θεοδωρικάκος-για-ψήφο-αποδήμων-υπάρχ-655287
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 24.10.2019 | 17:10

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Υπάρχει η βάση να ψηφίσουμε και οι 300

Για επίτευξη διακομματικής συναίνεσης, που εξασφαλίζει την έγκριση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από 300 βουλευτές, μίλησε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, με παρέμβασή του στη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, υπογράμμισε: «Τα κόμματα του Κοινοβουλίου βρήκαμε κοινή βάση για την κατεύθυνση του νομοσχεδίου που διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Πρόκειται για θετική ανταπόκριση του πολιτικού συστήματος σε ένα αίτημα δεκαετιών, που δεν ικανοποιούταν, με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού να μην μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα»,

«Θέλω έντιμα να πω ότι η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμών, στην οποία συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς η έγκριση του νομοσχεδίου απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων» παραδέχθηκε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι πρόσθετοι περιορισμοί που θα τεθούν, όπως έτη διαμονής στο εξωτερικό, φορολογικά κ.ά εξαιρούν από την δυνατότητα που αναμένεται να δώσει το νομοσχέδιο ελάχιστους ενδιαφερόμενους: «Θέλω να πω στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό ότι όσοι δεν εμπίπτουν στη συμφωνία -και είναι λίγοι- δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα μπορούν να ψηφίσουν ερχόμενοι στη χώρα, όπως γίνεται σήμερα. Η συμφωνία όμως αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επίτευξη του συναινετικού κλίματος, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει η βάση να ψηφίσουμε και οι 300».

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στην Ολομέλεια της Βουλής – Η Κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να απελευθερώσει την Τ.Α. από τα κρατικά δεσμά – Σημαντική πράξη εθνικής συνεννόησης την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου:

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Eπιτρέψτε μου για ένα λεπτό να ξεκινήσω με ένα θέμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στο συζητούμενο νομοσχέδιο, αλλά είναι μείζον καθώς αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις πολλών ωρών, τα κόμματα του Κοινοβουλίου βρήκαμε τη βάση συμφωνίας, όπως γνωρίζετε, πάνω στην οποία θα κινηθεί το νομοσχέδιο που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διευκολύνονται για να ψηφίζουν στο εξωτερικό οι Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό, από τη χώρα στην οποία κατοικούν.

Πρόκειται για μία θετική αναταπόκριση του πολιτικού συστήματος της χώρας σε ένα αίτημα δεκαετιών καθώς, εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, κανένας Έλληνας του εξωτερικού δεν θα μπορούσε να ψηφίσει από τη χώρα στην οποία κατοικεί ούτε στις επόμενες εκλογές ούτε στις μεθεπόμενες κ.ο.κ. 

Θεωρούμε αδιανόητο, επί τόσες δεκαετίες που υπάρχει η συνταγματική πρόβλεψη, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν στο εξωτερικό, τα κόμματα να μη μπορούν να συνεννοηθούν πάνω στο αυτονόητο. Και έτσι, στην πράξη, το δικαίωμα της ψήφου τόσα χρόνια να το ασκούν μόνο οι προνομιούχοι εκ των συμπατριωτών μας είχαν την οικονομική δυνατότητα και την άνεση χρόνου να έρχονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές. 

Θέλω έντιμα να πω ότι η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμών, στους οποίους συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα που συνεισφέρουν σε αυτή τη συμφωνία, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος, καθώς η επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου απαιτούσε την έγκριση των 200 βουλευτών.  Θέλω, επίσης, προς τους συμπολίτες μας, προς τους συμπατριώτες μας που μας ακούν από το εξωτερικό, να διευκρινίσω ότι προφανώς όσοι δεν εμπίπτουν σε αυτή τη συμφωνία, αλλά αυτοί είναι πολύ λίγοι, δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα και ασφαλώς μπορούν να έρθουν και να ψηφίσουν στη χώρα. Η συμφωνία όμως διασφαλίζει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό. 

Θέλω από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας να ευχαριστήσω και πάλι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί στήριξε αποφασιστικά την προσπάθεια να διαμορφώσουμε την αναγκαία συναίνεση, καθώς θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι συμμετείχαν στη Διακομματική Επιτροπή και συνέβαλαν με τη δημιουργική στάση τους σε αυτήν τη σημαντική πράξη εθνικής συνεννόησης.  Μέσα από τη συμφωνία το μήνυμα που εκπέμπουμε όλοι όσοι θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο -και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει η βάση να το ψηφίσουμε και οι 300- είναι ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και αυτό είναι χρήσιμο να το έχουμε στη σκέψη μας σε κάθε απόφαση και σε κάθε πράξη μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε μπροστά. Μακάρι να κυριαρχήσει η λογική αυτή ευρύτερα.

Πάμε τώρα σε 4 σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία προέρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα αρκεστώ σε αυτά καθώς για όλα τα υπόλοιπα έχει μιλήσει νωρίτερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, ο κ. Λιβάνιος.

Με το άρθρο 179 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δίνεται στα δημοτικά συμβούλια  η δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Η κυβέρνησή μας θέλει να απελευθερώσει την Αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά. Θέλει να είναι αληθινή, πραγματική Αυτοδιοίκηση. Θέλουν να αποφασίζουν οι Δήμοι και οι δημότες για τα του οίκου τους. Δικό τους θέμα είναι τι συμφέρει τους πολίτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τον φωτισμό κ.ο.κ. Και τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να έχουν μπροστά τους νόμιμα όλες τις εναλλακτικές λύσεις.

Στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι: Καθαρές και όμορφες πόλεις, ασφαλείς και φωτεινές γειτονιές.  Στόχος μας είναι η σωστή λειτουργία των δήμων ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Και με τη ρύθμιση που κάνουμε, δίνουμε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να παίρνουν εκείνα το βάρος των αποφάσεών τους αφού πρώτα από όλα αφορούν τους δικούς τους δημότες.

Το γεγονός ακριβώς ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από τα Δημοτικά Συμβούλια που είναι τα κυρίαρχα όργανα σε κάθε δήμο δείχνει ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, από τους αντιπροσώπους εκείνων που βιώνουν  τα προβλήματα.

Έτσι οι πολίτες δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τόνους απορριμμάτων μπροστά στις πόρτες τους, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό για την αποκομιδή τους. Δεν θα υπάρχει δικαιολογία σε κανέναν ότι δεν φτάνει το προσωπικό για να συντηρήσει το πράσινο, δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης ηλεκτροφωτισμού, στοιχεία που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα ασφάλειας στους πολίτες.

Θέλω με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσω ότι υπάρχει και δε νοείται να υπάρχει καμία ανησυχία για εκείνους τους εργαζομένους στους δήμους που εργάζονται στον τομέα καθαριότητας ή στη συντήρηση του πρασίνου. Η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του άρθρου 179 γίνεται εφόσον το δημοτικό συμβούλιο κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο και συνεπώς δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι για να σταματήσει η σπέκουλα γύρω από αυτό το θέμα.

Αντίθετα τι θα συμβεί, κι άλλοι συμπολίτες μας, οι οποίοι πιθανόν σήμερα είναι άνεργοι, θα μπορέσουν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Κι αναρωτιέμαι, ύστερα από τόσα χρόνια μιας πολύ σκληρής κρίσης, πώς είναι δυνατόν να έχει κανείς «αλλεργία» απέναντι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, πώς είναι δυνατόν να μην παίρνουμε υπ’ όψιν μας ότι υπάρχουν και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όπως υπάρχουν και οι άνεργοι που θέλουν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Και εν τέλει είναι τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια, τα ανώτατα όργανα, που καθορίζουν τους όρους των συμβάσεων και τις δυνατότητες ανανέωσής τους, ανάλογα με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ελπίζω ότι όλα αυτά γίνονται κατανοητά και από τους εργαζόμενους των ΟΤΑ γιατί είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι απολύτως κατανοητά και τυγχάνουν της στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Λίγα λόγια ακόμα για τρεις ακόμη διατάξεις:

Με το άρθρο 187 επιχειρούμε να επαναφέρουμε τον αυτονόητο έλεγχο από μεριάς Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για τα επίπεδα απασχόλησης προσωπικού σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου τόσο για λόγους σχεδιασμού του προγραμματισμού των προσλήψεων και στοχευμένης κάλυψης των πραγματικών αναγκών όσο και για λόγους δημοσιονομικής τάξης, καταργώντας πληθώρα εξαιρέσεων που η προηγούμενη κυβέρνηση μεθόδευσε με σειρά διατάξεων. Η ρύθμιση που φέρνουμε αφορά τις περιπτώσεις συμβάσεων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

(για την Τροπολογία της παρ.7)

Παρά το γεγονός ότι οι βασικές αρχές του συστήματος κινητικότητας θεωρητικά είναι σε σωστή κατεύθυνση, η πρακτική εφαρμογή του πλαισίου δημιουργεί προβλήματα και κενά στη εύρυθμη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών και κυρίως ΟΤΑ. 

Σε όλη την Ελλάδα οι δήμαρχοι, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, διαμαρτύρονται ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται διαρκώς το χρήσιμο προσωπικό και πηγαίνει σε διαφορετικούς τομείς.

Η ρύθμιση λοιπόν που φέρνουμε είναι επιβεβλημένη για τη σωστή λειτουργία και αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού στους ΟΤΑ α’ βαθμού και ιδιαίτερα του προσωπικού των Τεχνικών Υπηρεσιών (κυρίως δηλαδή τους μηχανικούς) και των Υπηρεσιών Δόμησης, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με αναπτυξιακές αρμοδιότητες. Με αυτόν τον τρόπο ανταποκρινόμαστε θετικά και αποτελεσματικά πιστεύω στα σχετικά αιτήματα των δημάρχων και των στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

(στο άρθρο 186 και την τροπολογία της παρ. 2)

Τέλος, σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», έχω να επισημάνω τρία σημεία:

Ότι όπως είχαμε δεσμευτεί, με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε, παρατείνεται η διάρκεια του προγράμματος έως την πλήρωση των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό μέχρι 30-9-2020, οπότε πιστεύουμε ότι θα έχει το αργότερο ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής μέσω του ΑΣΕΠ. Σε αυτό το σημείο θέλω να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η διαδικασία της έγκρισης της ΠΥΣ 33 για τις θέσεις αυτές.

Επίσης, με τη ρύθμιση αυτή, καθορίζουμε το ζήτημα των πιστώσεων που θα χρησιμοποιούνται για την παράταση αυτή του προγράμματος.