σαρωνικός-πετρελαιοκηλίδα-στοιχεία-363687
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.10.2017 | 09:01

Σαρωνικός -πετρελαιοκηλίδα: Στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις πετρελαϊκών υδρογονανθράκων είναι τα Σελήνια και η Κυνοσούρα στη Σαλαμίνα, καθώς και τμήματα της παραλίας σε Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών πραγματοποίησε δειγματοληψίες στην παράκτια ζώνη στις 18 Σεπτεμβρίου, 3, 10 και 23 Οκτωβρίου. Επειδή από τη νομοθεσία δεν έχουν τεθεί όρια για τη μέτρηση υδρογονανθράκων στο νερό, οι επιστήμονες θεωρούν ως φυσιολογικό τα 2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο για θαλάσσιες περιοχές χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα και για τον Σαρωνικό, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας των πλοίων, τα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ έδειξαν:

– 1.200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά στις 10 Οκτωβρίου και στις 23 Οκτωβρίου 344 μικρογραμμάρια

– 100 μικρογραμμάρια στον Φλοίσβο

– 284 μικρογραμμάρια στην παραλία κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών στις 23 Οκτωβρίου

– 269 μικρογραμμάρια στον Άγιο Κοσμά στις 23 Οκτωβρίου

– 110 μικρογραμμάρια στο ΕΛΚΕΘΕ στις 3 Οκτωβρίου

– 331 μικρογραμμάρια σε μέρος της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 μικρογραμμάρια στις 23 Οκτωβρίου

-85,5 μικρογραμμάρια σε άλλο σημείο της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 στις 10 Οκτωβρίου

– 139 μικρογραμμάρια στην ακτή κοντά στο Ασκληπιείο Βούλας στις 18 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια υπήρξε περαιτέρω μείωση

Μπορεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων να έχουν -ευτυχώς- μία καθοδική τάση σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του ναυαγίου, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι το τι θα δείξει η μελέτη των δειγμάτων από τον βυθό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή, η οποία ανιχνεύεται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του ναυαγίου. Οι συγκεντρώσεις μπορεί να εμφανίζονται πλέον χαμηλές, αλλά είναι πάντα υψηλότερες από τις τυπικές διακυμάνσεις 2,5 με 5  μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ακόμη και από τις τυπικές τιμές του Σαρωνικού που κυμαίνονται στα 20  μικρογραμμάρια ανά λίτρο».

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.