προσφυγικό-τι-είπαν-τσίπρας-αβραμόπ-119992
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.03.2016 | 14:34

Προσφυγικό: Τι είπαν Τσίπρας – Αβραμόπουλος. Ποιος θα είναι ο νέος συντονιστής για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου στην πρώτη συνάντηση που είχαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δύο βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας δεν εξαρτώνται από την Αθήνα, αλλά χαρακτήρισε θετικό ότι τουλάχιστον υπήρξε συμφωνία. Ο κ.Αβραμόπουλος διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γοργά βήματα στο σκέλος της συμφωνίας που την αφορά, δημιουργώντας έτσι και μία ασπίδα προστασίας για την χώρα έναντι κριτικής και πιέσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας από την πλευρά της.

«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για να πετύχει η προσπάθεια απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός, γι’ αυτό η κυβέρνηση προσχώρησε στη δημιουργία ειδικού κυβερνητικού οργάνου υπό την ευθύνη του.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμμισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Δυστυχώς, όμως, χθες, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών.

Δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Νέος συντονιστής

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Juncker διόρισε τον κ. Maarten Verwey ως Συντονιστή της ΕΕ για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό προκύπτει μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στα πλαίσια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βάσει της οποίας «η Επιτροπή θα συντονίζει και θα οργανώνει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς της ΕΕ τις αναγκαίες δομές υποστήριξης για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας».

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την επιστροφή όλων των νέων παράνομων μεταναστών που διέρχονται από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να παρέχουν στην Ελλάδα τα αναγκαία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων συνοριακών φυλάκων, εμπειρογνωμόνων στον τομέα του ασύλου και διερμηνέων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. JeanClaude Juncker δήλωσε: «Συμφωνήσαμε σήμερα ότι η Επιτροπή θα διορίσει ένα Συντονιστή της ΕΕ επιτόπου, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικό το σχέδιο. Αποφάσισα ότι Συντονιστής θα είναι ο κ. Maarten Verwey, ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και συμβάλλει σε ημερήσια βάση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο κ. Verwey θα οργανώσει τις εργασίες και θα συντονίσει την κατανομή των 4.000 στελεχών που θα χρειαστεί η Ελλάδα, τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και ο FRONTEX. Χρειαζόμαστε κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς, δικαστές, υπαλλήλους που επιφορτίζονται με την επιστροφή και υπαλλήλους ασφαλείας».

Ο κ. Maarten Verwey είναι Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ηγείται ομάδας που ήδη βρίσκεται επιτόπου στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2015 και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω της επιτάχυνσης πρόσβασης σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων φορέων, την αντιμετώπιση των διοικητικών δυσκολιών για αποσυμφόρηση και για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων και τη μετεγκατάσταση.

Ο κ. Maarten Verwey διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECIFN) πριν τον διορισμό του από τον Πρόεδρο κ. Juncker τον Ιουλίο του 2015 στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων παρέχει τεχνική βοήθεια προς τα κράτη μέλη, συνδράμοντάς τα στην εφαρμογή διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη.

(Με στοιχεία από το news247.gr)