υπ-οικ-πληρώθηκαν-ληξιπρόθεσμες-οφει-248584
ΔΗΜΟΣΙΟ | 04.09.2013 | 15:36

ΥΠ.ΟΙΚ.: Πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 566 εκ. ευρώ τον Αύγουστο

Ποσά ύψους 4,3 δισεκ. ευρώ εκταμιεύθηκαν προς τους ιδιώτες από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έως τις 30 Αυγούστου, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών είχαν εγκριθεί ποσά ύψους 5,7 δισεκ. ευρώ. Η διαφορά του 1,4 δισεκ. ευρώ φαίνεται ότι «λιμνάζει» ακόμη, παρά την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), σε συρτάρια υπουργείων και δημόσιων φορέων. Σημειώνεται, ότι στόχος του υπουργείου είναι να έχουν αποπληρωθεί προς τους δικαιούχους συνολικά 8 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον Αύγουστο οι πληρωμές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν σε 566 εκ. ευρώ, ενώ έως τώρα έχει, ήδη, μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 71% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τους φορείς, στη συνέχεια, έχει αποδεσμευθεί το 53% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (2,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, το 8μηνο εφέτος έχουν χορηγηθεί 18.342 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 91% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και το 84% των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ (967 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ).

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες συνεχίζεται και το υπουργείο Οικονομικών κινείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των πόρων, όσο και ως προς το ύψος των δόσεων της δανειακής σύμβασης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «συνεχίζεται η προσπάθεια για τον εναρμονισμό των χρηματοδοτήσεων με τις τελικές πληρωμές, καθώς βασική επιδίωξη είναι -παράλληλα με την προσήλωση να μην δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών-, να ανταποκριθεί το κράτος στις υποχρεώσεις του, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, που είναι προαπαιτούμενη συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας».