υπ-εργασίας-σήμερα-η-κατάθεση-του-νομο-15512
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 29.08.2017 | 11:52

Υπ. Εργασίας: Σήμερα η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά

Με αντικείμενο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος προχωρήσουν σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις προβλέψεις του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σχέδιο Νόμου προωθεί μια σειρά από ρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, και ενισχύουν την κοινωνική προστασία συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων. Επίσης στο νομοσχέδιο υπάρχουν ευνοϊκές προβλέψεις για δημοσίους υπαλλήλους και αιρετούς.

Ειδικότερα:

— Για τον υπολογισμό της σύνταξης των αιρετών θα μπορεί να αθροίζεται στις συντάξιμες αποδοχές και το εισόδημά τους από άλλες δραστηριότητες.

— Καταργείται η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου εφόσον δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας.

— Πλασματικά έτη για αγρότες: η εξαγορά τους θα έχει ως βάση το 70% του σημερινού κατώτατου μισθού.

— Επικουρικές συντάξεις: Ο συντελεστής για τον τρόπο υπολογισμού τους θα είναι ενιαίος (0,45) και θα αφορά περιπτώσεις συντάξεις για αιτήσεις που υποβάλλονται από 1.1.15 και μετά.

– Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αποκτούν δικαίωμα να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές για να πετύχουν ανάλογα αυξημένη σύνταξη.

— Επιστροφή εισφορών: Προβλέπεται άτοκη επιστροφή τους όταν οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούνται θα υποχρεώνονται όμως σε συμψηφισμό σε σχέση με τα εισοδήματα του έτους αναφοράς.

— Καταργείται η παραγραφή στο δικαίωμα σύνταξης εάν παρέλθει η τριετία από την υποβολή της σχετικής αίτησης, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Έτσι και οι δημόσιοι υπάλληλοι αν προκύψει η ανάγκη, αποκτούν δικαίωμα στο να διεκδικούν αναδρομικά ποσά συντάξεων.

— Καταργείται η αναστολή συντάξεων για όσους φυλακίζονται. Εφεξής οι συντάξεις στους φυλακισμένους θα συνεχίζουν να καταβάλλονται κανονικά, μόνο που θα αποδίδονται στις οικογένειές τους. Μοναδική εξαίρεση όσοι φυλακισμένοι έχουν τελέσει αδίκημα σε βάρος του Δημοσίου (πχ υπεξαίρεση χρημάτων). Σε αυτή την περίπτωση, η σύνταξη θα αναστέλλεται για όσο διάστημα είναι στη φυλακή.

— Αναζήτηση συντάξιμων αποδοχών πενταετίας: Ως βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης θα υπάρχει η καλύτερη πενταετία από το 2002 έως την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, όπως ισχύει σήμερα. Όμως για ανέργους, η πενταετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και πριν από το 2002. Μετά το 2021 η πενταετία θα μετατραπεί σε δεκαετία.

— Μηχανικοί, δικηγόροι: Θα καταβάλλουν εισφορές μόνο όταν θα ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και έτσι αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητά τους.

— Καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας. Πρόκειται  για ρυθμίσεις με τις οποίες ισχυροποιείται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και θωρακίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο καταστάσεις που κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης έπληξαν τους εργαζομένους με ιδιαίτερη σφοδρότητα και συχνότητα, όπως η οφειλή δεδουλευμένων μισθών.

— Επεκτείνεται η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.

— Ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Ενδεικτικά προβλέπεται η υποχρέωση των διοικητικών αρχών να προχωρήσουν σε καθολικό σχεδιασμό προϊόντων, περιβαλλόντων, υποδομών και υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα για όλους. Επιπλέον το νομοσχέδιο ορίζει την ελληνική νοηματική ως επίσημη γλώσσα του Κράτους και τη μέθοδο Μπράιγ (Braille) ως επίσημη μέθοδο γραφής, ανάγνωσης και επικοινωνίας των τυφλών.

— Αναβάθμιση του ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ρυθμίζει τη μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), με στόχο τη συνολικότερη αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών στην υλοποίηση των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής. Όπως η επικείμενη αλλαγή του νομικού πλαισίου για την αναδοχή και υιοθεσία, οι νέες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΤΟΜΥ), οι παρεμβάσεις για την πρόληψη και διαχείριση της νεανικής παραβατικότητας, κ.λπ.