κουρουμπλής-για-πρώτη-φορά-χτίζεται-ε-127472
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 31.01.2016 | 14:43

Κουρουμπλής: Για πρώτη φορά χτίζεται εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο – Τι είπε για Ασφαλιστικό, Προσφυγικό και Μπλόκα

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη φορά που ομολογεί καθ’ άπασα την Επικράτεια ότι χτίζεται ανάμεσά μας για πρώτη φορά σχέση εμπιστοσύνης. Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου πληρώθηκαν όλα τα οφειλόμενα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκ μέρους του Υπουργείου. Πράγμα, που όταν το είχα προαναγγείλει, όλοι το υποδέχονταν με δυσπιστία», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό κανάλι Κρήτη TV, όπου αναφέρθηκε σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Αναφερόμενος στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπλήρωσε επίσης ότι «για πρώτη φορά το Υπουργείο μας παρεμβαίνει καταλυτικά και αποτελεσματικά στην όποια επαφή των Δήμων με άλλα Υπουργεία ώστε να διευκολύνονται οι πρώτοι στα υποβολή των αιτημάτων τους και στην προώθηση των αναγκών τους. Όσον αφορά στην Αποκέντρωση: Στόχος μας είναι ένα επιτελικό κράτος και αποκεντρωμένη περιφέρεια με αρμοδιότητες, αλλά και με παραχώρηση πόρων και διαχειριστικού μεγέθους κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα, παρά μόνο στα λόγια».

Ως προς το μεγάλο ζήτημα του προφυγικού, τόνισε ότι «ζήτημα να βγει η Ελλάδα από τη Σέγκεν δεν υπάρχει. Γιατί κάτι τέτοιο θα απειλούσε την ίδια την συνοχή της Ευρώπης. Απλώς, ακούγονται φωτοβολίδες από κείνους που προσβάλλουν την Ευρώπη που όλοι οραματιστήκαμε. Που πλήττουν την εικόνα της Ευρώπης. Η πραγματική εικόνα της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο. Στους ανθρώπους που παρά την κρίση που βιώνουν, επιδεικνύουν βαθύτατο ανθρωπισμό ο οποίος συνιστά την έκφραση της πραγματικής Ευρώπης».

«Αυτοί είναι η Ευρώπη και όχι αυτοί που αποφασίζουν να παίρνουν τα τιμαλφή που κουβαλούν οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι για να πληρώσουν, έτσι, την παραμονή τους στην Ευρώπη (στην συγκεκριμένη χώρα). Και ίσως είναι από τις λίγες περιπτώσεις που το βραβείο Νόμπελ θα πιάσει πραγματικά τόπο σε κείνους που τους αξίζει (νησιώτες του Αιγαίου) χωρίς σκοπιμότητες», συμπλήρωσε.

Αναλυτικότερα, βασικά σημεία του κ. Κουρουμπλή από τη συνέντευξη στο Κρήτη TV:

-Για το Ασφαλιστικό

«Η κυβέρνηση κατέθεσε μία πρόταση που έχει τα θετικά της. Ζητά να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις και ζητά από τα άλλα κόμματα να συνδράμουν και να στηρίξουν αυτήν την θέση. Αντί αυτού, όμως, ακούει κανείς διάφορες δικαιολογίες για μην πάρουν θέση τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία έχουν και βαρύτατες ευθύνες για το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια. Να έρθουν, λοιπόν, να καταθέσουν προτάσεις. Συγκεκριμένες. Ακούτε καμία πρόταση εναλλακτική;»

-Για τα αγροτικά μπλόκα

«Υπάρχουν ευθύνες διαχρονικά σε κείνους που σήμερα κλαυθμηρίζουν για τους αγρότες. Κι εδώ πρέπει να ομολογήσει κανείς ότι από το ’08 και μετά, τώρα, επιτέλους, δόθηκαν 2 δις στους αγρότες από μία κυβέρνηση η οποία βρήκε τον τρόπο να το κάνει. Τον τρόπο που δεν έβρισκαν όλοι οι άλλοι ώστε να επιλύσουν τα προβλήματα, να ξεπεράσουν τις δυσκαμψίες, τις δυσκολίες και την γραφειοκρατία της Ε.Ε. και της Ελλάδας. Ας βγει κάποιος να με διαψεύσει γι’ αυτό. Και εν πάση περιπτώσει πρέπει να υπάρξει διάλογος και έτσι θα βρεθεί λύση. Για όνομα του Θεού, η ζωή δεν θα σταματήσει στα μπλόκα. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για μια κυβέρνηση που μπορεί κανείς να της χρεώσει άλλου είδους συμφέροντα».

-Για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το σύνθημά του για την ‘’ελπίδα που έρχεται’’.

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε αυτή την κυβέρνηση εκλέχθηκε για 4 χρόνια. Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα σε 4 χρόνια, θα κρίνει, θα συγκρίνει και θα αποφασίσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει αρκετά. Γιατί ξέρει ο ελληνικός λαός ότι αυτή η κυβέρνηση ό,τι και αν κάνει είναι προς υπεράσπιση των συμφερόντων του και απολογείται μόνο σ’ αυτόν. Δεν υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και γι’ αυτό, όλο το σύστημα είναι απέναντί της. Είναι μία κυβέρνηση που όχι μόνο προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος χωρίς να χρειαστεί να χρεωθούν τα 25 δις στον ελληνικό λαό όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά είναι ήδη πολύ κοντά και η αξιολόγηση και επιτέλους η Ιθάκη της ρύθμισης του χρέους θα αρχίσει πολύ σύντομα να φαίνεται. Τότε η χώρα θα περάσει σε ένα άλλο οικονομικό περιβάλλον, με όρους και συνθήκες που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις».

-Για τη διαχείριση του προσφυγικού

«Ζήτημα να βγει η Ελλάδα από τη Σέγκεν δεν υπάρχει. Γιατί κάτι τέτοιο θα απειλούσε την ίδια την συνοχή της Ευρώπης. Απλώς, ακούγονται φωτοβολίδες από κείνους που προσβάλλουν την Ευρώπη που όλοι οραματιστήκαμε. Που πλήττουν την εικόνα της Ευρώπης. Η πραγματική εικόνα της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο. Στους ανθρώπους που παρά την κρίση που βιώνουν, επιδεικνύουν βαθύτατο ανθρωπισμό ο οποίος συνιστά την έκφραση της πραγματικής Ευρώπης. Αυτοί είναι η Ευρώπη και όχι αυτοί που αποφασίζουν να παίρνουν τα τιμαλφή που κουβαλούν οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι για να πληρώσουν, έτσι, την παραμονή τους στην Ευρώπη (στην συγκεκριμένη χώρα). Και ίσως είναι από τις λίγες περιπτώσεις που το βραβείο Νόμπελ θα πιάσει πραγματικά τόπο σε κείνους που τους αξίζει (νησιώτες του Αιγαίου) χωρίς σκοπιμότητες».

-Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα πάγια αιτήματά τους αναφορικά με τα κονδύλια που δικαιούνται

«Η Τ.Α. είναι η πρώτη φορά που ομολογεί καθ’ άπασα την Επικράτεια ότι χτίζεται ανάμεσά μας για πρώτη φορά σχέση εμπιστοσύνης. Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου πληρώθηκαν όλα τα οφειλόμενα προς την Τ.Α. εκ μέρους του Υπουργείου. Πράγμα, που όταν το είχα προαναγγείλει, όλοι το υποδέχονταν με δυσπιστία. Επίσης: Για πρώτη φορά το Υπουργείο μας παρεμβαίνει καταλυτικά και αποτελεσματικά στην όποια επαφή των Δήμων με άλλα Υπουργεία ώστε να διευκολύνονται οι πρώτοι στα υποβολή των αιτημάτων τους και στην προώθηση των αναγκών τους. Όσον αφορά στην Αποκέντρωση: Στόχος μας είναι ένα επιτελικό κράτος και αποκεντρωμένη περιφέρεια με αρμοδιότητες, αλλά και με παραχώρηση πόρων και διαχειριστικού μεγέθους κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα, παρά μόνο στα λόγια».

-Για την παρουσία τους στα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Βιάννο

«Θα βρεθώ σ’ αυτόν τον χώρο ανάμεσα σε ανθρώπους που έζησαν, ενδεχομένως, εκείνες τις μαρτυρικές στιγμές. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να διεκδικούμε την διατήρηση της μνήμης και την ανάγκη αποκατάστασης που απορρέει από τις υποχρεώσεις της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι τελευταίες προσπάθειες που ξεκίνησαν από το ’12, μετά από πολλά χρόνια είχαν ως πρώτο υπογράφοντα για την πρωτοβουλία επανεξέτασης και συζήτησης του ζητήματος στη Βουλή, τον ομιλούντα.