Θεοδωρικάκος -Ψήφος αποδήμων: 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση & δυνατότητα ψήφου

Στοιχεία για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα έχουν δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους μετά την έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου έδωσε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την επεξεργασία των προωθούμενων διατάξεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ΑΦΜ είναι περίπου 407.000 από αυτούς όμως οι περίπου 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν. Στο συγκεκριμένο αριθμό εκλογέων δεν συνυπολογίζονται και χιλιάδες νέοι που έφυγαν από την χώρα την τελευταία δεκαετία για σπουδές ή εργασία χωρίς να έχουν ΑΦΜ και σύμφωνα με τον νομοσχέδιο θα μπορούν να ψηφίσουν αρκεί οι γονείς τους να είναι φορολογικά ενεργοί.

Πέραν αυτών ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό να μην περιοριστούν στους χώρους των πρεσβειών και των προξενείων αλλά να βρεθούν κατάλληλοι χώροι κοντά στις περιοχές που διαμένουν ομογενείς.

Απευθυνόμενος δε, στους εκπροσώπους ομογενειακών ενώσεων τόνισε ότι «εάν η ΝΔ διέθετε 200 βουλευτές τότε το νομοσχέδιο θα προέβλεπε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι» και εξήγησε ότι το τελικό νομοσχέδιο είναι προϊόν συμβιβασμού και πολιτικών συγκλίσεων.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι παρόλες τις δυσκολίες την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πράξη ενότητας. Απαιτείται μήνυμα ενότητας γιατί η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους και πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε τέλος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Θεοδωρικάκος: Μήνυμα ενότητας του ελληνισμού, σε περίοδο που η πατρίδα αντιμετωπίζει κινδύνους,  το «ναι» στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Την ανάγκη να στείλουν τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου προς όλους τους Έλληνες του εξωτερικού, ένα μήνυμα ενότητας, ειδικά τώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει κινδύνους, διευκολύνοντάς τους να ασκούν το δημοκρατικό δικαίωμα που έχουν και να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε παρέμβασή του στην Επιτροπή της Βουλής που συζητείται το νομοσχέδιο για την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος παρεμβαίνοντας στην ακρόαση φορέων, όπου εκπρόσωποι οργανώσεων Ελλήνων του εξωτερικού ζητούν να απαλειφθούν περιορισμοί που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, υπενθύμισε ότι για να συμπληρωθούν οι αναγκαίες από το Σύνταγμα 200 ψήφοι έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί, παρότι θέση της ΝΔ ήταν και είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα έπρεπε να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε προ του διλήμματος να μη ψηφίζει κανείς ή αρκετοί. Συγκεκριμένα είπε:

«Θέλω να σας καλωσορίσω. Είστε Έλληνες πατριώτες στις χώρες τις οποίες βρίσκεστε. Αγαπάτε την πατρίδα και την υποστηρίζετε. Και αυτό αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον να συμβάλλετε στη διαμόρφωση αυτού του νομοσχεδίου, ακόμα και τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος, μιας στιγμής που από ό,τι όλα δείχνουν θα είναι η στιγμή που σημαντικό τμήμα των Ελλήνων του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Θέλω προκαταβολικά να σας πω, εκπροσωπώντας προφανώς την κυβερνητική πλειοψηφία- αλλά αυτή είναι και η προσωπική μου αντίληψη- ότι έχετε δίκιο σε όλα όσα είπατε. Αν η ΝΔ είχε 200 βουλευτές θα νομοθετούσε να μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται όλοι οι  Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού, χωρίς καμία διάκριση, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς καμία προϋπόθεση.  Και αυτό θα γίνονταν με επιστολική ψήφο.

Επειδή θέλω να είναι πολύ δίκαιος, θέλω να πω ότι από την πρώτη στιγμή που ετέθη το θέμα στον διακομματικό διάλογο, αυτή ήταν η θέση που είχε και το ΚΙΝΑΛ και η «Ελληνική Λύση». Αλλά 200 ψήφους δεν είχαμε. Και το Σύνταγμα της Ελλάδας λέει ότι για να γίνει κάτι για αυτό το θέμα χρειάζονται 200 ψήφοι. Εάν επιμέναμε σε αυτό που περιγράψατε – το οποίο θεωρώ απολύτως σωστό- δεν θα ψήφιζε κανείς σας από τη χώρα στην οποία βρίσκεται στις επόμενες εκλογές, και όχι μόνο στις επόμενες εκλογές αλλά ποτέ μέχρις ότου βρεθούν 200 ψήφοι. Είχαμε λοιπόν αυτό το δίλημμα: κανείς ή αρκετοί;

Θέλω αν σας δώσω ένα στοιχείο. Οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού οι οποίοι κάνουν φορολογικές δηλώσεις, έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και πληρώνουν φόρο στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι 340.000 άνθρωποι.  Είναι μεγάλος αριθμός. Δεν είναι μικρός. Γιατί λογικά αυτοί οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν από τη χώρα μας, στα τελευταία 35 χρόνια, πρέπει να έχουν 2 χρόνια στην Ελλάδα. Όπως σωστά είπε η κ. Μάνη- Παπαδημητρίου, όχι συνεχόμενα. Δύο χρόνια, τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύονται από τα δημόσια έγγραφα που προβλέπει ο νόμος. Σε αυτούς θα πρέπει κανείς να προσθέσει ότι σίγουρα βρίσκεται και ένας αριθμός νέων ανθρώπων. Το οποίο είναι πολύ σπουδαίο, κι ελπίζω ότι το καταλαβαίνετε αυτό εσείς, άνθρωποι που δοκιμαστήκατε και περάσατε τόσα στη ζωή σας, καταλαβαίνετε ότι είναι σπουδαίο πως τουλάχιστον εξασφαλίζουμε ότι όλα τα νέα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία 10-12 χρόνια, είτε για να σπουδάσουν είτε για να εργαστούν στο εξωτερικό, θα μπορούν να ψηφίζουν στο σύνολό τους από τη χώρα που έχουν βρεθεί.

Και είναι σπουδαίο για την πατρίδα οι νέοι άνθρωποι να νοιώσουν ενσωματωμένοι σε όσα συμβαίνουν στη χώρα.  Ότι είναι Ελληνόπουλα, τα οποία συμμετέχουν και συμβάλλουν με την ψήφο τους στο πού θα πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα. Γιατί για αυτούς έχουμε εξαιρέσει την προϋπόθεση του να έχουν να κάνουν τα ίδια τα παιδιά ενεργό φορολογική δήλωση και καλύπτονται από τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις των γονέων τους, μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Αυτό το ορίζει με σαφήνεια ο νόμος.

Άρα βλέπετε ότι προσπαθήσαμε μέσα στις δυσκολίες που περιλαμβάνει η δημοκρατία μας και η ανάγκη να συνεννοηθούμε με τα άλλα Κόμματα και να δράσουμε και να λειτουργήσουμε στα πλαίσια του Συντάγματος. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι έξω από το πλαίσιο του Συντάγματος, που επιβάλλει τις 200 ψήφους.

Τέλος, θέλω να δώσω άλλη μία διευκρίνιση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε- και σε αυτό θα έχουμε τη συμπαράσταση όλων των Κομμάτων, είμαι σίγουρος γι’ αυτό -να φέρουμε τα εκλογικά τμήματα όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας σας για να μην περιοριστούμε μόνο στις Πρεσβείες και τα Προξενεία, αλλά να βρούμε μαζί και σε συνεργασία με τα κράτη στα οποία βρίσκονται οι Έλληνες του εξωτερικού, δημόσιους χώρους που θα μας παραχωρηθούν προκειμένου να οργανώσουμε εκεί εκλογικά τμήματα.

Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση όλων των Κομμάτων του Κοινοβουλίου και ελπίζω και πιστεύω ότι τελικά, παρόλες τις δυσκολίες, παρόλες τις διακυμάνσεις που είχε όλος αυτός ο διάλογος, την επόμενη Τετάρτη το βράδυ θα έχουμε όλοι τη δυνατότητα να δούμε μία πράξη ενότητας των Ελλήνων.

Διότι, πολύ σωστά εντοπίσατε κι εσείς, ότι ειδικά στις μέρες μας απαιτείται ένα τέτοιο μήνυμα ενότητας γιατί η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους σε μια εποχή που το διεθνές πεδίο είναι πάρα πολύ ρευστό. Και είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο οι Έλληνες να δείχνουμε και να είμαστε ενωμένοι έστω -και τουλάχιστον- σε στοιχειώδη πράγματα, όπως είναι το δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΛΩΣΗ, ΨΗΦΟΣ, ΕΝΕΡΓΗ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ, ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ΑΠΟΔΗΜΩΝ, 340.000


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]