Νίκος Χαρδαλιάς: Το άγνωστο βιογραφικό –Ο Βύρωνας, ο Σγουρός, ο Μπακογιάννης & ο Μητσοτάκης

Όσοι γνωρίζουν το πρόσωπο των ημερών, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από παλιά, από τη δεκαετία του 1980  και τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, μιλούν για την μεγάλη του αγάπη για την πολιτική και, κυρίως, για την Αυτοδιοίκηση και την πόλη που γεννήθηκε το 1968, μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει: Τον Βύρωνα.

Γιος του επιχειρηματία Γιώργου Χαρδαλιά (με καταγωγή από την Γρανίτσα του δήμου Αγράφων στην Ευρυτανία, πατρίδα του Ζαχαρία Παπαντωνίου) και της Μικρασιατικής καταγωγής Αλεξάνδρας Ιορδανίδου, ο κ. Χαρδαλιάς έχει κάνει δύο γάμους από τους οποίους έχει αποκτήσει δύο κόρες: Την Ιωάννα και τη Δήμητρα.

Αριστούχος απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Διπλωματικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του ΚΕΝΤ της Αγγλίας, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομιλεί άριστα αγγλικά και γαλλικά. Ειδικεύτηκε σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία και τα ΜΜΕ στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε σειρά σεμιναρίων στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών του Λονδίνου και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε επί έξι μήνες (1994).

Το 1994 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος με το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ και τον υποψήφιο Δήμαρχο τότε, Δημήτρη Δράκο, ενώ το 1998 κατέρχεται στις εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και συγκεντρώνει ποσοστό 31,9% και 48,9% στον α’ και β’ γύρο αντίστοιχα.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης (1995-1996), Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (1997-1998), ενώ ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (1998-2002) κατείχε τη θέση του Δημαρχιακού Επιτρόπου. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2002, ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, εκλέγεται Δήμαρχος Βύρωνα με ποσοστό 39,16% και 60% στον α’ και β’ γύρο αντίστοιχα.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006, ως επικεφαλής της ίδιας παράταξης, επανεκλέγεται Δήμαρχος Βύρωνα από τον α’ γύρο, με ποσοστό 45,16%.

Παράλληλα, από τον Μάιο του 2003 έως και το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (Σ.Π.Α.Υ), ενώ από το 2007 έως και το 2014 ήταν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής ‘Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Τον Μάιο του 2004 αναλαμβάνει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το Δεκέμβριο του 2009.Εργάστηκε σε όμιλο επιχειρήσεων ως Σύμβουλος Επικοινωνίας (1995-1998), ενώ, από το 1999 έως το 2012, εργάστηκε στο Δήμο Μεταμόρφωσης ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου

Μετά την 12ετή θητεία του στο δήμο Βύρωνα εξελέγη το 2014 με τον Γιάννη Σγουρό περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ενώ παράλληλα λόγω των καλών σχέσεων που διατηρούσε με τον Κώστα Μπακογιάννη, ανέλαβε εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

30 μήνες αργότερα (στις 9/12/2016) ο κ. Χαρδαλιάς παραιτείται από την θέση του Ε.Γ. της περιφέρειας προκειμένου να αναλάβει Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης για την Ευρώπη της McQuilling Partners inc, της πέμπτης εταιρείας παγκοσμίως στον τομέα των ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Σχεδόν δύο μήνες αργότερα σε συνέντευξή του στο Maritime Intelligence”, αποκαλύπτει τις προθέσεις του για τις εκλογές του 2019: «Στις Περιφερειακές εκλογές του 2019 θα είμαι παρών στην Περιφέρεια Αττικής…Τον βαθμό της ενασχόλησης μου όμως, και τις ευθύνες που μπορεί να διεκδικήσω ή να αναλάβω θα την καθορίσουν οι ευρύτερες συγκυρίες και κυρίως η βούληση και εντολή των πολιτών του Λεκανοπεδίου, που ξεκάθαρα ζητούν συνεργασία, συνεννόηση, σχέδιο και κυρίως αποτέλεσμα σε κάθε γειτονιά της Αττικής».

Ένα χρόνο και, σχεδόν, δύο μήνες αργότερα (στις 26/1/2018), ο σημερινός υφυπουργός ανεξαρτητοποιείται από την παράταξη του Γιάννη Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής.

Το επόμενο διάστημα κάνει προσπάθειες να είναι υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής συνεργαζόμενος και με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του δεν προχωράει, καθώς η Πειραιώς, μετά από πολλές περιπέτειες, δίνει, τελικώς (στις 12/10/2018) το χρίσμα στον Γιώργο Πατούλη

Ο τωρινός υφυπουργός πικραίνεται αλλά δεν το δείχνει. Αυτή τη φορά δεν πάει κόντρα στο κόμμα του όπως το 2014 που προτίμησε τον Σγουρό από τον Κουμουτσάκο. Και ανταμείβεται: Στις 31.1.2019 με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει ένα κρίσιμο πόστο ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου: Επικεφαλής του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ.

Στις 19.6.2019, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Ν. Χαρδαλιάς αναλαμβάνει αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ενισχύσει τον τότε γραμματέα, Λευτέρη Αυγενάκη.

Στις 10 Ιουλίου, τρεις, δηλαδή, ημέρες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προσστασίας στη θέση του παραιτηθέντα Γιάννη Ταφύλλη. Μετράει η εμπειρία του ως Πρόεδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού – ΣΠΑΥ (2003-2014), ενόψει της, μετά το καταστροφικό καλοκαίρι του 2018, δύσκολης αντιπυρικής περιόδου του καλοκαιριού

Οκτώ μήνες αργότερα (στις 16/3/2020) ο κ. Χαρδαλιάς αναλαμβάνει μία ακόμη δύσκολη αποστολή. Ως υφυπουργός, πλέον, Πολιτικής Προστασίας, έχει την ευθύνη για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΓΟΥΡΟΣ, ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, PROTEINOMENA


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!