«Πλακώνονται» Ποτάμι – Κυρίτσης για τον αριθμό των προσφύγων: «Πού πήγαν σε μια μέρα 3.000» – «Προφανώς κάνουν πλακίτσα!»

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Ποταμιού και του εκπροσώπου του Συντονιστικού για τους Πρόσφυγες Γιώργου Κυρίτση προέκυψε με αφορμή τον αριθμό των προσφυγικών ροών. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι  «από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση προκύπτει ότι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα 3.122 λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σύγκριση με χθες (χθες ήταν 52.207 και σήμερα 49.085)» θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα προς την Κυβέρνηση:  «Τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι σε μια μέρα; Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Είναι λάθος τα στοιχεία που δίνονται; Έφυγαν από την Ελλάδα για άλλους προορισμούς; Αν ναι, αυτό έγινε νόμιμα ή παράτυπα;». Παράλληλα το Ποτάμι επιτίθεται στην κυβέρνηση για την αποχώρηση των ΜΚΟ από την Ειδομένη τονίζοντας ότι «ενώ εκφράζονται πλέον ευθέως οι φόβοι ότι μετά τη δολοφονική βαρβαρότητα στις Βρυξέλλες η Ευρώπη θα περιχαρακωθεί ακόμη περισσότερο απέναντι στην προσφυγική κρίση και η διαχείριση θα γίνει πολύ πιο ανελαστική, στην Ελλάδα νομίζουμε ότι για όλα υπάρχει χρόνος. Μόνο σε εμπόλεμες περιοχές έχουν αναγκαστεί ΜΚΟ να διακόψουν την παρουσία τους. Και αυτό δείχνει πολλά για την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση. Μια κρίση που εν πολλοίς η ίδια άφησε να διογκωθεί. Ούτε καν τη σίτιση αυτών των ανθρώπων δεν κατάφερε να οργανώσει η Κυβέρνηση. Τρανή απόδειξη της αποτυχίας της, οι διαρροές για ανάμειξη από σήμερα στη σίτιση και του Στρατού. Κι όλα αυτά παρά την πρωτοφανή αλληλεγγύη των Ελλήνων σε τρόφιμα και φάρμακα για τους πρόσφυγες. Και ενώ χτες ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκάλυπτε ότι «δεν υπάρχει κανείς στην κυβέρνηση για να μιλήσουμε και να αναφέρουμε τα προβλήματα» ο λαλίστατος εκπρόσωπος του Συντονιστικού για του Πρόσφυγες ασχολήθηκε με το μείζον θέμα της διαφοράς των πλαστικών από τις μεταλλικές χειροπέδες. Το Ποτάμι επιμένει πως χρειάζεται ένας ευέλικτος και ισχυρός διοικητικός μηχανισμός με επικεφαλής εγνωσμένης εμπειρίας και αποτελεσματικότητας, που θα στελεχώσει και θα λειτουργήσει αυτόν τον νέο μηχανισμό. Με σχέδιο και χωρίς ιδεολογικές κραυγές. Σε κάθε περίπτωση ας σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται για την κόντρα Μαρξ- Μπακούνιν αλλά πρωτίστως αναζητούν φροντίδα και απαντήσεις για το μέλλον τους», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Κυρίτσης: Το Ποτάμι κάνει… πλακίτσα

Στην απάντηση του ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης κάνει λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση» και το κατηγορεί ότι «παίζει με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό»

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

Αν το Ποτάμι παρακολουθούσε συστηματικά τους πίνακες ροών που δίνονται κάθε μέρα στη δημοσιότητα, δεν θα κατέφευγε σε θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός αυξομειώνεται από μέρα σε μέρα, κάτι που έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα.

Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει της ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία κ.λπ.), όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Οι άνθρωποι δεν είναι «σκουπίδια» για να τους σπρώχνεις κάτω από το χαλί και η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν «εξαφανίζει» ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την σχεδόν πανηγυρική διαπίστωση του Ποταμιού ότι δήθεν οι ΜΚΟ φεύγουν, θα τους συμβουλεύαμε να πληροφορηθούν καλύτερα τι συμβαίνει και να μην παίζουν με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΚΟΝΤΡΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΥΡΙΤΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!