τι-θέματα-έθεσαν-στον-υπουργό-τουρισμ-624875
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.09.2021 | 09:24

Τι θέματα έθεσαν στον υπουργό Τουρισμού Β. Κικίλια οι εκπρόσωποι τoυ ΣΕΤΕ

Tα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο κάθε επιμέρους κλάδος της τουριστικής οικονομίας ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των κλαδικών ενώσεων – μελών του ΣΕΤΕ, στη διάρκεια της σημερινής πρώτης συνάντησης που είχαν με τον νέο υπουργό Τουρισμό Βασίλη Κικίλια. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, η ανταπόκριση σε έναν συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό και η διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, ειδικά σε μια περίοδο ανάκαμψης από μια πρωτοφανή κρίση, έχουν ανάγκη, ανάμεσα σε άλλα πιο ειδικά ζητήματα, από:

– Τη διατήρηση της θετικής τάσης που επιβεβαιώνεται από την αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης τη φετινή χρονιά. Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται αφενός στην καλή διαχείριση της πανδημίας το 2020 και αφετέρου στον έγκαιρο και με κανόνες άνοιγμα, φέτος, στις αγορές. Ζητούμενο είναι να επικαιροποιούνται έγκαιρα οι κανόνες και τα πρωτόκολλα σε κάθε κλάδο του τουρισμού.

– Την αναδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων που, πλέον, θέλει ο σύγχρονος τουρίστας και τη σωστή προβολή και προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.

– Τη δρομολόγηση στοχευμένων επενδύσεων για δημιουργία και αναβάθμιση δημοσίων υποδομών. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των «πυλών εισόδου», όπως λιμάνια και αεροδρόμια και τοπικά οδικά δίκτυα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα φέρουσας ικανότητας των προορισμών, αξιοποιώντας κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τα ΕΣΠΑ 2021-2027.

– Την υιοθέτηση ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής που θα ευνοεί τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων με έμφαση στα εργασιακά, τη μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, τη σταθεροποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές (αεροπορικώς – ακτοπλοϊκώς – χερσαία μέσα), την απαλλαγή από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για καταλύματα, την κατάργηση του φόρου διαμονής ή ανταποδοτικότητά του και τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

– Τη θεσμοθέτηση ενός χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τον τουρισμό σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης.

– Την πρόσβαση και αξιοποίηση δεδομένων για τη χάραξη τουριστικής και επιχειρηματικής πολιτικής.

– Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης  και επαγγελματικής κατάρτισης.

Στο πλαίσιο των σημαντικών θεμάτων που αφορούν ευρύτερα τον τουριστικό τομέα, ο κ. Ρέτσος δήλωσε τη στήριξη του ΣΕΤΕ στις σημαντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης σε σχέση με την πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», μέρος μιας στρατηγικής που θέτει τη βιοποικιλότητα στο επίκεντρο του σχεδιασμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν, επιπλέον, στρατηγικής φύσεως ζητήματα για το μέλλον του τουρισμού, όπως η διαχείριση των προορισμών και η βελτίωση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Τουρισμού συμμετείχε και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα ζητήματα του τομέα.

κ.α.χ