η-απόρρητη-έκθεση-για-το-ασφαλιστικό-σ-208624
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 19.07.2014 | 18:51

Η απόρρητη έκθεση για το Ασφαλιστικό: Στοπ στις συντάξεις πριν τα 62 – Σε ιδιώτες η είσπραξη των εισφορών

«SOS» εκπέμπεται για τη διάσωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και των συντάξεων, όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το «Βήμα» της Κυριακής με τίτλο: «Η απόρρητη έκθεση για το Ασφαλιστικό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έρχεται φραγή στην πρόωρη έξοδο προς τη σύνταξη ενώ, όπως συμπληρώνεται παρακάτω, μπαίνει «στοπ» στις συντάξεις πριν τα 62.

Το πρωτοσέλιδο σημειώνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης, έχουν καταγραφεί 860.000 νέοι συνταξιούχοι. Ως εκ τούτου, οι δαπάνες για συντάξεις είναι μεγαλύτερες από ότι το 2009.

Ακόμη, σύμφωνα και πάλι με το «Βήμα», η είσπραξη των εισφορών, αναμένεται να τεθεί σε ιδιώτες.

Συνταξιούχοι ετών… 50

Σοκ προκαλούν τα ευρήματα της μελέτης του ΚΕΠΕ, ευρήματα της οποίας παρουσιάζει το «Βήμα» και αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς καταδεικνύουν ότι το σύνολο των προηγούμενων προσπαθειών συμμαζέματος των Ταμείων απέτυχε παταγωδώς.

Μετά το 2010 καταγράφηκε έκρηξη συνταξιοδοτήσεων, που τελικώς επιβάρυνε το σύστημα. Το φαινόμενο συνταξιοδοτήσεων σε ηλικίες γύρω στα 50 έτη παραμένει, ενώ οι ενοποιήσεις Ταμείων που επιχειρήθηκαν απέτυχαν. Τα παραπάνω προδιαγράφουν τα νέα μέτρα που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το περίγραμμα των αλλαγών περιγράφει η αναλογιστική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ):

Ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.

Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των εισφορών, με ορίζοντα το 2017, οπότε οι αντίστοιχοι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες.

Επανάκριση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτό θα είναι το περιεχόμενο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση εντός του ερχόμενου φθινοπώρου.

«Η ύπαρξη συνταξιούχων γήρατος σε ηλικία κοντά ή μικρότερη των 50 ετών στερείται κάθε λογικής. Ιδιαιτέρως σε μια χώρα δημογραφικά γερασμένη που ταυτοχρόνως αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Με τον τρόπο αυτόν σχολιάζει η αναλογιστική έκθεση τα ευρήματα γύρω από την ηλικία συνταξιοδότησης «σε συγκεκριμένα Ταμεία και σε συγκεκριμένες ειδικότητες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Και συμπληρώνει ότι «δεν πρόκειται για εργαζόμενους σε αντικειμενικά ανθυγιεινά επαγγέλματα».

«Το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο»

Αναλύοντας το κορυφαίο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα με χαλαρούς κανόνες συνταξιοδότησης και σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης δεν είναι βιώσιμο.

Διαπιστώνουν ότι οι προϋποθέσεις αυτές διαφέρουν σημαντικά τόσο μεταξύ των Ταμείων όσο και μέσα στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο. Το 2010 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης ήταν 62,34 έτη (62,39 για τους άνδρες και 63,31 για τις γυναίκες). Το γενικό όριο συνταξιοδότησης ήταν τότε τα 65 χρόνια για τους άνδρες και το 60ο για τις γυναίκες.

Μεταξύ των ετών 2010 και 2013 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων συνταξιούχων (όσων αποχώρησαν εντός συγκεκριμένων ετών), γεγονός που οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην ύφεση της οικονομίας που ωθεί σε μείωση της απασχόλησης.

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιοδοτήσεων του Δημοσίου από το 2010 στο 2011, κυρίως λόγω της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο του 2011 και η οποία εξώθησε σε σύνταξη όσους είχαν τουλάχιστον 33 έτη συντάξιμης εργασίας και ηλικία 53 ετών.

Επίσης το 2011 καταγράφεται σημαντική αύξηση των νέων συνταξιοδοτήσεων του ΙΚΑ που, αν και για τους άνδρες διορθώνεται, για τις γυναίκες φαίνεται να επιμένει και στο 2012.

Αντίστοιχα το 2012 παρατηρείται αθρόα έξοδος στον ΟΓΑ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Τέλος, το 2013 καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των νέων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ειδικά των ανδρών, που σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο αριθμός των νέων συνταξιούχων αυξήθηκε σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με μικρές χρονικές διαφοροποιήσεις, ενώ το 2013 ο συνολικός αριθμός των νέων συνταξιούχων καταγράφει οριακή μείωση.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθμός των νέων συνταξιούχων γυναικών σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2009 και 2012 και από 57.000 εκτοξεύτηκε στις 98.000. Για τους άνδρες οι αντίστοιχες νέες συντάξεις ήταν 95.000 το 2009 και 142.000 το 2011, αύξηση κοντά στο 50%.