σκουρλέτης-για-πολυνομοσχέδιο-οτα-εω-53758
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 17.03.2017 | 16:55

Σκουρλέτης για πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ: Εως τέλος Μαρτίου στη Βουλή

Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της αftodioikisi.gr. Ο υπουργός εξήγγειλε παράλληλα, ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η «κατηγοριοποίηση» των δήμων.

«Tην μεθεπόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε αυτό το πολυθρύλητο πολυνομοσχέδιο “σκούπα” για την Αυτοδιοίκηση, στο οποίο περιέχονται πάρα πολλές κρίσιμες ρυθμίσεις για τους Δήμους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, σε ομιλία του, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η ΜΟΔ ΑΕ και η ΕΕΤΑΑ, με θέμα το «Ειδικό Πρόγραμμα Δράσης για την υποστήριξη των μικρών νησιωτικών δήμων».

Ο Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, τόνισε: «Θεωρώ ότι θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε λειτουργικά προβλήματα. Παράλληλα, δεν πρέπει να “σκοτώσουμε” τη μεγάλη ευκαιρία να πάμε για αλλαγές στο επίπεδο του Θεσμικού πλαισίου, με την ευρύτερη συναίνεση μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο. Ο διάλογος δεν είναι το λιβάνι, ούτε κι εμείς πρέπει να είμαστε ο διάβολος και να φοβόμαστε το λιβάνι. Ο διάλογος επιβάλλεται, είναι στο DNA της Αυτοδιοίκησης».

Συνεχίζοντας ο ίδιος, υπογράμμισε, «αν δεν υπάρχουν οι συγκλίσεις σε αυτό το επίπεδο που θα υπάρξουν; Ανάμεσα στους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων; Εκεί υπάρχουν και άλλες σκοπιμότητες. Η Αυτοδιοίκηση προσφέρεται για μια αυθεντική ανοιχτή δημιουργική συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτατες συναινέσεις».

Τα προβλήματα είναι γνωστά, συνέχισε ο ίδιος, «η τοπικότητα των προβλημάτων βοηθά στο να υπάρχουν συνθέσεις και, νομίζω, λοιπόν, ότι με αυτές τις σκέψεις, με καλή διάθεση, μπορούμε πραγματικά να ανοίξουμε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο για την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε εμείς, όσοι σήμερα από διαφορετικά πόστα υπηρετούμε αυτή την υπόθεση, να λέμε πως το διάστημα που ο καθένας έκανε αυτό που έπρεπε από τη θέση ευθύνης του, δεν ήταν ένα χαμένο διάστημα.

Αυτό νομίζω ότι είναι η καλύτερη ικανοποίηση για τον καθένα μας, να λέμε ότι τα χρόνια που υπηρετήσαμε την Αυτοδιοίκηση ήταν χρόνια που έπιασαν τόπο, που βοήθησαν τους συμπολίτες μας, που κάλυψαν ανάγκες, και που εν πάσει περιπτώσει αποτέλεσαν ένα καλό παράδειγμα για τους επόμενους».

Κατηγοριοποιήση των δήμων ενόψει του Καλλικράτη

Ταυτόχρονα, ο κ. Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι «υπάρχει ανάγκη, οι δήμοι να κατηγοριοποιηθούν» και σημείωσε:

«Η μορφολογία και η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα επιβάλει να έχουμε μια τέτοια προσέγγιση. Δεν μπορεί ο Δήμος της Β’ Αθήνας, του Αιγάλεω παραδείγματος χάριν, να έχει την ίδια λογική συγκρότησης με αυτή του Δήμου των Λειψών. Είναι παράλογο. Χρειάζεται λοιπόν μια κατηγοριοποίηση, μια τυποποίηση των Δήμων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αντίστοιχα εργαλεία ενίσχυσης της δουλειάς τους. Είναι μια συζήτηση που κάνουμε τώρα, με αφορμή τη γενικότερη συζήτηση για την αναμόρφωση του Καλλικράτη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σκουρλέτη.

«Αγαπητές και αγαπητοί,

Ειλικρινά θεωρώ πολύτιμη αυτή τη συνάντηση, διότι φαντάζομαι ότι δεν θα αναλωθούμε σε γενικολογίες, αλλά θα σκύψουμε πάνω στο πολύ συγκεκριμένο και η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το αν τελικά θα φύγουμε με πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις και με οργανωμένα βήματα πάνω σε αυτό το οποίο αποτελεί την αιτία της σημερινής μας συνάντησης, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα υπαρκτά προβλήματα για τους νησιωτικούς δήμους, έτσι ώστε να παίξουν το ρόλο που τους πρέπει.

Επιτρέψτε μου, όμως, πριν μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, να μιλήσω για το χώρο που μας φιλοξενεί, αισθάνομαι αυτή την υποχρέωση, γιατί αν δεν μιλήσεις για το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

Νομίζω, λοιπόν, ότι και σήμερα επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕΤΑΑ είναι από αυτά τα διαχρονικά εργαλεία στην υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης με πολύ μεγάλη αξία. Και όπως γνωρίζετε, σε αυτή τη χώρα έχουμε κοντή μνήμη, δυστυχώς δεν έχουμε πράγματα που αντέχουν στο χρόνο. Η ΕΕΤΑΑ, ωστόσο, συνιστά ένα παράδειγμα ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, πρόκειται για ένα εργαλείο στα χέρια της Αυτοδιοίκησης, το οποίο έχει συμμετάσχει σε όλες τις καλές στιγμές της, έχει παραγάγει έργο, είναι αρωγός στην προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης, με πολύτιμες μελέτες, επιστημονικό δυναμικό και με τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Το θεώρησα υποχρέωσή μου να ξεκινήσω από αυτή την εισαγωγική επισήμανση.

Ειπώθηκε και πριν από τον κ. Καλογερόπουλο και σας διαβεβαιώνω ότι η παρουσία μας εδώ δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αφορμή προβολής. Δεν πάσχουμε από αυτό, πιστέψτε με. Η παρουσία μας εδώ, ακριβώς, αποτελεί αυτή την έμπρακτη πια συνειδητοποίηση, ότι για να πετύχουμε πράγματα χρειάζονται συνέργειες. Και το υπογραμμίζω δύο φορές ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εσωτερικών σήμερα, το οποίο αν και υπουργείο που έχει να κάνει με όλα και σε τίποτα από μόνο του, ο ρόλος του ωστόσο είναι καθοριστικός, για να συμβάλει ακριβώς στην επίτευξη στόχων από κοινού σε επίπεδο υπουργείων, διότι υπάρχουν κατά καιρούς πολύ ωραία σχέδια και πολύ ωραίες επισημάνσεις, αλλά μένουν στα λόγια. Θα έλεγα λοιπόν ότι εχθρός μας είναι οι εξαγγελίες και τα λόγια. Και πρέπει φίλος και καθοδηγητής στα βήματά μας, να είναι η αποτύπωση των ωραίων ιδεών σε συγκεκριμένα σχέδια. Θεωρώ λοιπόν ότι ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση έρχεται να λειτουργήσει η σημερινή συνάντηση.

Κάτι που μονότονα, αλλά πιστεύω άκρως δικαιολογημένα, επαναλαμβάνεται από όλους τους Δήμους, και ιδιαίτερα από Δήμους σαν τους δικούς σας, είναι αυτό που ονομάζουμε υποστελέχωση, της οποίας τα χαρακτηριστικά είναι συγκεκριμένα. Δεν υπολείπονται γενικά και αόριστα υπάλληλοι και προσωπικό από τους Δήμους. Μας λείπει και εκείνο το εξειδικευμένο προσωπικό που, τελικά, είναι το απαραίτητο εκείνο στοιχείο για να μπορέσουν να ωριμάσουν μελέτες, να υποβληθούν μελέτες, να μπορέσει τελικά να γίνει πράξη η ανάπτυξη στο δικό σας επίπεδο.

Διότι καλά τα πήγαμε και στην απορροφητικότητα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, πετύχαμε και υπερκαλύψαμε και την πρώτη χρονιά τους στόχους που υπήρχαν, αλλά έχουμε μπροστά μας μια νέα μεγάλη περίοδο, που αν δεν οργανώσουμε έτσι τη δουλειά μας θα χάσουμε πραγματικά ευκαιρίες. Και δεν νομίζω ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, υπάρχει η πολυτέλεια να αναβάλλονται πράγματα για τον άλλο μήνα, για το άλλο εξάμηνο, για τον άλλο χρόνο. Έχει τεράστια σημασία αυτό που διαθέτουμε να το αξιοποιούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της ανάπτυξης, η γρήγορη κυκλοφορία του χρήματος. Μία δουλειά που πρέπει να γίνει αυτό το χρόνο δεν μπορεί να μεταφερθεί για τον μεθεπόμενο, και δυστυχώς με αυτούς τους βραδείς ρυθμούς κινείται συνολικά το ελληνικό κράτος, η ελληνική Πολιτεία, εδώ και χρόνια. Πρέπει λοιπόν να μην έχουμε ούτε μία μέρα χαμένη.

Όταν μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού πρέπει κι εδώ να σταματήσουμε να είμαστε γενικοί κι αφηρημένοι. Υπάρχει ανάγκη, οι δήμοι να κατηγοριοποιηθούν. Η μορφολογία και η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα επιβάλει να έχουμε μια τέτοια προσέγγιση. Δεν μπορεί ο Δήμος της Β’ Αθήνας, του Αιγάλεω παραδείγματος χάριν, να έχει την ίδια λογική συγκρότησης με αυτή του Δήμου των Λειψών. Είναι παράλογο. Χρειάζεται λοιπόν μια κατηγοριοποίηση, μια τυποποίηση των Δήμων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αντίστοιχα εργαλεία ενίσχυσης της δουλειάς τους. Είναι μια συζήτηση που κάνουμε τώρα, με αφορμή τη γενικότερη συζήτηση για την αναμόρφωση του Καλλικράτη. Βλέπετε ότι δεν συζητάμε μόνο για το εκλογικό σύστημα, όπως ακούγεται, και είναι αυτό που τροφοδοτεί τα δημοσιεύματα ή που εν πάσει περιπτώσει αρέσει και διευκολύνει για να υπάρχουν θεαματικές αντιπαραθέσεις ή θεαματικού τύπου προσκλήσεις σε διάλογο. Έχει πιο μεγάλη σημασία να σκύψουμε πάνω στα πολύ συγκεκριμένα. Έχουμε μια μεγάλη εμπειρία από το 2010 στην εφαρμογή του σημερινού θεσμικού πλαισίου. Παρά τις καλές προθέσεις ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα και πλέον είναι η ώρα σε κάποια ζητήματα που έχουν ωριμάσει, να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις και να πάμε σε αντίστοιχες αλλαγές που θα είναι προς όφελος όλων μας.

Το δεύτερο που θέλω να πω αφορά στη νησιωτικότητα. Η νησιωτικότητα είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας της χώρας μας και δεν μπορεί να είναι μειονέκτημα. Είναι πλεονέκτημα καθότι δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου χωρίς την ψυχή σου και κάτι τέτοιο είναι η νησιωτικότητα για την Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές για να την αναδείξουμε, τα νησιά να γίνουν πόλοι ανάπτυξης, να επανακατοικηθούν, να τα σεβαστούμε, ώστε να υπάρχουν και τις επόμενες δεκαετίες. Να μην τα κακομεταχειριστούμε, να μη βλέπουμε μόνο το πρόσκαιρο όφελος, αλλά να αισθανόμαστε και να εξυπηρετούμε αυτή την πολύ μεγάλη αλήθεια, ότι αυτά τα βρήκαμε από τους προηγούμενους και πρέπει να τα αφήσουμε και στους επόμενους, διαφυλάσσοντας αυτή τη διαχρονική ταυτότητα.

Υπάρχει μία κρίσιμη έννοια που ιδιαίτερα στους μικρούς νησιωτικούς δήμους έχει τεράστια σημασία. Ποια είναι αυτή; Για να πετύχουνε προγράμματα, για να πετύχουνε πρωτοβουλίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έννοια της συμμετοχής του πολίτη. Οι δήμοι σας έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, τα οποία επιβάλουν σε κάθε αναπτυξιακή επιλογή που κάνεις, να είναι κοινωνός συμμέτοχος και ο πολίτης. Θέλω να αναφερθώ σε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Μου το ξαναθύμισε, πριν, ο Δήμαρχος από την Σίφνο. Είχα την εμπειρία στο προηγούμενο υπουργείο, το υπουργείο Ενέργειας, να συζητήσω μαζί του. Αναφέρομαι στην περίπτωση των Ενεργειακών Συνεταιρισμών. Είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, ρωτήστε τον, δεν ξέρω αν το έχετε συζητήσει μαζί του, όπου αν πετύχει αυτό το πείραμα, μπορεί να μας δείξει πώς τελικά αυτό που ονομάζουμε λαϊκή συμμετοχή, όχι μόνο στο θέμα της έκφρασης μιας γνώμης, αλλά της ανάληψης μιας συγκεκριμένης ευθύνης, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέροντα αναπτυξιακά σχήματα, όπως είναι ο ενεργειακός συνεταιρισμός στην Σίφνο και νομίζω ότι η ελληνική νησιωτική πραγματικότητα βοηθά για τέτοιου είδους πειράματα.

Πριν από λίγες ημέρες από έναν ορεινό Δήμο, από το Παρανέστι, εξαγγείλαμε πιστεύω μία σημαντική οικονομική ενίσχυση της τάξης των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ για το 2017, για τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους και για τους ορεινούς Δήμους. Σε καμιά περίπτωση δεν σας βλέπω ως ιθαγενείς και δεν αισθάνομαι ότι μοιράζω καθρεφτάκια και χάντρες. Θεωρώ ότι είναι υποτιμητική και για εμένα και για εσάς, μια τέτοια προσέγγιση. Δεν καταλαβαίνω πώς όταν επιτέλους υλοποιείται ένα διαχρονικό διατυπωμένο αίτημα από την Αυτοδιοίκηση, να γκρινιάζουμε.

Δεν χρειάζεται η γκρίνια, έχουμε πλεόνασμα γκρίνιας. Έλλειμμα σοβαρής δουλειάς διαπιστώνουμε. Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, αυτή η ενίσχυση, σε σύνολο 85 δήμων, αφορά και σε 22 νησιωτικούς. Το ελάχιστο που θα πάρει ο καθένας θα είναι 170.000 ευρώ για το 2017. Αυτά τα χρήματα τα εξασφαλίσαμε από κάποιους λογαριασμούς, όχι ανακατανέμοντας τους υφιστάμενους ΚΑΠ, δεν τα πήραμε δηλαδή από το Αιγάλεω -το Αιγάλεω έχει γίνει παράδειγμα λόγω και της παρουσίας του δημάρχου, δεν τα πήραμε από το Αιγάλεω για να τα δώσουμε- τα πήραμε από ανενεργούς ή παλαιότερους λογαριασμούς που προορίζονταν για την Αυτοδιοίκηση και επιλέξαμε να τα δώσουμε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δείχνει μια έμπρακτη συνειδητοποίηση της ανάγκης ενίσχυσης των Δήμων σας. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες έμπρακτες βοήθειες.

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε αυτό το πολυθρύλητο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για την Αυτοδιοίκηση, στο οποίο περιέχονται πάρα πολλές κρίσιμες ρυθμίσεις για τους Δήμους.

Θεωρώ ότι θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε λειτουργικά προβλήματα. Παράλληλα, δεν πρέπει να «σκοτώσουμε» τη μεγάλη ευκαιρία να πάμε για αλλαγές στο επίπεδο του Θεσμικού πλαισίου, με την ευρύτερη συναίνεση μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο. Ο διάλογος δεν είναι το λιβάνι, ούτε κι εμείς πρέπει να είμαστε ο διάβολος και να φοβόμαστε το λιβάνι. Ο διάλογος επιβάλλεται, είναι στο DNA της Αυτοδιοίκησης.

Αν δεν υπάρχουν οι συγκλίσεις σε αυτό το επίπεδο που θα υπάρξουν; Ανάμεσα στους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων; Εκεί υπάρχουν και άλλες σκοπιμότητες. Η Αυτοδιοίκηση προσφέρεται για μια αυθεντική ανοιχτή δημιουργική συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτατες συναινέσεις. Τα προβλήματα είναι γνωστά, η τοπικότητα των προβλημάτων βοηθά στο να υπάρχουν συνθέσεις και, νομίζω, λοιπόν, ότι με αυτές τις σκέψεις, με καλή διάθεση, μπορούμε πραγματικά να ανοίξουμε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο για την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε εμείς, όσοι σήμερα από διαφορετικά πόστα υπηρετούμε αυτή την υπόθεση, να λέμε πως το διάστημα που ο καθένας έκανε αυτό που έπρεπε από τη θέση ευθύνης του, δεν ήταν ένα χαμένο διάστημα. Αυτό νομίζω ότι είναι η καλύτερη ικανοποίηση για τον καθένα μας, να λέμε ότι τα χρόνια που υπηρετήσαμε την Αυτοδιοίκηση ήταν χρόνια που έπιασαν τόπο, που βοήθησαν τους συμπολίτες μας, που κάλυψαν ανάγκες, και που εν πάσει περιπτώσει αποτέλεσαν ένα καλό παράδειγμα για τους επόμενους.

Σας ευχαριστώ.»