σχολές-οδηγών-όλη-η-διαδικασία-γνωστο-896234
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 15.10.2021 | 10:37

Σχολές οδηγών: Όλη η διαδικασία γνωστοποίησης για τη λειτουργία τους (ΦΕΚ)

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με τίτλο “Καθορισμός διαδικασίας, περιεχομένου και δικαιολογητικών, παραβόλου και κυρώσεων για τη γνωστοποίηση λειτουργίας σχολών οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, υποκαταστημάτων αυτών και Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.)”.

Διαδικασία και περιεχόμενο γνωστοποίησης

1. Για την έναρξη λειτουργίας σχολών οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, υποκαταστημάτων αυτών και Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.) απαιτείται η προηγούμενη γνωστοποίηση σύμφωνα με τα Παραρτήματα του άρθρου 13. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες για την ασκούμενη δραστηριότητα και υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα περιλαμβανόμενα σ’ αυτήν στοιχεία.

2. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε. του άρθρου 14 του ν.4442/2016 (Α’ 230). Μέχρι την ενεργοποίηση του Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε., ως προς το τμήμα που αφορά τη γνωστοποίηση των σχολών οδηγών και μοτοσικλετών, των υποκαταστημάτων αυτών και των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.), η γνωστοποίηση υποβάλλεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος www.notifybusiness.gov.gr, προσβάσιμου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.grΕΨΠ), εφόσον υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα. Διαφορετικά υποβάλλεται σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια αρχή του άρθρου 2 ή σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. που λειτουργεί ως Ε.Κ.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 3844/2010 (Α’ 63), με θεώρηση ως προς το γνήσιο της υπογραφής αν δεν κατατίθεται από τον φορέα της δραστηριότητας αυτοπροσώπως (φυσικό πρόσωπο ή νόμιμο εκπρόσωπο νομικού προσώπου).

3. Όταν η γνωστοποίηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ΟΠΣ-ΑΔΕ ή www.notifybusiness.gov.gr λαμβάνει μοναδικό αριθμό και χρονοσήμανση, τα οποία παράγονται από το σύστημα. Το αρχείο με τον μοναδικό αριθμό επέχει θέση αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης και δεν απαιτείται πρωτοκόλληση.

4. Όταν η γνωστοποίηση υποβάλλεται σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή (πλην της υποβολής μέσω ΟΠΣ-ΑΔΕ ή www.notifybusiness.gov.gr):

α) η αρμόδια αρχή του άρθρου 2 ή το Κ.Ε.Π.-Ε.Κ.Ε. παραλαμβάνει τη γνωστοποίηση σε κάθε περίπτωση και εκδίδει αποδεικτικό υποβολής με συνημμένη την υποβληθείσα γνωστοποίηση,

β) η αρμόδια αρχή του άρθρου 2, δίνει στη γνωστοποίηση έναν μοναδικό αύξοντα αριθμό, ο οποίος παραμένει ο ίδιος ακόμα και όταν αυτή μεταβάλλεται, με απλή προσθήκη αύξουσας αρίθμησης για κάθε μεταβολή, της μορφής ΑΑΒΒΒΒΣΟΓΓ-Δ ή ΑΑΒΒΒΒΥΠΓΓ-Δ ή ΑΑΒΒΒΒΚΘΓΓ-Δ κατά περίπτωση.

Όπου, ΑΑ: ο διψήφιος κωδικός Υπηρεσίας, ΒΒΒΒ: το έτος, ΓΓ ο αύξοντας αριθμός ετήσιας γνωστοποίησης και Δ: αύξουσα αρίθμηση για κάθε μεταβολή (στην αρχική γνωστοποίηση μπαίνει το 0), όπου ΣΟ για Σχολή Οδηγών, ΥΠ για υποκατάστημα σχολής οδηγών και ΚΘ για ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.

γ) η αρμόδια αρχή του άρθρου 2 ενημερώνει τον φορέα της δραστηριότητας αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο σχετικά με τον αύξοντα αριθμό που έλαβε η γνωστοποίησή του.

5. Όταν πρόκειται για αρχική γνωστοποίηση ή για γνωστοποίηση αλλαγής φορέα, η αρμόδια αρχή του άρθρου 2, που λαμβάνει τη γνωστοποίηση είτε σε έγχαρτη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, ενημερώνει τον φορέα της δραστηριότητας αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο σχετικά με τον κωδικό/αύξοντα αριθμό, ο οποίος καταχωρείται στις Μηχανογραφικές Εφαρμογές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το σκοπό ελέγχου και εποπτείας αλλά και της έκδοσης προσωρινής άδειας οδήγησης, που παίρνει:

α) η σχολή οδηγών της μορφής ΑΑΣΟΒΒΒΒ,ΦΕΚ

β) το υποκατάστημα σχολής οδηγών της μορφής ΑΑΥΠΒΒΒΒ-Γ όταν το υποκατάστημα λειτουργεί σε περιοχή αρμοδιότητας άλλης Υπηρεσίας ή της μορφής ΑΑΣΟΒΒΒΒ-ΥΠΓ όταν το υποκατάστημα λειτουργεί σε περιοχή αρμοδιότητας της ίδιας Υπηρεσίας,

γ) το Κέντρο Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών της μορφής ΑΑΚΘΒΒΒΒ. Όπου, ΣΟ για Σχολή Οδηγών, ΥΠ για υποκατάστημα σχολής οδηγών, ΚΘ για ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο, ΑΑ: διψήφιος κωδικός Υπηρεσίας, ΒΒΒΒ: τετραψήφιος αύξων αριθμός, Γ: αύξουσα αρίθμηση για κάθε υποκατάστημα.

6. Κατά την υποβολή της γνωστοποίησης δεν συνυποβάλλεται κανένα δικαιολογητικό. Ο φορέας της δραστηριότητας οφείλει να τηρεί τα δικαιολογητικά και το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης στον χώρο άσκησης της δραστηριότητάς του, σύμφωνα με το άρθρο 5.

7. Ειδικά για τις σχολές οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται πριν την υποβολή της γνωστοποίησης να έχει εκδώσει τις άδειες κυκλοφορίας των εκπαιδευτικών οχημάτων που θα χρησιμοποιήσει, τα οποία ανήκουν στη σχολή οδηγών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της προς λειτουργία σχολής οδηγών. Επίσης για τα οχήματα αυτά θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ο ειδικός και ο περιοδικός έλεγχος, να έχει εκδοθεί Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.) και η βεβαίωση ειδικού ελέγχου για τη συμμόρφωση των εκπαιδευτικών οχημάτων με τις προδιαγραφές του π.δ. 51/2012 (Α’ 101) ή να έχει γίνει επιθεώρηση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και να έχει εκδοθεί η σχετική βεβαίωση καταλληλότητας, κατά περίπτωση.

8. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης ο φορέας της σχολής οδηγών ή του υποκαταστήματος σχολής οδηγών ή του ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητάς του.

9. Η αρμόδια αρχή του άρθρου 2 κοινοποιεί το αργότερο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών τη γνωστοποίηση ή τη μεταβολή της στη Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης και στην οικεία Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και σε κάθε άλλη Υπηρεσία που κατά την κρίση της πρέπει να λάβει γνώση για τη λειτουργία της δραστηριότητας προκειμένου να ασκήσουν τους κατά νόμο προβλεπόμενους ελέγχους. Η κοινοποίηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να απαιτείται η έκδοση διαβιβαστικού εγγράφου για τον σκοπό αυτόν.

Άρθρο 4

Προϋποθέσεις λειτουργίας σχολής οδηγών, υποκαταστήματος σχολής οδηγών και ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.

Δικαίωμα λειτουργίας σχολής οδηγών, υποκαταστήματος αυτής και ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. έχουν:

α. τα φυσικά πρόσωπα, με ισχύουσα βεβαίωση νόμιμης άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών,

β. τα νομικά πρόσωπα, όπου ένα (1) από τα μέλη τους ή ένας (1) τουλάχιστον από το προσωπικό τους έχει την ιδιότητα του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών και κατέχει επίσης βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών σε ισχύ.