ποιοι-προβλέπουν-ότι-το-μόνιμο-capital-control-για-144046
ΔΗΜΟΣΙΟ | 12.10.2015 | 08:26

Ποιοι προβλέπουν ότι το μόνιμο capital control για δημοσίους υπαλλήλους & συνταξιούχους δεν θα αποδώσει στην πράξη

Σύμφωνα με το σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας, οι μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο θα λαμβάνουν 150-200 ευρώ αντί 420 ευρώ την εβδομάδα, όσο διαρκούν ή και πέραν της ισχύος των capital controls και τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούν να τα χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Το μέτρο φέρεται να έχει πρωταρχικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το σκεπτικό στηρίζεται μάλιστα στο γεγονός πως οι κατηγορίες αυτές έχουν το «προνόμιο» να ξέρουν πως θα πληρωθούν και την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν γνωρίζουν αν θα συμβεί οι του ιδιωτικού τομέα.

Το μέτρο πάντως διχάζει το οικονομικό επιτελείο.

Από τη μια, οι εισηγητές του μέτρου λένε πως οι σχεδόν 3,3 εκ. μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο πανελλαδικά (και όχι κάποιοι μόνον σε ορισμένες περιοχές) θα μπορούν να ξοδεύουν έως 600 ή 800 ευρώ σε μετρητά το μήνα, ενώ για άλλες ανάγκες τους προβλέπεται να έχουν και διευκολύνσεις όπως πχ παροχή πίστωσης και δόσεων από πολυκαταστήματα και σούπερ-μάρκετ, για αγορές που θα τις πληρώσουν με τα μελλοντικά τους έσοδα (καθώς αυτά θεωρούνται τα πλέον διασφαλισμένα στις μέρες μας). Το δημόσιο και οι τράπεζες διασφαλίζουν έτσι πως τα διπλά ή τριπλά από τα ποσά που θα διακινούνται με μετρητά, θα ελέγχονται καλύτερα και δεν θα λείψουν από τα ταμεία τους, αντί να χαθούν στην παραοικονομία.

Από την άλλη πάντως εκφράζονται και επιφυλάξεις πως το μέτρο θα αποδεικνυόταν αναποτελεσματικό αφού, προκειμένου για μισθοσυντήρητους που ζουν με λίγα χρήματα, το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων αυτών καταλήγει ούτως ή άλλως μέσω καρτών σε σούπερ-μάρκετ και πολυκαταστήματα, για να καλυφθούν ανελαστικές δαπάνες διατροφής και διαβώσης, οπότε τα μετρητά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στις ίδιες δραστηριότητες που συνδέονται με υψηλή φοροδιαφυγή όπως πχ σε γιατρούς, υδραυλικούς, ταβέρνες, κομμωτήρια, παρεμπόριο κλπ.