Κοινή υπουργική απόφαση για την διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων
Την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μετά την επίλυση κάποιων γραφειοκρατικών ζητημάτων, κυρίως από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας και πρώην πρόεδρος, Βάσος Ευθυμιάδης, για το θέμα της διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ευθυμιάδης δήλωσε πως η Ελλάδα, ως προς αυτή την υποχρέωσή της είναι τελευταία, καθώς τώρα για πρώτη φορά έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο συγκέντρωσης όλων των κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων, σε κατάστημα λιανικής που συνεργάζεται ο Αγρότης, ο οποίος και θα τα μεταφέρει εκεί, σε ειδικούς σάκκους που θα του δοθούν.
Το σχέδιο είναι αρκετά φιλόδοξο, καθώς περιλαμβάνει την συγκέντρωση του 50% των πλαστικών, την πρώτη τριετία, που αυτή τη στιγμή είναι διάχυτα σε χωματερές ή και στο περιβάλλον.
Τα πλαστικά θα προωθούνται σε Ελληνικές εταιρείες και όχι μόνο, για ανακύκλωση κυρίως στον τομέα των σωλήνων αποχέτευσης.
«Θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τους Αγρότες, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενεργοποιώντας και το κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Το κόστος δεν θα το επωμισθεί ο Αγρότης, αλλά η Βιομηχανία. Αυτό που θέλουμε είναι να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να ξεπερασθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, επιλύοντας αυτό το τεράστιο πρόβλημα, για την υγεία, το περιβάλλον και την αισθητική μας», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ευθυμιάδης.
Προτεινόμενα άρθρα
18.08.2026 | 07:01






