Τ.Θεοδωρικάκος: Στις 23/7 στη Βουλή το ν/σ για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση (φωτο) - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
2
Αύγουστος
Back

Τ.Θεοδωρικάκος: Στις 23/7 στη Βουλή το ν/σ για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση (φωτο)

Στην προαναγγελία ότι το ν/σ με τις αλλαγές στην απλή αναλογική στους δήμους θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου προχώρησε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως τόνισε πως θα γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις στην απλή αναλογική, για να ενισχυθεί η κυβερνησιμότητα, παρεμβάσεις που, όπως είπε, θα γίνουν με σεβασμό στις συνταγματικές προβλέψεις, υποννοόντας προφανώς πως δεν θα αγνοηθούν τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον νέο υπΕΣ προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι να αντικατασταθεί ο νόμος της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές αλλά και να καθιερωθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο που διαμένουν.
Επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος θέλησε να ξεκαθαρίσει πως όλοι οι εργαζόμενοι του υπουργείου θα είναι συνεργάτες του ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής προτίμησης. Τέλος τόσο ο ίδιος όσο και ο Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για τα θέματα Αυτοδιοίκησης Θοδωρής Λιβάνιος, ανεφεραν πως έχουν την πολιτική βούληση για να στηρίξουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της.

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Υπουργού Εσωτερικών. Ο απερχόμενος Υπηρεσιακός Υπουργός, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στον Υπουργό, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Ακολουθεί  το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης.

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ

κ. ΑΝΤΩΝΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

ΣΤΟΝ

κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Υποδεχόμαστε τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Θεόδωρο Καράογλου.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος γνωστός από χρόνια στη δημόσια σφαίρα για τη δράση του, και παρά το ότι είναι νέος στην ηλικία, έχει μακρά πορεία στην πολιτική ζωή με γνώσεις και πείρα. Ικανά εφόδια αυτά.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος ξαναγυρίζει στα λημέρια του. Γνώστης της αυτοδιοίκησης και γενικά της λειτουργίας της διοίκησης στη χώρα μας.

Ομοίως, παρακαταθήκη, θα λέγαμε και για τον ίδιο και ασφαλής προοπτική για το έργο του.

Ο Θεόδωρος Καράογλου Μακεδονίας – Θράκης. Γνωρίζει τον τόπο του, τους ανθρώπους του, τις ανάγκες του. Τι άλλο να ευχηθώ εγώ;

Ευχόμαστε και στους τρεις από την καρδιά μας καλή επιτυχία για το καλό της κοινωνίας και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Εγώ απολογισμό δεν θα κάνω, όχι γιατί υπήρξα υπηρεσιακός Υπουργός, αλλά και να μην ήταν αυτό ό,τι έκανα γραμμένο είναι και μένει. Έγιναν οι εκλογές. Τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες έχουν άποψη. Προωθήθηκαν όσα ο νόμος επέτρεπε, όσα ο νόμος επέτρεπε μέτρα ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας.

Ωστόσο εάν δεν κάνω απολογισμό για τον εαυτό μου έχω ένα χρέος να κάνω απολογισμό για όλες και όλους που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών στην περιφέρεια, στους δήμους, στην αστυνομία, στους δικαστικούς αντιπροσώπους, στους εφόρους.

Πρωτίστως όμως θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στα στελέχη και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών που δούλεψαν. Δούλεψαν για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Όσες και όσους δούλεψαν και είναι πολλές και πολλοί, αλλά και συνεργάστηκαν με αξιοπιστία προς το πρόσωπό μου, θερμά τους ευχαριστώ και τις ευχαριστώ.

Θα είναι παράλειψη να μην αναφερθώ στην Υφυπουργό κυρία Χρυσοβελώνη, στο Γενικό Γραμματέα τον κ. Πουλάκη. Τόσα χρόνια έχει ο δεύτερος και ικανό χρόνο η πρώτη. Ωστόσο, όχι για λόγους συναισθηματικούς, αλλά για λόγους λειτουργικούς αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τις Ειδικές και τους Ειδικούς Γραμματείς του Υπουργείου ισοδυνάμως το διευθυντικό, το επιστημονικό, το δημοσιογραφικό και το προσωπικό γραμματειακής στήριξης του γραφείου του Υπουργού.

Θερμά σας ευχαριστώ. Καλώς ήρθατε και εύχομαι και πάλι από καρδιάς καλή επιτυχία.

Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Καλημέρα και από εμένα. Και εγώ από την δική μου την πλευρά καλωσορίζω το νέο Υπουργό και τους Υφυπουργούς εδώ στο Υπουργείο μας.

Θέλω πραγματικά να σας ευχηθώ να έχετε μια καλή και εποικοδομητική θητεία. Είναι γεγονός ότι οι εκλογές τελείωσαν και ο ελληνικός λαός έκρινε. Αυτή τη στιγμή η πατρίδα πρέπει να προχωρήσει και εμείς θα είμαστε εδώ με όποιον τρόπο, να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή, γιατί θεωρώ ότι αυτό επιβάλει η δημοκρατία, αυτό επιβάλει ο πολιτικός πολιτισμός και αυτό επιβάλει η κρίση των πολιτών την οποία όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου και ξεκινώ, από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Ρουπακιώτη, για την άριστη συνεργασία την οποία είχαμε. Όπως ασφαλώς και τον Αλέξη Χαρίτση με τον οποίο είχα μια μακρόχρονη συνεργασία, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα της Υφυπουργού και τον Πάνο Σκουρλέτη και όλους τους προηγούμενους Υφυπουργούς Εσωτερικών, γιατί πραγματικά παραλάβαμε ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό το οποίο προσπαθήσαμε να εξελίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Πουλάκη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς. Θα μου επιτρέψετε όμως να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην κυρία Κούβελα, την οποία ευχαριστώ πολύ. Και το λέω αυτό γιατί ο τομέας της αρμοδιότητάς μου ήταν η Ισότητα και η Δημοτική και Αστική κατάσταση.

Νομίζω ότι σας παραδίδουμε με την κυρία Κούβελα και όλους τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Ισότητος των Φύλων, όλα τα στελέχη, καθώς επίσης και τα στελέχη του ΚΕΘΙ, ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο, εμβληματικό το οποίο η κυβέρνησή μας ψήφισε. Αναφέρομαι στο νομοσχέδιο για την ισότητα. Βέβαια αποτελεί ένα μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου που έχει και άλλες διατάξεις για την ιθαγένεια και κάποιες αλλαγές στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ.

Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγουμε τις πολιτικές ισότητος στη δημόσια και στην ιδιωτική ζωή. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία και θέλω να πιστεύω ότι θα το πράξετε, είναι το νομοσχέδιο αυτό και τα διαλαμβανόμενα σε αυτό, να μπορέσουν να εφαρμοστούν.

Ήδη στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία και ασχολείται με το πώς θα μπορέσει ό,τι ορίζεται στο νομοσχέδιο να γίνει πράξη. Είμαι σίγουρο ότι θα το συνεχίσετε και εσείς.

Επίσης είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσετε το έργο το οποίο ξεκινήσαμε για να εξελίξουμε και να προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα το ληξιαρχικό νόμο. Η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί έκανε μια πάρα – πάρα πολύ σημαντική δουλειά. Είμαι επίσης σίγουρη ότι και αυτό το σημαντικό έργο θα το προχωρήσετε.

Επίσης θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τους υπαλλήλους όλους του Υπουργείου Εσωτερικών και βεβαίως τα στελέχη και των δυο γραφείων και του γραφείου του Υπουργού και βεβαίως και του δικού μου του γραφείου, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του ΚΕΘΙ, για την άψογη και πολύ εποικοδομητική συνεργασία την οποία είχαμε.

Για λόγους οικονομίας χρόνου δεν θα κάνω ένα ειδικότερο απολογισμό, όμως θα σας παραδώσω έναν απολογισμό του τι έγινε και του τι κατά την άποψή μας θα πρέπει να γίνει αυτό το πολύ σημαντικό έργο το οποίο σας παραδίδουμε. Να συνεχιστεί και να προχωρήσει.

Από τα βάθη της καρδιάς μου σας εύχομαι καλή θητεία.

Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ:  Θα μου επιτρέψετε κ. Υπουργέ, κ.κ. Υφυπουργοί,  τα πρώτα μου λόγια να τ’ αφιερώσω στον Υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη, που σ’ αυτές τις 25 ιστορικές μέρες, μ’ έμαθε ότι στην πολιτική, εκτός από το να κάνεις πολύ σωστά και άμεμπτα τη δουλειά σου, μπορείς να κρατήσεις και την ανθρωπιά σου.

Θα ήθελα  Υπουργέ, κ. Θεοδωρικάκο, επίτρεψέ μου δημόσια για πρώτη φορά να πω  για την 25χρονη φιλία. Υφυπουργέ κ. Λιβάνιε, με την 4χρονη φιλία που με τιμήσατε, που γνωριστήκαμε εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και κ. Καράογλου, παρ’ όλο που δε γνωριζόμαστε έχω ακούσει πάρα πολύ καλά λόγια. Θα ήθελα να σας πω, επειδή είχα την τιμή αλλά και την τύχη να είμαι από την πρώτη μέρα, 2 Φλεβάρη του 2015 μέχρι  σήμερα Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών, θέση την οποία ούτε μια στιγμή δε σκέφτηκα να εκμεταλλευτώ για να παραιτηθώ και να βάλω υποψηφιότητα, θέλοντας να σηματοδοτήσω την αγάπη μου και την προσπάθεια σ’ ένα Υπουργείο το οποίο ανεξάρτητα του πρωτόκολλου που κρατάει η κάθε κυβέρνηση  για τα Υπουργεία, ιστορικά, είναι το Υπουργείο το οποίο στη συνείδηση των  πολιτών, είναι πρώτο τη τάξη Υπουργείο.

Σ’ αυτά λοιπόν τα 4,5 χρόνια, όσο πιο λιτά, θα ήθελα να σας πω ότι το έργο το οποίο έγινε, ως τίτλους κωδικοποιημένους,  είναι ο «Κλεισθένης», η μεγάλη θεσμική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη δημοκρατία και τη συλλογικότητα  η οποία εκφράζεται μέσω της απλής αναλογικής. Έτσι από 1η Σεπτέμβρη έχουμε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια που αντανακλούν ακριβώς τις επιθυμίες των συμπολιτών μας σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια, έχουμε τη διάσπαση 5 Δήμων εκ των οποίων οι 4 νησιωτικοί οι οποίοι από την εμπειρία μας είδαμε ότι ένας Δήμος, ένα νησί σ’ αυτά  τα νησιά δημιουργούσαν λειτουργικά προβλήματα.

Έχουμε τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από κριτήρια τα οποία ήταν καθαρά αντικειμενικά, το «Φιλόδημος Ι» και το «Φιλόδημος ΙΙ», έχουμε την καθιέρωση ψήφου στα παιδιά των 17 ετών, την απλή αναλογική στης βουλευτικές εκλογές. Επιτρέψτε μου να πω, την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων  στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και με τους Δήμους και τις Περιφέρειες οι οποίες ήθελαν και τα στηρίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, τη γνωστή ΙΡΙΔΑ, έργο του Δημοσίου.

Έχουμε τη δημιουργία του Οργανισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, έναν Οργανισμό που θα τον ζήσετε και βέβαια έχουμε να σας καταθέσω, ένα νομοσχέδιο, την ψήφο των Ελλήνων  του εξωτερικού,  που με νόμο είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος μιας Επιτροπής από Καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, επιστήμονες, στελέχη του Υπουργείου, αυτό είναι έτοιμο, είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης ή μη η αξιοποίησή του, ή εν μέρει.

Σας καταθέτουμε το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή των οργάνων της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και ενδιάμεσα των ΠΕΔ και αυτά από σεβασμό προς τις εκλογές που πηγαίναμε, έχουν μείνει, αλλά είναι έτοιμα και  αυτά προς οποιαδήποτε αξιοποίηση, από τη νέα πολιτική ηγεσία.

Και βέβαια πριν κλείσω θα ήθελα να σας πω ότι σ’ αυτό  το Υπουργείο και τα 4,5 χρόνια,  κάναμε 4 εκλογικές διαδικασίες  εκ των οποίων οι δυο είναι ιστορικές, με την έννοια της δυσκολίας της οργανωτικής. Είναι το δημοψήφισμα των 6 μερών, που ελπίζω κάποιος νέος επιστήμονας να γράψει, είναι οι τετραπλές εκλογές, που έγιναν το Μάιο, εκλογές τις οποίες ποτέ δεν είχε κάνει, όχι κυβέρνηση, αλλά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, τόσο δύσκολες. Έχουμε βέβαια τις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015 και αυτές εδώ, όπου απέδειξε το Υπουργείο Εσωτερικών, όλο το ανθρώπινο δυναμικό, τα στελέχη του, ότι έχουν μια τέτοια τεχνογνωσία  που μπορούν ν’ ανταποκριθούν σε όλες τις  προκλήσεις της ιστορίας.

Όμως όλα αυτά κι αν μου έλεγαν σήμερα, τελευταία μέρα, τα πετύχαμε διότι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, αυτός ο πλούτος το Υπουργείου Εσωτερικών συντονίστηκε, διότι καταθέσαμε ως πολιτική ηγεσία  ότι τίποτε δε μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχει συλλογικότητα, συμμετοχή, δημοκρατία και όλα αυτά  που  σας ανέφερα ως έργο που έκανε η κυβέρνησή μας, επιτεύχθηκαν  με τη συμμετοχή και τη συλλογικότητα όλων των στελεχών του Υπουργείου.

Την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ πέρα και που μίλησα, είχα πει στους εργαζομένους ότι από τώρα, δηλαδή πριν 4,5 χρόνια, σκέφτομαι την ημέρα της αποχώρησης. Διότι από τα φοιτητικά μου χρόνια, τα δύσκολα της δικτατορίας, πίστευα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και ήξερα ότι κάποια στιγμή και να κερδίσεις στις εκλογές – γιατί αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος – μπορεί και να τις χάσεις και πρέπει να σεβαστείς τη βούληση του ελληνικού λαού.

Όλα αυτά τα πετύχαμε, τουλάχιστον στο γραφείο το δικό μας και ευχαριστώ πάρα πολύ την Έφη, τη Θεώνη,  τη Λευκή, τη Μαυρέτα, τη Νάνσυ, τη Σπυριδούλα και βέβαια, τί να πω για τους άμεσους συνεργάτες μου, τους μετακλητούς, που αποχωρούν μαζί μου, τη Γιάννα και τη Δανάη, τη Διευθύντρια που είμαστε εδώ από τις 2 Φλεβάρη. Τους ευχαριστώ όλους.

Π. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. κύριε Υπουργέ, κα Υπουργέ, κ. Γενικέ, κα Γενική, σας ευχαριστώ πάρα  πολύ για την υποδοχή και την άψογη διαδικασία τελετής και παράδοσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί εργαζόμενοι στο Υπουργείο Εσωτερικών να σας χαιρετίσω όλους, να εκφράσω τη μεγάλη χαρά που νιώθω γιατί θα συνεργαστούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ν’ αναλάβω την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Θέλω απ’ την αρχή να ξεκαθαρίσω ότι η δική μας αποστολή είναι να κάνουμε τα πάντα  για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων  πολιτών. Όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνεστε συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να γνωρίζετε ότι θα έχετε την ίδια θετική και δημιουργική αντιμετώπιση χωρίς να εξεταστεί ποτέ η ιδεολογική πολιτική ή οποιαδήποτε άλλα χαρακτηριστικά της ταυτότητας κάθε εργαζόμενου.

Είμαστε όλοι μαζί, είμαστε όλοι απολύτως ενωμένοι. Πιστεύω σ’ εσάς, πιστεύω στους ανθρώπους που έχετε τόσο μεγάλη εμπειρία και τόσα χρόνια στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχετε συνεργαστεί με δεκάδες ανθρώπους από κάθε πολιτική παράταξη και είμαστε σε μια εποχή  που οι Έλληνες, είναι ανάγκη να είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ, γιατί είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι.

Υπολογίζω λοιπόν στην απόλυτη και δημιουργική σας συνεργασία. Γνωρίζετε πολύ καλά, το ειπε και ο Κώστας προηγουμένως, ότι η Νέα Δημοκρατία και ως αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στο κομμάτι της προετοιμασίας  των εκλογών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό δύσκολες συνθήκες με άψογο τρόπο,  βοήθησε πάρα πολύ με τη συμμετοχή του αγαπητού φίλου Υφυπουργού, Θεόδωρου Λιβάνιου στη Διακομματική Επιτροπή και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει επόμενα βήματα ως μια πολιτισμένη, ευρωπαϊκή  χώρα, με συνέχεια στο κράτος, με  συνέχεια στην ιστορία της.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κι εμένα προσωπικά, και είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτή, είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις  το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Οι 13 νεοεκλεγμένοι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια και οι περίπου  330 Δήμαρχοι  και Δημοτικοί Σύμβουλοι και τα Κοινοτικά Συμβούλια, όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης,  θα νιώσουν την αγάπη, το σεβασμό  και την έμπρακτη βοήθεια του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, πολύ σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα στο πρώτο νομοσχέδιο, στις 23 Ιουλίου,  η κυβέρνησή μας να κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που χρειάζονται, προκειμένου  ν’ αντιμετωπισθούν προβλήματα που γεννά η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες αυτόδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβόμενοι πάντοτε  τις συνταγματικές προβλέψεις.

Πολύ σημαντική προτεραιότητα επίσης σ’ αυτό  το Υπουργείο, είναι η προετοιμασία και η ψήφιση από τη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου ν’ αντικαταστήσουμε το νόμο της απλής αναλογικής, ο οποίος θεωρούμε ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα. Κι ένα ισχυρό και βασικό χαρακτηριστικό του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι ότι επιτέλους, ύστερα από τόσα χρόνια, θα κάνει πράξη τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται, οι Έλληνες του  εξωτερικού.

Γιατί σημασία σ’ αυτή τη ζωή  πάνω απ’ όλα  έχουν τ’ αποτελέσματα γιατί θεωρούμε ότι οι συμπατριώτες μας σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν απόλυτο δικαίωμα, το ίδιο που έχουμε όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ, στην πατρίδα, να ψηφίζουν  χωρίς να ταλαιπωρούνται και χωρίς να μετακινούνται και αυτό θέλω να είναι ένα ισχυρό μήνυμα  προς τον Ελληνισμό σε ολόκληρη τον κόσμο.

Είμαστε αποφασισμένοι αυτό το καλοκαίρι να  δουλέψουμε πολύ σκληρά κα πολύ μεθοδικά, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, προφανώς οι εργαζόμενοι θα πάρετε κανονικά τις άδειές σας, δεν υπάρχει καμία συζήτηση γι’ αυτό, απλά να το κάνουμε λίγο οργανωμένα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι καλά. Πιστεύω ότι το βρίσκετε σωστό κάτι τέτοιο να γίνει  μ’ έναν τρόπο συνεργατικό.

Οι αγαπητοί συνεργάτες με τους οποίους θα δουλέψω και τους οποίους υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά, ο Θεόδωρος Λιβάνιος, φίλος και συνεργάτης σε πολλές τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις που έχει δώσει η παράταξη, αλλά και πολύ γνωστός σας άνθρωπος γιατί έχει εργαστεί ξανά ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο και ως στέλεχος  αυτού του Υπουργείου και ο εξαίρετος φίλος, ο κ. Καράογλου  ο οποίος θα είναι επικεφαλής του Τμήματος του Υπουργείου που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία μας, στην αγαπημένη και όμορφη κούκλα του Βορρά, τη Θεσσαλονίκη, την οποία θα επισκεφθώ μαζί του Πέμπτη,  που θ’ αναλάβει τα καθήκοντά του ως ένδειξη  ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, του Πρωθυπουργού μας, εμένα προσωπικά, όλης της πολιτικής ηγεσίας για τη Μακεδονία η οποία θα αποτελέσει βασικό τμήμα του ενδιαφέροντος της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι κάτι το οποίο το οφείλουμε όλοι οι Έλληνες στη Μακεδονία μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή. Εύχομαι καλή δουλειά σε όλους και να ξέρετε ότι οι πόρτες του γραφείου μου θα είναι πάντοτε ανοιχτές. Θα μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να πάμε μπροστά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θ. ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί, δυο πράγματα μόνο θέλω να πω. Όπως είπε ο Υπουργός ο κ. Θεοδωρικάκος είναι πάρα πολύ σημαντικό το βάρος που θα δώσει η νέα κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια. Θεωρούμε ότι οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα πρέπει να ξεκινήσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, η οποία και οι άνθρωποι που την υπηρετούν, έχουν την καλύτερη γνώση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Βασικός μοχλός θα είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας. Ξέρω πόσο βασανίζει και τους πολίτες και τους αιρετούς και τις υπηρεσίες. Για μένα είναι συγκινητικό που έρχομαι σε ένα χώρο τόσο οικείο. Βλέπω πάρα – πάρα πολύ γνωστά πρόσωπα. Πάρα πολλά γνωστά πρόσωπα. Βλέπω άτομα που είχαμε δουλέψει πάρα πολλές ώρες και πιστεύω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε το πάνω κομμάτι που έχει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει το καλύτερο επίπεδο δημόσιων λειτουργών στην ελληνική δημόσια διοίκηση και το έχουνε αποδείξει πολλές φορές με αποκορύφωμα τις εκλογές.

Κλείνοντας δυο πράγματα: Θέλω να μιλήσω για δυο Γενικούς Γραμματείς, τον Κώστα Πουλάκη τον οποίο τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τον τρόπο που διοργάνωσε τις εκλογές, και των ευρωεκλογών του Μαϊου, αλλά και τις εθνικές εκλογές του Ιούλιου. Ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. στη Διακομματική είχαμε μια άριστη συνεργασία και τα όποια θέματα λυνόντουσαν άμεσα σε κλίμα εμπιστοσύνης.

Και για το δεύτερο. Θέλω να μιλήσω για το Δημήτρη Στεφάνου ο οποίος είχε περάσει από εδώ, δεν είναι πια μαζί μας, αλλά μου έμαθε πάρα πολλά πράγματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειλικρινά έχω πολλές σκέψεις μαζί του σήμερα και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Αυτά ήθελα να πω. Σας ευχαριστώ.

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Όπως ήρθαν τα πράγματα, να πω και εγώ δυο λόγια τώρα. Θα τα πούμε τα πολλά την Πέμπτη στις 11:00, που έχουμε τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Εμείς έτσι το λέμε, έτσι το μάθαμε, έτσι θα συνεχίσουμε να το λέμε. Όπου βέβαια είχα τη χαρά για δυο χρόνια να υπηρετήσω ως Υπουργός Μακεδονίας Θράκης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά 2012 – 2014.

Η Μακεδονία είναι στο επίκεντρο της πολιτικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό θα αποδειχθεί και εμπράκτως. Την Πέμπτη στις 11.00, η ώρα που θα έχουμε την τελετή παράδοσης παραλαβής από την απερχόμενη Υφυπουργό την κυρία Χατζηγεωργίου, παρουσία και του Υπουργού του κ. Θεοδωρικάκου, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε τη σκέψη μας για το τι μέλλει γενέσθαι εκεί.

Ευχαριστώ πολύ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!