήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι πιο πολύπλοκη με τη συνεχή ροή από την Τουρκία κάθε μέρα και για το λόγο αυτό ταξιδεύω άμεσα στην Τουρκία, καθώς το κοινό σχέδιο δράσης παραμένει προτεραιότητα, τα υψηλά νούμερα εισροών πρέπει να πέσουν και πρέπει να πέσουν γρήγορα». Πρόσθεσε πως ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι και με το να αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών προς την Τουρκία και επισήμανε πως μόνο χθες επεστράφησαν πάνω από 300 μετανάστες «κι αυτό είναι θετικό».

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πληρώνουν ένα πολύ υψηλό τίμημα για ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησαν και η Ευρώπη δεν θα τους εγκαταλείψει, θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας», είπε κλείνοντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ, ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!