Τρόικα: Προβληματισμός για το δημοσιονομικό κενό, γκρίνια για το μοίρασμα του πλεόνασματος

Νέα συνάντηση θα έχουν το απόγευμα της Κυριακής οι εκπρόσωποι των δανειστών μας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα να εμφανίζεται αντίθετη με τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, πριν από τις ευρωεκλογές και τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος, χωρίς να «κλείνει» ακόμα το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε επί κειμένου (σχεδίου συμφωνίας) και με τους συναρμόδιους υπουργούς, και όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη».

Στη συνάντηση της Παρασκευής εξετάστηκαν κυρίως το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014 – 2015 και η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο», χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ’ επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.

Πάντως, η τρόικα είναι αντίθετη με τη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας, αφήνοντας κατ’ επέκταση πρακτικά ανοιχτό το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΤΡΟΙΚΑ, ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!