Κενό ασφαλείας στο ΣΕΕΔΔ -Εκτεθειμένοι πολίτες που καταγγέλλουν το Δημόσιο

Ήταν μόλις πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017 όταν ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης επικροτούσε την πολύτιμη συνεισφορά των πολιτών στον εντοπισμό φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς. Πράγματι. Η συνεισφορά των πολιτών ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη καθώς χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Ελλάδα εξέθεταν καθημερινά στον ιστότοπο του ΣΕΕΔΔ, www.seedd.gr  περιστατικά διαφθοράς και αδιαφάνειας που είχαν ως θύματα είτε τους ίδιους είτε στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο της χώρας. Η διαδικασία ήταν απλή: σύνδεση με τον παραπάνω ιστότοπο του ΣΕΕΔΔ, συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων, σύνταξη της καταγγελίας και υποβολή. Κάπου εκεί ο καταγγέλλων θεωρούσε ότι η αποστολή του στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος είχε εκτελεσθεί χωρίς ο ίδιος να κινδυνεύει από κάτι.  Πως κανείς άλλος, πέρα από τους επιθεωρητές-ελεγκτές δημόσιας διοίκησης δεν επρόκειτο ποτέ να μάθει από ποιον προήλθε η ευαίσθητη και ταυτόχρονα σοβαρή καταγγελία του…

Λάθος. Μέγα λάθος, καθώς, όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, όλο το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων του ΣΕΕΔΔ, εκεί δηλαδή όπου αποθηκεύονται ηλεκτρονικά οι καταγγελίες και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του κάθε καταγγέλλοντος, ήταν προσβάσιμο στους πάντες με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο χωρίς καν να απαιτείται κωδικός πρόσβασης! Για να δεις ποιος κατήγγειλε τι αρκούσε μόνο να πληκτρολογήσεις στην μηχανή αναζήτησης του Google τη φράση “ΣΕΕΔΔ καταγγελίες”! Το site του ΣΕΕΔΔ δεν προστατευόταν από κανένα πρωτόκολλο ασφαλείας θέτοντας κατά συνέπεια σε μεγάλο κίνδυνο τον οιοδήποτε αποφάσιζε να καταγγείλει κάτι ή κάποιον.

Έτσι, ένας πολίτης ο οποίος έπαιρνε την απόφαση να καταγγείλει στην εν λόγω ιστοσελίδα ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά όπως κυκλώματα που λυμαίνονται δημόσιο χρήμα, προσλήψεις με πλαστά πτυχία, “μιλημένες” αναθέσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ, απάτες σε βάρος του δημοσίου κ.ο.κ. έμπαινε αυτομάτως και χωρίς να το γνωρίζει σε κατάσταση κινδύνου, καθώς μπορούσε ο καθένας να ανακαλύψει μέσα από ένα απλό γκουγκλάρισμα τόσο την καταγγελία του όσο και τα προσωπικά του στοιχεία -ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και διεύθυνση οικίας και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- που συνόδευαν την τελευταία.

Μία από τις 5.310 καταγγελίες που βρισκόταν μέχρι σήμερα σε κοινή θέα ήταν αυτή του Χ.Μ.: “Σας καταγγέλλω ότι στη Μύκονο εκατοντάδες επιχειρήσεις κάνουν αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων χωρίς δηλαδή να έχουν λάβει από το Δήμο Μυκόνου καμία απολύτως άδεια και χωρίς φυσικά να έχουν καταβάλει τα σχετικά τέλη. Επίσης καταγγέλλω σε πολλές παραλίες του νησιού (ψαρού, καλαμοπόδι (παραντάις) ελιά κ.λ.π.) έχουν καταληφθεί τμήματα παραλιών και επιχειρήσεις εντελώς αυθαίρετα και με την ανοχή και κάλυψη από το Δήμο. Συνέπεια των παραπάνω είναι η απώλεια εσόδων για το Δήμο και το ελληνικό δημόσιο και η εκμετάλλευση των λουόμενων, οι οποίοι πληρώνουν αδρά για να μπορέσουν να κάνουν το μπάνιο τους. Παρακαλώ όπως ενεργήσετε διότι η κατάσταση φέτος έχει ξεφύγει εντελώς. Είμαι δημοτικός υπάλληλος και παρακαλώ να μην γίνουν γνωστά τα στοιχεία μου γιατί κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα και η οικογένειά μου. Αν δεν μπορείτε ή δεν θελήσετε να ασχοληθείτε με το θέμα δεν πειράζει, παρακαλώ μόνο να μην γίνουν γνωστά τα στοιχεία μου διότι διατρέχω σοβαρότατο κίνδυνο”.

Το Πρώτο ΘΕΜΑ επικοινώνησε με τον εν λόγω καταγγέλλοντα ο οποίος έντρομος μας ρώτησε πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την καταγγελία του, το όνομα αλλά και το τηλέφωνό του. Η απάντηση ήταν κάτι παραπάνω από προφανής…

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΚΕΝΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΣΕΕΔ, ΣΗΜΟΣΙΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!