Κι άλλο «χαράτσι» στους δημοσίους υπαλλήλους! 20% «μαχαίρι» σε οδοιπορικά και εκτός έδρας!

Νέο «χαράτσι» θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να μειώνει και άλλο το -έτσι κι αλλιώς- πενιχρό τους εισόδημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος σε αποζημιώσεις που λαμβάνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι μισθωτοί για εκτός έδρας μετακινήσεις και για έξοδα που πραγματοποιούν κατά την απόσπασή τους σε άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΓΓΔΕ, και γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπεται ότι οι αποζημιώσεις εκτός έδρας ή οι αποζημιώσεις εξόδων που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι ή γενικά μισθωτοί οι οποίοι αποσπώνται από τις υπηρεσίες τους σε άλλες υπηρεσίες, θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, χωρίς να εξετάζεται εάν καταβάλλονται από την υπηρεσία τους ή από άλλη υπηρεσία.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την καταβολή τους θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και παρακράτηση 20%, ενώ κατά την τελική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των υπαλλήλων θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει συντελεστές 22% έως 42%!

Τι απαντά η ΓΓ Εσόδων

Πάντως με ανακοίνωση της η ΓΓ Εσόδων υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος «δεν αφορούσε την τυχόν εφαρμογή του άρθρου 14 του ν.4172/2013 για απαλλαγή εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν την φορολόγηση των αποζημιώσεων εκτός έδρας ή εξόδων δημοσίων υπαλλήλων και μισθωτών, διευκρινίζεται ότι όσοι δικαιούχοι λαμβάνουν τις εν λόγω αποζημιώσεις, φορολογούνται ως μισθωτοί με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Με το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα έγγραφο της Υπηρεσίας, που εκδόθηκε προκειμένου να δοθεί απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, διευκρινίστηκε ότι οι αμοιβές ή οι αποζημιώσεις εξόδων που καταβάλλονται σε υπαλλήλους που μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες κατ΄ εντολή του Δημοσίου εμπίπτουν στις διατάξεις περί μισθωτών υπηρεσιών (αρ.12 του ν.4172/2013) και όχι στις διατάξεις περί επιχειρηματικής δραστηριότητας (αρ.21 του ν.4172/2013), χωρίς να εξετάζεται εάν καταβάλλονται από την υπηρεσία τους ή από άλλη υπηρεσία.

Η απάντηση της Υπηρεσίας δεν αφορούσε την τυχόν εφαρμογή του άρθρου 14 του ν.4172/2013 για απαλλαγή εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Η εφαρμογή του άρθρου αυτού δεν θίγεται εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες σε αυτό προϋποθέσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ, ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!