Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Νέο διαγωνισμό για την πώληση μεριδίου του ΔΕΣΦΑ σε ιδιώτες θα προκηρύξει de facto η κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, χωρίς να δίδεται καμία πληροφορία σε αυτή τη φάση για το ακριβές ποσοστό. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της στην έντυπη έκδοσή της η «Ναυτεμπορική», γίνεται, μάλιστα, ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς και σε καμία περίπτωση, όπως τονίζεται αρμοδίως, δεν πρόκειται η καινούργια διαδικασία να αποτελεί «κόπια» της παλιάς.

Σε κάθε περίπτωση, δε, θα διασφαλιστεί η συμβατότητα της λειτουργίας του Διαχειριστή εντός του ενεργειακού πλαισίου της Ε.Ε., άρα θα πρέπει να τηρηθούν οι κοινοτικοί κανονισμοί περί απαγόρευσης διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε παραγωγό ή έμπορο φ.α., καθώς και υποχρεωτικής πιστοποίησης και εμπειρίας στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει διαθέτει ο όποιος υποψήφιος αγοραστής.

Γεγονός είναι, πάντως, πως εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, ενώ δηλώνεται μετ’ επιτάσεων από πλευράς ΥΠΕΝ ότι τουλάχιστον το 31% του ΔΕΣΦΑ το οποίο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (που θα μετασχηματιστεί σε Υπερταμείο) θα πρέπει να πωληθεί και να δοθούν 187 εκατ. στο Δημόσιο για αποπληρωμή του χρέους, όπως είναι προϋπολογισμένα. Αυτό είναι «αδιαπραγμάτευτο», σημειώνουν, χαρακτηριστικά, οι κύκλοι του υπουργείου. Το ζήτημα είναι εξόχως περίπλοκο, όσον αφορά το πώς θα σχεδιαστεί, σε σχέση με την πώληση του 66% (;), ή αν θα παραμείνει το 51% στο Δημόσιο (αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αποκτήσει το κράτος μέρος ή όλον του 35%, που κατέχουν τα ΕΛΠΕ), κατά τα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ. Όπερ έδει δείξε… Η υπόθεση θα κριθεί στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης, ωστόσο, μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πριν από το γ’ τρίμηνο του 2017. Οι νέες αποτιμήσεις, βεβαίως, θα προσδιοριστούν από τους συμβούλους οι οποίοι θα προσληφθούν. Ο ίδιος ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης είχε επιβεβαιώσει, πρόσφατα, την πρόσληψη τονίζοντας την ανάγκη επίκαιρου υπολογισμού της αξίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, POS, ΔΕΣΦΑ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!