Πλακιωτάκης: Να επανεξεταστούν οι αποζημιώσεις για το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Το θέμα της επαναξιολόγησης των αιτημάτων αποζημίωσης που αφορούν στους τομείς της αλιείας και του τουρισμού που επλήγησαν από τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε στον Σαρωνικό Κόλπο η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης επαναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ειδικότερα, ο υπουργός σναντήθηκε στο Λονδίνο με τον διευθυντή των Διεθνών Κεφαλαίων Αποζημίωσης για Ζημίες Ρύπανσης της Θάλασσας από Πετρέλαιο (IOPC FUNDS), Χοσέ Μάουρα, στον οποίο επισήμανε ότι αν και οι κλάδοι της αλιείας και του τουρισμού επλήγησαν σημαντικά από τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», εντούτοις δεν έλαβαν ουδέποτε αποζημιώσεις αντίστοιχες της ζημιάς που υπέστησαν.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε προς τον κ. Μάουρα ότι από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα αξιολόγηση αναφορικά με την αλιεία και τον τουρισμό παρατηρείται μια εμφανής δυσαναλογία μεταξύ των υποβληθέντων αιτημάτων και των καταβληθέντων ποσών αποζημιώσεων.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα σέβεται πλήρως τους κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από το Ταμείο και πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια περισσότερο ευέλικτη προσέγγιση προς τα πιο κοινωνικά ευαίσθητα μέρη των τομέων αλιείας και τουρισμού, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί, κατά το δυνατόν, η συμβολή του στην αποκατάσταση αυτών των κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πλακιωτάκης κάλεσε τον κ. Μάουρα να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Γραμματείας του Ταμείου, ώστε να υπάρξει πλήρης κατανόηση από πλευράς του ελληνικού Κράτους των εφαρμοζόμενων κανόνων και διαδικασιών κατά την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων αιτημάτων αποζημίωσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάουρα ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του υπουργού και δεσμεύθηκε ότι το Ταμείο θα αξιοποιήσει πλήρως το τοπικό γραφείο υποβολής αιτημάτων Αποζημίωσης για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Επίσης, δεσμεύθηκε να παρέχει προς τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες κάθε βοήθεια που θα απαιτηθεί ώστε να επανεξετασθούν τα σχετικά αιτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε, με φορτίο 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης, στον Σαρωνικό Κόλπο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, προκαλώντας εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση σε σχεδόν όλη την περιοχή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!