Η «μαύρη τρύπα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ποια τα χρέη προς το Δημόσιο

Συνολικά τα 76 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, από ανείσπρακτα πρόστιμα, καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μη απόδοση του ΦΠΑ και αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία δημοσίευσε η «Καθημερινή», αναφέρουν ότι από τα 76 δισεκατομμύρια, τα 2,33 δισ. ευρώ βρίσκονται ήδη σε διακανονισμό, ενώ περίπου 73,67 δισ. ευρώ είναι το ποσό που οφείλουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στο ελληνικό Δημόσιο.

Η μερίδα του λέοντος- 26,5 δισ. ευρώ- αφορά χρέη από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, το 36% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2014 η εισπραξιμότητα ανέρχεται μόλις στο 0,1% ή διαφορετικά στα 26,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τους φοροφυγάδες που ανακοινώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από το υπουργείο Οικονομικών, δεν εισπράττεται σχεδόν τίποτα από τις εφορίες.

Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στα υπέρογκα πρόστιμα, εξαιτίας των οποίων βάζουν λουκέτο οι επιχειρήσεις, αλλά και στην αδράνεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε συνδυασμό με τις συχνές αλλαγές στις δομές των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ακόμη, το 20,4% (15 δισ. ευρώ) προέρχεται από τη μη απόδοση του ΦΠΑ, το 17,8% (13,1 δισ. ευρώ) από οφειλές του φόρου εισοδήματος και το 9,2% (6,77 δισ. ευρώ) από καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 16,4% (12,5 δισ. ευρώ) προέρχονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες φόρων.

Μάλιστα, από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτει ότι περίπου 57,9 δισ. ευρώ (76,7%) αποτελούνται από ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο χρωστάνε 4.853 οφειλέτες (0,13%).

Συνολικά οι οφειλέτες του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση) ανέρχονται σε 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις. Από αυτά, εισπράξιμα θεωρούνται μόλις 9 δισ. ευρώ. Επίσης, 8 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 3.000 ευρώ ο καθένας, ενώ 9 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 5.000 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΣΔΟΕ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΦΠΑ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!