ο-νέος-υπουργός-οικονομίας-οι-σχέσεις-81576
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 05.11.2016 | 10:04

Ο νέος υπουργός Οικονομίας: Οι σχέσεις του με Τσίπρα & Βαρουφάκη

Ένα πλούσιο βιογραφικό έχει ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι Πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο Bard College στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ.

Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Journal of Economic Issues, European Journal of Political Economy, Review of Political Economy, Challenge. Έγραψε και επιμελήθηκε 13 βιβλία που έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους Palgrave Macmillan, Edward Elgar, και McGraw-Hill.

Έχει παρουσιάσει τις εργασίες του σε διεθνή επιστημονικά και τραπεζικά συνέδρια. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη, Κίνας.

Ο κ. Παπαδημητρίου είχε ασχοληθεί με τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της χώρας στα μνημόνια, με σειρά παρεμβάσεων και άρθρων του. Η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ» λέγεται ότι την πήρε από τον κ. Παπαδημητρίου.

Είχε ταχθεί υπέρ της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα. Μιλώντας σε συνέδριο που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, ο κ. Παπαδημητρίου είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα «παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα», σε ένα παράλληλο νόμισμα με την Ελλάδα να παραμένει εντός του ευρώ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» τον Αύγουστο του 2015 και μετά τα όσα είχαν λεχθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για ένα παράλληλο νόμισμα, ο κ. Παπαδημητρίου διαχώρισε πλήρως τη θέση του από το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη και τις (όποιες) προετοιμασίες γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών για ένα παράλληλο νόμισμα.

«Η ιδέα για ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα χρησιμοποιεί ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου, διαρκή (χωρίς εξόφληση κεφαλαίου ή αποπληρωμή/εξαργύρωση) και μεταβιβάσιμα, το οποίο ονομάσαμε Geuro, και που για όλους τους πρακτικούς σκοπούς θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήμα συμβατό με τη διατήρηση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος, παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Levy Institute στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2013», είπε, προσθέτοντας: «Στο συνέδριο έλαβαν μέρος παράγοντες της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (του ΣΥΡΙΖΑ), που δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτήν την προτεινόμενη λύση δημοσιονομικής επέκτασης. Εγώ το προώθησα σε άτυπες συζητήσεις πριν από τις εκλογές του 2015, αλλά απερρίφθη. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης σε κείμενο στο ιστολόγιό του στις αρχές του 2014 αποκάλεσε την ιδέα παράλληλου νομίσματος μια «ανοησία». Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μου ζήτησε να συνεισφέρω στον σχεδιασμό ενός προγράμματος για διπλό νόμισμα».

Ερωτηθείς στην ίδια συνέντευξη, αν το Levy υποστήριζε την επιστροφής τη δραχμή, ο κ. Παπαδημητρίου είχε απαντήσεις: «Οι εκθέσεις του Levy Institute καθώς και πολλά δικά μου άρθρα στα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ –συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας εφημερίδας– ήταν πάντα και συνεχίζουν να είναι εναντίον της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της επιστροφής της στη δραχμή. Όπως έχουμε υποστηρίξει, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα ήταν άκρως καταστροφική – ιδιαίτερα με τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και ιδίως αφού, κατά τη γνώμη μας, υπάρχει η εναλλακτική λύση του παράλληλου συστήματος, που π.χ. λειτουργεί στην Ελβετία για 80 χρόνια, με μεγάλη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στη Μεγάλη Βρετανία, επίσης, πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το ευρώ για τις συναλλαγές τους αντί των αγγλικών λιρών».