σκληρά-διλήμματα-στην-αθήνα-με-τη-σφρ-160358
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 26.06.2015 | 10:06

Σκληρά διλήμματα στην Αθήνα με τη «σφραγίδα» Σόιμπλε

Με τα θέματα του χρέους, της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, να αποτελούν τους μεγάλους γρίφους των συζητήσεων, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, η Ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ουσιαστικά, όπως μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές αντιμετωπίζει ένα τελεσίγραφο, να αποδεχτεί ένα πρόγραμμα με μέτρα που τρομάζουν και ξεπερνούν τα 11 δισεκ ευρώ, χωρίς να μπορεί να πάρει απτή δέσμευση για το χρέος. Όπως μεταφέρεται στο Reporter οι εταίροι στις συζητήσεις της Πέμπτης εμφανίστηκαν σκληροί και ανένδοτοι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας είτε πλήρη αποδοχή της πρότασης Γιούνκερ έστω με κάποιες οριακές τροποποιήσεις σαν κι αυτές που διέρρευσαν στους FT την Πέμπτη, είτε την επιλογή της αποχώρησης από το ευρώ.

Σε σχέση με το χρέος, αυτό που τονίζεται με κάθε τόνο είναι ότι η επαναβεβαίωση της δέσμευσης του Νοεμβρίου του 2012 είναι το μόνο που μπορεί να δοθεί, με ένα ενδεχομένως ακριβή χρονικό προσδιορισμό της εκκίνησης της σχετικής συζήτησης. Κι αυτό, όπως τονίζουν, ώστε να «ικανοποιηθεί» το ΔΝΤ που έχει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ψηλά στην ατζέντα του.

«Χωρίς ΔΝΤ συμφωνία δεν υπάρχει»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία του ΔΝΤ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σε αυτή τη φάση του «ελληνικού δράματος» λόγω των απαιτήσεων της Γερμανία. Η τελευταία αντιμετωπίζει το Ταμείο ως απαραίτητο εργαλείο για την «τιθάσευση» των κακών παιδιών της Ε.Ε., που φυσικά δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες του νότου και βέβαια Γαλλία. «Χωρίς ΔΝΤ συμφωνία δεν υπάρχει» αναφέρουν οι ίδιες πηγές μιλώντας στο Reporter. Γι’ αυτό όπως σημειώνουν δεν πρόκειται να περπατήσει η κάλυψη μόνο από τον ESM των χρηματοδοτικών αναγκών καθώς δεν περνάει από τη Γερμανική Βουλή. Έτσι οι απαιτήσεις του Ταμείου για μέτρα θα γίνονται πάντα «σεβαστές» από τους Γερμανούς και θα ενσωματώνονται στις προτάσεις των Θεσμών απέναντι στην Ελλαδα.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκινά σήμερα ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων όπου η Ελληνική πλευρά θα κληθεί να δεχτεί ένα συμβιβαστικό κείμενο που θα εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σε νέα συνεδρίαση πιθανότατα το Σάββατο το μεσημέρι.

Ο ρόλος του κ. Σόιμπλε

Καταλυτικός σε όλες αυτές τις εξελίξεις είναι ο ρόλος του Βόλγκαγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος με κάθε τρόπο επιδιώκει όπως αναφέρθηκε νωρίτερα την παρουσία του Ταμείου, έχει συμπαρασύρει όλη την ομάδα των Θεσμών και την Καγκελάριο Μέρκελ στην υιθοέτηση σκληρής γραμμής. Αφού φρέναρε την προοπτική να αποπληρωθεί η δόση των 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ με νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το οποίο θα αποπληρωθεί το 2023 υπονόμευσε την ίδια λύση για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ (ύψους 6,7 δισ. ευρώ) που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είχε προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Επίσης επιμένει σε ένα σκληρό πρόγραμμα για τη χώρα. Γι΄ αυτό, την ώρα που η ελληνική πλευρά διέρρε την Πέμπτη, ότι υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, με μια ομάδα χωρών που ελέγχει, προκάλεσαν τη διακοπή του Eurogroup ύστερα από μόλις δύο ώρες συζητήσεων ζητώντας πιο σκληρά μέτρα από τους Έλληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το κείμενο των Θεσμών είναι πολύ «μαλακό» και δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους. «Το κείμενο των Θεσμών προδίδει ακόμα και το Μνημόνι» έλεγαν κάποιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η νέα συμφωνία πρέπει να είναι πιο αυστηρή από τα παλιά προγράμματα.Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μετά το Eurogroup ότι αρκετοί υπουργοί στο συμβούλιο εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση των θεσμών.

Όπως είπε ο Γ.Βαρουφάκης «το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών.»

Η Μέρκελ αφήνει χώρο στο Σόιμπλε

Πλέον και η Καγκελάριος έχει αφήσει τον υπουργό τη σαν παίξει το ρόλος αυτό καθώς δεν ε΄χει την απαιτούμενη δύναμη να επιβάλλει στο εσωτερικό της δικές της αντιλήψεις. Επιπλέον στην Καγκελαρία σύμφωνα με πληροφορίες η πεποίθηση είναι ότι στην Αθήνα δεν υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές οπότε διολισθαίνουν στις απόψεις του Υπ. Οικονομικών που είναι και οι πιο ακραίες. Έτσι την Πέμτπη η κα Μέρκελ αφού τόνισε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο πέταξε το μπαλάκι στο γήπεδο του κ. Σόιμπλε. Ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναζητήσουν μια λύση μαζί με τους θεσμούς και την Ελλάδα.

Δεν μπορούν, είπε, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων να εμπλακούν στις τεχνικές διαβουλεύσεις, όπως για παράδειγμα την απόδοση που θα έχουν συγκεκριμένα μέτρα.

Πλέον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μοιράζει την τράπουλα.

Γιώργος Αλεξάκης