κουρουμπλής-το-προσφυγικό-μπορεί-να-ε-83094
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 28.10.2016 | 20:30

Κουρουμπλής: Το προσφυγικό μπορεί να είναι το κύκνειο άσμα της ΕΕ

Στο θέμα της προστασίας προσφύγων και μεταναστών απέναντι σε καταστροφές αναφέρθηκε  ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π.  Κουρουμπλής κατά τη 13η Διυπουργική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής και Μεσογειακής  Συμφωνίας για τους Μεγάλους Κινδύνους (EUR-OPA) του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Λισαβόνα. “Πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση αυτή έχοντας ανοιχτούς τους ορίζοντες μας και όχι με φόβο και εθνικιστική προσέγγιση. Αλλιώς η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της Ευρώπης”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του συνδέοντας την κλιματική αλλαγή με τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών, καθώς και την ανάπτυξη κύματος μετανάστευσης. Τόνισε τη σημασία της πρόληψης στη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, επικαλούμενος το θετικό παράδειγμα της συμφωνίας του Παρισιού την οποία η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να εφαρμόσει.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως στην πρόληψη κι αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρία, και μέσω της ενημέρωσης και της προσαρμοσμένης πληροφόρησης, να εγγυηθούμε την ασφάλεια τους.

Μια τέτοια ευάλωτη ομάδα είναι, όπως επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής, και οι πρόσφυγες, οι οποίοι εκπατρισμένοι, εξαντλημένοι κοινωνικά και ψυχικά, φτάνουν σε χώρες των οποίων τη γλώσσα δε μιλούν. Όπως χαρακτηριστικά είπε, “Νιώθω ότι δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε όσα έχουν βιώσει οι άνθρωποι αυτοί, ενώ είναι απόντες και προσπαθούμε ως οφείλουμε να τους εκπροσωπούμε σε αυτή μας τη συνάντηση”.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο προσωπικό του βίωμα, καθότι προέρχεται από προσφυγική οικογένεια, αλλά και έχει ζήσει τη βία του πολέμου.

Ο υπουργός συνέχισε κι έκλεισε την ομιλία του ως εξής:

“Αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή διεξάγεται ένας ακήρυχτος, νέος παγκόσμιος πόλεμος, στον οποίο εμπλέκονται παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις και είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν τα αιτία που γεννούν την προσφυγική κρίση: τον πόλεμο, την καταστροφή, την απόγνωση. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Κύπρος και η Τουρκία, έχουν βρεθεί γεωστρατηγικά, κοντά στην κρίση του πολέμου. Η Ελλάδα ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση που διέρχεται, βρέθηκε αντιμέτωπη και με την προσφυγική. Πάνω από ένα εκατομμύριο πέρασαν από την Ελλάδα κι αυτή τη στιγμή περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στη χώρα, αφού η Ευρώπη της δημοκρατίας και των ανοιχτών συνόρων έδωσε χώρο στους εθνικισμούς και στα κλειστά σύνορα.

Είναι γεγονός ότι μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας οι ροές παρότι μειώθηκαν σημαντικά, συνεχίζονται, με αποτέλεσμα οι χώροι που είχαν δημιουργηθεί για ένα ορισμένο αριθμό ανθρώπων, τώρα να μην επαρκούν. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά νησιά, οφείλονται, επίσης, στο γεγονός ότι μετά τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό πρέπει να ολοκληρωθεί επι τόπου. Η Ελλάδα αύξησε κατα 200% τη στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου, αλλά αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παρούσα ανάγκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να αποστείλει 400 εμπειρογνώμονες ασύλου για να στηρίξει τη συμφωνία, ωστόσο μόνο 19 βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα. Επίσης, πέρσι τον Οκτώβριο έγινε μια συμφωνία για να μετεγκατασταθούν πάνω από  60.000 πρόσφυγες. Μόνο 5000 από αυτούς έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Έχουμε ξεκινήσει την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα, έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, παρέχεται υγειονομική φροντίδα έτσι ώστε να αποφευχθούν επιδημιολογικοί κίνδυνοι. Η φροντίδα αυτή δημιούργησε ένα ανάχωμα για την υγειονομική ασφάλεια και της υπόλοιπης Ευρώπης. Ακόμη, διαχειριστήκαμε το ζήτημα της Ειδωμένης αποτελεσματικά και με αξιοπρεπή τρόπο.

Οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται από όλους. Γιατί να βαραίνει η ευθύνη τις χώρες που έτυχε να βρίσκονται κοντά στη διεξαγωγή του πολέμου; Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ αποικιοκρατική δύναμη, ούτε συμμετείχε ποτέ σε πολέμους στην περιοχή. Όπως πολύ σωστά είπε ο επίτροπος, κ. Στυλιανιδης, η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα τεστ για την ΕΕ. Πρέπει, λοιπόν, να διαχειριστούμε την κρίση αυτή έχοντας ανοιχτούς τους ορίζοντες μας και όχι με φόβο και εθνικιστική προσέγγιση. Αλλιώς η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της Ευρώπης.

Γνωρίζουμε τις διεργασίες που συντελέστηκαν πριν από την τελική υπογραφή της συνθήκης του Δουβλίνου και παρότι βλέπουμε όλοι ότι η νέα αντιπρόταση καταρρέει, θέτει και πάλι το βάρος στις χώρες εισόδου, όπως είναι η Μαλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία.

Και γνωρίζουμε όλοι καλά τον λόγο που είχαν στις διαπραγματεύσεις χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα.

Δεν μπορούμε μόνο να μιλάμε έτσι εύκολα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτόν τον ανθρωπισμό εξέπεμψε η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη.

Κλείνοντας, να πω, ότι πρέπει όλοι μαζί, με κοινή αφετηρία τον πολιτισμό της συλλογικότητας, να αντιμετωπίσουμε την απειλή των κλιματικών αλλαγών και το προσφυγικό ζήτημα.

Γιατί αν κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, αυτή θα μας ξεπεράσει”.

Ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε, στο περιθώριο τον εργασιών της 13ης διυπουργικής συνδιάσκεψης, με την Υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας, κυρία Constanca Urbano de Sousa. Οι δύο υπουργοί, σε πολύ φιλικό κλίμα, συζήτησαν θέματα που αφορούν την προσφυγική κρίση, όπως η διαδικασία της μετεγκατάστασης και η αποκέντρωση της φιλοξενίας προσφύγων. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές σχετικά με ζητήματα αυτοδιοίκησης, διοικητικής μεταρρύθμισης και εκλογών. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε εκ νέου η διάθεση φιλίας μεταξύ των δυο λαών που γεφυρώνει τα δυο γεωγραφικά άκρα στο νότο της Ευρώπης.