Ψήφος Αποδήμων: Ένα βήμα πίσω στη σημερινή Διακομματική -Νέα συνεδρίαση αύριο

Ένα βήμα πίσω σε σχέση με την συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής υπό τον υΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκο. Το «αγκάθι» αφορά την πιστοποίηση όσων, όπως προβλέπει η πρόταση τεσσάρων σημείων του υπουργείου, βρίσκονται περισσότερα από 30 χρόνια εκτός Ελλάδας, ώστε να μην του δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για «κόκκινη» γραμμή την οποία έχει θέσει το ΚΚΕ, με την οποία συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπρόταση του υΠΕΣ να ισχύσει αυτό από όσους εγγραφούν από εδώ και πέρα αντιμετωπίστηκε με οργή από τα δύο κόμματα. Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι συζητάει την συγκεκριμένη πρόταση εφόσον είναι εφικτό να πιστοποιηθούν οι συγκεκριμένοι ομογενείς από τις υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που, όπως έχει διαπιστώσει, αυτή τη στιγμή δεν γίνεται. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόταση του, σύμφωνα και με όσα περιέχονταν στην επιστολή του, είναι υπάρχει ο περιορισμός του ΑΦΜ,

Αποτέλεσμα, οι 2.,5 ωρών συζήτηση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και να οριστεί νέα συνάντηση για αύριο στις 7 το απόγευμα. Το κλίμα είχε ήδη χαλάσει με την ανακοίνωση του ΜΕΡΑ25 ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Κατρούγκαλος: Νέα υπαναχώρηση της ΝΔ

Ως προς το διεμήφθη στην συνεδρίαση της Διακομματικής, είναι ενδεικτική η  δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, και εκπροώπου του κόμματος στη Διακομματική, Γ. Κατρούγκαλου: «Προσήλθαμε στην διακομματική επιτροπή με την δηλωμένη βούληση μας να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, με σεβασμό στην δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Επιδιώξαμε συγκλίσεις, ειδικά με κόμματα τα οποία είχαν ανάλογες θέσεις με τις δικές μας, όπως το ΚΚΕ και η ΜΕΡΑ 25 και θέσαμε προς όλους την μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συνταγματικής “θωράκισης” της λύσης στην οποία θα καταλήξουμε, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Η θέση μας αυτή έτυχε ευρύτερης αποδοχής.

Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η Κυβέρνηση υπαναχώρησε. από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος Υπουργός προς τα κόμματα. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση  πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει το χαρακτήρα κινούμενης άμμου, και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δεν νοείται δε, να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Παρόλα αυτά θα προσέλθουμε και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που ορίσθηκε για αύριο, Τρίτη, 19.00, επιδιώκοντας πάντα να βρεθεί λύση.

Ραντεβού εκ νέου αύριο Τρίτη στις 7 το απόγευμα δίνουν τα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας, σε νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, μετά τη σημερινή 2,5 ωρών συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σκανδαλίδης: Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Aπό την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, που στηρίζει την κυβερνητική πρόταση, Κ. Σκανδαλίδης σε δήλωσή του αφήνει αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, χωρίς να τα κατονομάζει:  «Εμείς προσήλθαμε στην διακομματική επιτροπή, αποφασισμένοι να διευκολύνουμε όλους τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό χωρίς εξαίρεση, να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκλέξουν τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη Βουλή για την πατρίδα τους. Επιμείναμε να θέτουμε μοναδική προϋπόθεση την εγγραφή τους στα δημοτολόγια, να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους με επιστολική ψήφο και την δυνατότητά τους να εκλέξουν και δικούς τους αντιπροσώπους. Δυστυχώς κάποια κόμματα θεωρούν την εθνική αυτή υπόθεση πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Εμείς με τη στάση μας διευκολύναμε αποφασιστικά να υπάρξει κοινή πρόταση τόσο για την ομόφωνη ψήφιση στη Βουλή, όσο και τις αναγκαίες αλλαγές στη Συνταγματική Αναθεώρηση, αποδεχόμενοι κάποιες από τις προτάσεις τους. Με τη στάση τους ουσιαστικά δυναμιτίζουν την εθνική συνεννόηση. Έστω και την ύστατη ώρα, καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να συμβάλλουν θετικά ώστε αύριο το απόγευμα να υπάρξει λύση. Όλοι μας λογοδοτούμε απέναντι στους συμπατριώτες μας που δεν κατανοούν γιατί κάτι που όλοι υποσχόμαστε επί τόσο χρόνο δεν μπορούμε και αυτή τη φορά να το κάνουμε πράξη», καταλήγει η κ. Σκανδαλίδης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ, ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!