η-συμβιβαστική-πρόταση-που-φέρνει-ξ-158342
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 07.07.2015 | 08:55

Η «συμβιβαστική» πρόταση που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα «αγκάθια» σε ΕΚΑΣ, ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό

Προετοιμασμένη για μεγάλες υποχωρήσεις θα πρέπει να είναι η ελληνική κυβέρνηση αν θέλει όντως συμφωνία με τους δανειστές μέσα στις επόμενες 48 ώρες, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, πρώτο εμπόδιο που θα βρει μπροστά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι η συμφωνία για τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει και η τελευταία συμβιβαστική πρόταση Γιούνκερ, η οποία δημοσιοποιήθηκε ακριβώς μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα και η οποία προβλέπει:

  1. Στο νέο καθεστώς ΦΠΑ την αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία στο 13% (αντί για 23% που ήθελαν αρχικά οι δανειστές), την αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, (από 13% σήμερα) και τη διατήρηση του ρεύματος στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%. Η τελευταία πρόταση της Commission επιμένει επίσης και για την κατάργηση της έκπτωσης του 30% για τους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, κάτι που δεν δέχεται μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά
  2. Στο υπόλοιπο φορολογικό πακέτο προτείνεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρίες. Δεν υπάρχει όμως έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ζητά επίσης να μειωθεί το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ στις καταθέσεις και να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών. Καταργήσεις των φοροαπαλλαγών στο εισόδημα των αγροτών αλλά και την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για τις αγροτικές εργασίες. Στο τμήμα αυτό η συμπληρωματική πρόταση του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη ταυτίζεται σε όλα τα σημεία με την πρόταση των δανειστών.
  3. Στο ασφαλιστικό, ζητά την αναδρομική εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/15. Επίσης, ζητά την άμεση ενεργοποίηση μέτρων όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η σύνδεση παροχών με εισφορές. Ζητά επίσης αλλαγές στο ΕΚΑΣ για το οποίο θέλει πλήρη κατάργηση μέχρι το τέλος του 2019. Στο ίδιο πλαίσιο η πρόταση των δανειστών ζητά με άμεση περικοπή όμως του 20% της δαπάνης.

-Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

-Να περικοπούν κατά 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κ.λπ.).

-Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%.

-Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021.

Η κυβέρνηση προτείνει την έναρξη των αλλαγών και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/10/15 και την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι και το 2019, χωρίς εκ των προτέρων περικοπή του 20%.

  1. Στα εργασιακά, η πρόταση Γιούνκερ ζητά να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί, ενώ απορρίπτει την επαναφορά των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του 2014».
  2. Στο Δημόσιο ζητά νέα αξιολόγηση προσωπικού, νέο μισθολόγιο και κούρεμα και για τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, ανώτερος κλήρος).
  3. Στις αποκρατικοποιήσεις ζητά με έμφαση να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να πουληθεί το υπόλοιπο 6% των μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ. Ζητούν επίσης την άμεση έγκριση ενός νέο σχεδίου αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το 2020.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος