Όλα όσα είπε ο Σημίτης για τα εξοπλιστικά

«Οι εξελίξεις στα Ίμια το 1996 οδήγησαν στις αθρόες αγορές όπλων προκειμένου να μην μειονεκτεί η χώρα μας έναντι της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων για τα εξοπλιστικά ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ορκίστηκε στο βήμα με πολιτικό όρκο.

Αυτό υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός ενώπιων του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση με τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών. Η επιλογή του να ορκιστεί με πολιτικό όρκο προκάλεσε πάντως έκπληξη στο ακροατήριο.

Αναλυτικά:

Πρόεδρος: Εσείς την περίοδο που υπογράφησαν οι συμβάσεις για τα ΤΟΡ και τα υποβρύχια συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Με εκπλήσσει το ερώτημα σας γιατί στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχει πάντα και προεδρεύει ο πρωθυπουργός. Ήρθα ευχαρίστως γιατί θέλω να συμβάλλω στην απόδοση της δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με τις παράνομες πράξεις των κατηγορούμενων που τους αποδίδονται. Το μόνο που γνωρίζω είναι από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια.

Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για να καταλάβουμε το πλαίσιο. Έγιναν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο. Μπορεί να αναρωτηθεί κάνεις γιατί έγινε εκείνη την εποχή αυτό και αν έγινε με αρνητική πρόθεση. Ήμουν ο πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές. Γιατί; Θα θυμόμαστε ίσως όταν δεν είχα λάβει ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης συνέβη το επεισόδιο των Ιμίων. Εκεί οι ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν γι αυτό και δεν μπόρεσαν να επέμβουν έγκαιρα.

Έπεσε τότε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά γιατί το ελικόπτερο πέταξε περισσότερες ώρες γιατί δεν υπήρχαν αλλά ελικόπτερα. Όταν το πρωί ρώτησα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οθ έλληνες κομάντος να καταλάβουν τη νησίδα διπλά που ήταν οι Τούρκοι μου είπε ότι δεν μπορούσαν γιατί ήταν οι κομάντος στη Θεσσαλονίκη και χρειάζονταν έξι ώρες να έρθουν.

Αν θέλετε μπορώ να σας διαβάσω και εν κομμάτι του βιβλίου μου που είχα γράψει πριν γίνουν αυτά τα γεγονότα. Αφού κρίθηκε αναγκαίο μετά τα Ίμια όχι μόνο από έμενα αλλά και μετά από συναντήσεις με την στρατιωτική ηγεσία που μου είχε ότι υπήρχε διάφορα μεταξύ ημών και της Τουρκιάς η όποια ήταν ισχυρότερη και έπρεπε να αναπτυχτεί δύναμη αναχαίτισης έναντι της Τουρκιάς. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και με το ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αγορά εξοπλιστικών.

Διαμορφώθηκε έτσι μια σύγχρονη επιχειρησιακή δύναμη. Δεν στάθηκε η κυβέρνηση μονο στους εξοπλισμούς αλλά άρχισε μια τεραστία διπλωματική προσπάθεια για να υπάρξει ισορροπία με την Τουρκία που οδήγησε στη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999.

Πρόεδρος: Να πούμε για τις επίδικες συμβάσεις;

Σημιτης: Πάρθηκε απόφαση του ευρωπαϊκού συμβούλιου που δεν επέτρεπε μια επέμβαση τύπου Ιμίων. Κατόπιν τούτου δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν εξοπλισμοί στο μετρό που είχαν αποφασιστεί αρχικά γιατί οι κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η Τουρκιά διπλωματικά δεν είχε τις ίδιες δυνατότητες γιατί έπρεπε να προσφύγει πρώτα στο δικαστήριο της Χαγης. Το 2001 συνεκάλεσα κυβερνητική επιτροπή και μετά από εισήγηση του υπουργείου οικονομικών πρότεινε να περιοριστούν κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες . Ο Τσοχατζοπουλος ήταν της γνώμης ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό γιατί κατ’ αυτόν οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούσαν το 5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Υποστήριξε ότι η ανάκληση αποδυνάμωνε τη χωρά και δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμού. Εγώ όμως αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος.

Μετά από αυτό στις 24-5-2001 συνηλθε το ΚΥΣΕΑ το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δις. Ευρώ.

Πρόεδρος: Δεν είχαν ήδη δοθεί τα χρήματα;

Σημίτης: Οι δαπάνες που αφορούσαν τα προηγούμενα συνυπολογιστήκαν ,οι μελλοντικές περικόπηκαν. Τα Ίμια ανάγκασαν τη χώρα να εξοπλιστεί και όταν έγινε η συμφωνία του Ελσίνκι αποφασίστηκε περικοπή των δαπανών. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόταν να συζητήσει μόνο για αγορές.

Πρόεδρος: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Κάλλιστα. Χωράει δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Υπεράσπιση- Γιάννης Παγοροπουλος: Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς αυτό ερευνάται.

Σημίτης: Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχτηκε. Άδω παίζουν δυο πράγματα ρολό, το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων .Οι τιμές δεν είναι γνώστες καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Άδω όπως πρόεκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στην διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό . Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε.

Πρόεδρος: Πως μπορεί να γίνει;

Σημίτης: Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστελναν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιος εταιρείας. Έγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμάνια έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπάλληλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Σημίτης: Όχι βεβαία δεν έχω καμιά γνώση.

Πηγή: enikos.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ


Αφήστε μια απάντηση