ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΝΠδδ ΚΑΙ ΟΤΑ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο Χ. ΖΩΗΣ- δεν απέστειλαν στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών - Ο κατάλογος με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
24
Οκτώβριος
Back

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΝΠδδ ΚΑΙ ΟΤΑ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο Χ. ΖΩΗΣ- δεν απέστειλαν στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών – Ο κατάλογος με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς

Στην αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών προχωρά ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, από δεκαεπτά Νομικά Πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Πανεπιστήμια, Ανώτατες Σχολές, Α.Ε.Ι.) καθώς επίσης από Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, δήμους, Επαρχεία και Γενικές Γραμματείες. Αιτία, η μη αποστολή στοιχείων σχετικά με την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών.

Οι εγκύκλιοι

Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. δΙΑδΠ/Α/1956/21.01.2008 ζητήθηκε από όλα τα Υπουργεία, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τα Νομικά Πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικών Αυτοδιοικήσεων α’ και β’ βαθμού και άλλους φορείς, να αποστείλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι την 31.03. 2008 στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών (υποχρεωτικής ή κατόπιν συναίνεσης του πολίτη) στον τομέα της ευθύνης τους, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για την εφαρμογή του μέτρου, λόγω της σημασίας του για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Εν συνεχεία με την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. δΙΑδΠ/Α/18852/10.07.2008 η προθεσμία αποστολής των σχετικών στοιχείων από τους υπόχρεους φορείς παρατάθηκε μέχρι την 08.08.2008.

Οι ευθύνες

Ωστόσο, από τη συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι ορισμένες Υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν στην αποστολή των στοιχείων, παρά την ιδιαίτερη σημασία που είχε δοθεί στο συγκεκριμένο θέμα, λόγω της φύσης της αυτεπάγγελτης αναζήτησης ως δραστικού μέσου για την αποτελεσματική μείωση του διοικητικού βάρους και την αναβάθμιση των Υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια με την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. δΙΑδΠ/Α/10.07.2008, ο υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι σε περίπτωση μη αποστολής των σχετικών στοιχείων θα αναζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 86 του Νόμου 1892/1990. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας 10.07.2008, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε νέα σιωπηρή παράταση στις Υπηρεσίες, με στόχο να απαντήσουν στην εγκύκλιο. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Κατά συνέπεια η διαδικασία της αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών κρίθηκε αναπόφευκτη.

Άρτια ενημέρωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την αποστολή των εγκυκλίων στις Υπηρεσίες, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε μια συγκροτημένη προσπάθεια παροχής πληροφοριών, σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, μέσω της ιστοσελίδας της Γ.Γ.δ.δ. & Η.δ. www.gspa.gr στην διαδρομή «δημόσια διοίκηση – Εκσυγχρονισμός – Απλούστευση διαδικασιών – Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση δικαιολογητικών», προσφέροντας σε κάθε ενδιαφερόμενο, Υπηρεσία ή πολίτη, την δυνατότητα να ενημερωθεί εκτενώς για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών. Το σημαντικότερο άλλωστε, είναι ότι με την εφαρμογή της, οι πολίτες εξοικονομούν χρόνο και κόπο, εφόσον δεν χρειάζεται πλέον να μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που στη συνέχεια θα καταθέσουν σε άλλη δημόσια Υπηρεσία.

Οι Υπηρεσίες, που δεν ανταποκρίθηκαν στην οδηγία του ΥΠΕΣ και από τις οποίες θα αναζητηθούν οι πειθαρχικές ευθύνες.

Γ.Γ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
δΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
δΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
δΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑδΑΣ
δΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
δΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Γ.Γ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ν.Α ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
δΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Γ.Γ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ν.Α ΧΙΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

Γ.Γ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ δΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕδΟΝΙΑΣ
δΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Γ.Γ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝ.ΜΑΚΕδΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
δΗΜΟΣ δΡΑΜΑΣ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

Γ.Γ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑδΑΣ
Ν.Α ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Ν.Α ΕΥΒΟΙΑΣ
Ν.Α ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
δΗΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
δΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΣΚΥΡΟΥ

Γ.Γ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΑΝδΡΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΑΣ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΕΑΣ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΜΗΛΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΤΗΝΟΥ

Γ.Γ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕδΟΝΙΑΣ
δΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
δΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ
δΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
δΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Γ.Γ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
δΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΠΡΥΤΑΝΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΝΕΙΟ
ΠΡ. δΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΠΡΟΕδΡΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΠΡΥΤΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΡΟΕδΡΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΠΡΟΕδΡΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
ΠΡΥΤΑΝΗ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΠΡΥΤΑΝΗ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΠΡ. δΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ δΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕδΟΝΙΑΣ
ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕδΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝ. & ΚΟΙΝΩΝ. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΠΡ. δΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΡ. δΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑδΑΣ
ΠΡΥΤΑΝΗΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ Α.Ε.Ι ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!