Στο ΦΕΚ ο νέος νόμος για ενοποίηση ΦοΣΔΑ, αυθαίρετα, αγορά ενέργειας
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
Σημειώνουμε ότι τα άρθρα 3, 4, 5, 6, και 7, αφορούν την ενοποίηση των ΦοΣΔΑ σε έναν ΦοΣΔΑ των περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλίας και το άρθρο 13 προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, στον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Περαιτέρω, με το νομοσχέδιο, επιδιώκονται η αντιμετώπιση προβλημάτων αδειοδότησης και εγκατάστασης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), η προώθηση εγκατάστασης τεχνολογιών Α.Π.Ε. προς ενίσχυση της «ποικιλίας» ενέργειας Α.Π.Ε. από διαφορετικές τεχνολογίες στο ενεργειακό μείγμα, η προώθηση της εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι απορρίψεις «πράσινης» ενέργειας και να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις βραδινές ώρες που η παραγωγή Α.Π.Ε. από φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι περιορισμένη.
Στις πολεοδομικές διατάξεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων υπαγωγές αυθαιρέτων «δημόσιου ενδιαφέροντος» και η εκ των υστέρων νομιμοποίηση τουριστικών εγκαταστάσεων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας. Ρυθμίσεις που προκάλεσαν τις αντιδράσεις του Δήμου Αλίμου και του Δήμου Αθήνας
Η τελική διατύπωση των σχετικών ρυθμίσεων, στο κεφάλαιο περί «εξορθολογισμού της αξιοποίησης ακινήτων», που αφορά σε ακίνητα της ΕΤΑΔ και του δημοσίου οι σχετικές ρυθμίσεις, όπως τελικά ψηφίστηκαν στη Βουλή και δημοσιεύονται στο ΦΕΚ έχουν ως εξής:
Για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση τουριστικών εγκαταστάσεων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας (άρθρο 69):
-«Διόρθωση σφάλματος περί υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εγκατεστημένες σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, οι οποίες υφίστανται προ της έναρξης ισχύος του, από 1.3.2004, προεδρικού διατάγματος (Δ’ 254), περί καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας, και διαθέτουν προγενέστερες αυτού διαπιστωτικές πράξεις νομιμότητας κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, δύναται να διατηρούνται καθ’ υπέρβαση των περιορισμών της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 3 και των περ. γ’ και ζ’ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ως άνω π.δ. κατά την έκταση που περιγράφονται στις διαπιστωτικές πράξεις. Αν στο ανωτέρω π.δ. δεν προβλέπεται ρητά η απομάκρυνση των χρήσεων αυτών, αυτές δύναται να διατηρούνται κατά την έκταση που διαπιστώνεται στις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις».
Για τις υπαγωγές αυθαιρέτων «δημόσιου ενδιαφέροντος» (άρθρο 70):
-«Ειδικές περιπτώσεις υπαγωγών κατασκευών ακινήτων δημόσιου ενδιαφέροντος – Προσθήκη παρ. 2Α στο άρθρο 114 του ν. 4495/2017
Στο άρθρο 114 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί αυθαιρέτων κατασκευών ακινήτων δημοσίου ενδιαφέροντος, προστίθεται παρ. 2Α ως εξής:
«2Α. Αν τμήμα κτιρίου εντός ακινήτου της περ. ζ’ της παρ. 1 βρίσκεται εντός περιοχής της περ. ζ’ της παρ. 2 του άρθρου 89, δύναται να υπαχθεί στην αναστολή επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του ενιαίου ειδικού προστίμου, εφόσον υφίσταται θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων σχετικά με την τεχνική αδυναμία κατεδάφισης αυτού ύστερα από υποβολή σχετικής τεχνικής έκθεσης μηχανικού, το εμβαδόν της αυθαίρετης κατασκευής δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) της νομίμως δομημένης επιφάνειας και από την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν αναπτύσσεται, εντός της αυθαίρετης κατασκευής, οικονομική δραστηριότητα.».
Προτεινόμενα άρθρα
02.07.2026 | 18:09
02.07.2026 | 17:23






