Νέα γρίπη: ξεκινάει στις 16 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός

Έκκληση προς τους πολίτες να μη φοβούνται το εμβόλιο απηύθυνε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους επτά υπουργείων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημονικούς φορείς της χώρας, ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών στις 16 Νοεμβρίου.

Σταδιακά, ως τις αρχές Δεκεμβρίου καλείται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο για την προστασία από τον ιό της νέας γρίπης, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Υγείας. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, αλλά η σύσταση τόσο του υπουργείου όσο και του σχεδόν συνόλου των επιστημόνων είναι ότι το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει για να ωφεληθεί συνολικά η κοινότητα και να αναχαιτίσει τη νέα γρίπη.

Από τις 23 Νοεμβρίου θα είναι στη διάθεση των πολιτών τα 27 εμβολιαστικά κέντρα του δήμου Αθηναίων, στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται για εμβολιασμούς σχετικά τον ιό της νέας γρίπης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μετά απο ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις 16 Νοεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ και αφορά όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους. Στις 23 Νοεμβρίου αρχίζει στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα η χορήγηση του εμβολίου για τα άτομα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 45 χρόνων, και στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τους χώρους, όπου θα γίνονται, μπορούν να παίρνουν οι πολίτες στην τηλεφωνική 1135 του ΚΕΛΠΝΟ, αλλά και σε άλλη τηλεφωνική γραμμή, που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα έχει ως σημείο αναφοράς τον ΕΟΦ.

Τόσο η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όσο και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά, κάλεσαν τους γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης και έκαναν έκκληση να βοηθήσουν, ώστε να ξεπεράσουν οι πολίτες τη φοβία και την προκατάληψη που έχει αναπτυχθεί για την ασφάλεια του εμβολίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα έχουν νοσήσει -με καθαρά συμπτώματα της νέας γρίπης- 2% του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 20% έχουν περάσει τη νέα γρίπη στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.

ΕΝΑΕ: αναγκαία η ορθολογική κατανομή των εμβολίων

Στη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης, με θέμα: «Διατομεακό Συντονισμό Υλοποίησης και Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της Πανδημίας της Γρίπης Α(Η1Ν1)», συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της ΕΝΑΕ, η οποία ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου για τις δράσεις που έχουν γίνει με τα τοπικά σχέδια δράσης σε νομαρχιακό επίπεδο σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της γρίπης, όλες οι νομαρχίες τίθενται υπό τις οδηγίες του υπουργείου και του Κεντρικού Εθνικού Σχεδιασμού.

Η ΕΝΑΕ επεσήμανε την ανάγκη για ορθολογική κατανομή των εμβολίων σε όλη την ελληνική επικράτεια, στη βάση των επιστημονικών δεικτών, που απαιτούνται για κάλυψη όλων όσων χρίζουν άμεσο εμβολιασμό. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεση στελέχωση και υποστήριξη όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα.

«Απαιτείται άμεσα ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων για την καθολική ενημέρωση των πολιτών για την εμβολιαστική διαδικασία. Είναι ανάγκη να πειστούν οι συμπολίτες μας για να προστρέξουν να εμβολιαστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Υγείας», επισημαίνει η ΕΝΑΕ, τονίζοντας παράλληλα, την αυξημένη ετοιμότητα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος και ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο. 

Σχολεία: αυξάνουν τα «λουκέτα»

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο έκλεισαν σε όλη τη χώρα λόγω συρροής κρουσμάτων 12 τμήματα γυμνασίου, τέσσερα Λυκείου, δύο δημοτικά, ένας βρεφονηπιακός σταθμός, ένα νηπιαγωγείο και ένας παιδικός σταθμός. Ο βρεφονηπιακός σταθμός «Ηλιαχτίδα» Τρικάλων, τα τμήματα Β1, Β3 και Γ1 του Γυμνασίου και Α2 του Μουσικού Λυκείου Τρικάλων, το νηπιαγωγείο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, το δημοτικό σχολείο Λακκίου Λέρου και ο παιδικός σταθμός «Β. Μπωντέν» της Αθήνας.

Κλειστά θα μείνουν, επίσης, τα Β1 και Β3 τμήματα του 12ου Γυμνασίου Καλλιθέας και οι έξι τάξεις του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης, οι Α, Β και Γ Τάξεις του Λυκείου Φερών και το Α1 τμήμα του γυμνασίου Εβρου και οι τρεις τάξεις του 1ου και 2ου Γυμνασίου Πολυγύρου Χαλκιδικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!